Zadnji kongres kitajske komunistične partije je potekal pred petimi leti. Foto: EPA
Zadnji kongres kitajske komunistične partije je potekal pred petimi leti. Foto: EPA
Hu Džintao z naslednikom Ši Džinpingom. Foto: EPA
Začetek prelomnega kongresa na Kitajskem

V Veliki dvorani ljudstva na Trgu nebeškega miru v Pekingu se je začel kongres kitajske komunistične partije, na katerem bodo delegati izvolili novo vodstvo za prihodnjih deset let. Hu Džintaa bo na položaju generalnega sekretarja nasledil Ši Džinping, ki bo nato spomladi prihodnje leto prevzel še predsedniški položaj.

Za zdaj ostaja odprto le še vprašanje, kdaj mu bo Hu prepustil tudi vodenje vplivne centralne vojaške komisije, ki bedi nad najštevilčnejšo armado na svetu.

Ključno vprašanje, s katerim se danes spoprijema kitajska partija, je, ali se lahko ob vseh glasnejših pozivih k spremembam obdrži na oblasti še eno desetletje.

Hu je v uro in pol trajajočem govoru ob začetku kongresa, kjer je predstavil dosežke partije v zadnjih petih letih, opozoril pred korupcijo, ki prežema najvišje kroge in bi nazadnje lahko povzročila strmoglavljenje vladajoče komunistične partije in države, ki jo nadzira.

"Če nam ne bo uspelo rešiti tega vprašanja, bi bilo lahko to usodno za partijo in bi lahko celo povzročilo propad partije in države," je dejal Hu pred zbranimi 2.270 delegati.

Njegove izjave prihajajo ob velikem škandalu, ki je letos pretresel partijo. Vanj je vpleten nekdanji visoki politik Bo Šilai, ki ga zdaj preiskujejo, potem ko so ga že predtem razrešili z vseh položajev in ga izključili iz stranke.

"Še naprej si moramo dejavno prizadevati za izvedbo reform politične strukture in razširiti ljudsko demokracijo," je poudaril Hu in dodal, da mora partija zagotoviti "enakost vseh pred zakonom".

Za analitike je bil njegov poziv k reformam nenavadno odločen, vendar dvomijo, da bo prinesel dejanske spremembe. "Težko je rešiti vprašanje korupcije, ker je postala endemična težava. Vsi to počnejo, vse glavne politične družine, zato je to skoraj misija nemogoče," meni Willy Lam z univerze v Hongkongu.

Hu je napovedal samozavestnejši nastop drugega največjega gospodarstva na svetu. Kitajska mora po njegovih besedah postati "pomorska sila", ki bo odločno zaščitila svoje interese.

Pomemben je vrstni red
Na kongresu, ki bo trajal do 14. novembra, bo 2.270 delegatov izbiralo nov centralni komite z okoli 200 člani. Ti bodo nato iz svojih vrst izvolili 25-članski politbiro in elitni stalni komite politbiroja. Vrhunec kongresa bo skupinska predstavitev novih članov stalnega komiteja politbiroja. V njem bo poleg Ši Džinpinga tudi Li Kečjang, ki bo na mestu premierja nasledil Ven Džjabaa.

Komite ima zdaj devet članov. Koliko jih bo imel v novi sestavi, za zdaj ni znano, analitiki pa pričakujejo skrčenje organa. Pomemben je tudi vrstni red, po katerem se bodo predstavili novi člani, saj nakazuje, ali bodo imeli glavno besedo konservativci ali reformisti.

Začetek prelomnega kongresa na Kitajskem