Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu je očitno podžgal tekmovalne strasti v Zagrebu. Foto: EPA
Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu je očitno podžgal tekmovalne strasti v Zagrebu. Foto: EPA

Za prihodnje leto v hrvaški vojski namreč napovedujejo vojaško parado, kot je še ni bilo, ki naj bi zasenčila tudi letošnjo v Beogradu. Avgusta prihodnje leto mineva 20 let od vojaške operacije Nevihta, v kateri je hrvaška vojska zavzela Knin in samooklicano Republiko srbsko krajino ter tako vzpostavila nadzor nad celotnim državnim ozemljem. Ob tej priložnosti vsako leto 5. avgusta v Kninu priredijo veliko vojaško proslavo z mimohodom vojske.

A četrtkova vojaška parada v Beogradu, s katero je Srbija ob obletnici osvoboditve Beograda počastila prihod ruskega predsednika Putina, je očitno izzvala Hrvate. Iz hrvaškega ministrstva za obrambo je sinoči v medije pricurljala novica, da bo vojaška parada ob 20-letnici operacije Nevihta avgusta prihodnje leto največja do zdaj in da bo zasenčila tudi četrtkovo v Beogradu.

Parada naj bi bila v Splitu
Na hrvaškem obrambnem ministrstvu načrtujejo, da bodo na paradi sodelovali vsi rodovi vojske od pehote, topništva, oklepnih enot, inženircev, helikopterskih in letalskih eskadronov do mornarice. Prav zadnja je razlog, da prihodnje leto parada verjetno ne bo v Kninu, kjer ni dovolj velikih vodnih površin.

Hrvaška vojska je sicer največjo vojaško parado do zdaj organizirala na in ob zagrebškem jezeru Jarun, in sicer leta 1995, tik pred operacijo Nevihta, da bi s tem pokazala svojo bojno pripravljenost. A tudi jezero na Jarunu je za resen prikaz pripravljenosti hrvaške bojne mornarice premajhno, zato v obrambnem ministrstvu kot najverjetnejšo lokacijo omenjajo Split. Neuradni viri zagotavljajo, da denar ne bo težava.