Džang Ziji je najslavnejša kitajska igralka, ki ji je uspelo tudi v tujini. Foto: EPA
Džang Ziji je najslavnejša kitajska igralka, ki ji je uspelo tudi v tujini. Foto: EPA
Prostitucija na Kitajskem se zdaj čedalje bolj odvija tudi na precej višji ravni. Foto: Reuters
Sprijazni se, da so boljše igralke od tebe, je o Fan Bing Bing zapisal kitajski filmski kritik, ki jo je ob tem obtožil, da je prav ona potisnila kolegico Džang Ziji v škandal. Fan zdaj kritika toži. Foto: EPA
Osramočeni Bo Šilaj, nekdaj eden najbolj priljubljenih politikov na Kitajskem. Foto: EPA
Džang Ziji ima veliko oboževalcev - a tudi kar nekaj sovražnikov. Foto: EPA
Džang Ziji se je v teh tednih umaknila iz javnosti. Foto: EPA

A na Kitajskem, kjer so mnogi mnenja, da so taka razmerja le del sklepanja poslov, obtožbe niso dvignile kaj dosti obrvi.
Besna 33-letna Džang je naglo zanikala govorice, da je med letoma 2007 in 2011 več kot desetkrat seksala z Bojem, vsakič za milijon dolarjev. Dvom o resničnosti navedb so izrazili tudi viri znotraj šovbiznisa, češ da bogati igralki, zvezdi številnih kitajskih in mednarodnih uspešnic (Prežeči tiger, skriti zmaj, Ful gas, Spomini gejše ...), res ne bi bilo treba prodajati telesa, čeprav priznavajo, da je v svoji karieri užalila mnogo ljudi, ki bi lahko o njej razširili govorice.
Njen zadnji film, ki nosi, ironično, naslov Nevarna razmerja, je imel svetovno premiero konec maja na Canskem filmskem festivalu, a Džang na Azurno obalo ni bilo, kar je kljub njeni razlagi, da je zaposlena s snemanjem, le še podžgalo ugibanja, da jo preiskujejo zaradi Bojevega primera in zato ni mogla zapustiti Kitajske.

Ločeni tožbi igralk
Džang sicer ni bilo edino slavno ime, povezano s tovrstnimi obtožbami. Na udaru se je znašla tudi njena stanovska kolegica Fan Bing Bing, ki pa se je, za razliko od Džang, sprehodila po canski rdeči preprogi. Obe igralki zdaj tožita vse časnike, ki so njuni imeni povezali z elitno prostitucijo. V Džangini tožbi je navedeno, da je bila igralkina podoba od izbruha škandala močno očrnjena, ona pa da je bila izpostavljena javnemu sovraštvu, preziru in posmehu.

Fan Bing Bing je vložila tožbo proti znanemu kitajskemu filmskemu kritiku Bi Čengongu in kitajski novičarski strani, ki sta igralko obtoževala, da prav ona stoji za celotno zgodbo domnevnega Džanginega spolnega škandala.

Mogoče je, da je Džang postala zadnja žrtev umazane kampanje komunistične partije, ki ima za cilj popolno uničenje nekoč mogočnega, vplivnega in priljubljenega Boja, ki ga preiskujejo zaradi disciplinskih kršitev.

Uspeh, kupljen v postelji
Boja so ob tem marca razrešili mesta vodje komunistične stranke Čongkinga, mesec dni pozneje pa še izključili iz stranke. Njegovo ženo, odvetnico Gu Kailai, preiskujejo zaradi umora britanskega poslovneža. V zadnjih mesecih so zahodni mediji dobivali reden priliv novic o škandalih v Bojevi družini - informacije so najverjetneje lansirali Bojevi politični nasprotniki.
Mnogi Kitajci pravijo, da verjamejo zgodbi o Džanginem spolnem kupčevanju. Na Kitajskem vlada vsesplošno prepričanje, da si mnoge lepe igralke, pevke in plesalke svoj uspeh kupijo s pomočjo postelje. Poznavalci pravijo, da je problematika prodajanja telesa za posebne usluge bolj prisotna pri mlajših nadobudnih zvezdicah, ki jim še ni uspelo v poslu. Nobena skrivnost ni, da pred vrati Pekinške filmske akademije čaka dolga vrsta dragih avtomobilov, ki čakajo, da poberejo študentke. In te študentke odkrito govorijo o svojih "gandijih" ali "botrih", ki jim sponzorirajo njihov drag življenjski slog in jim lahko malce pospešijo uspeh v karieri.

"Ljudje, ki hočejo priti na Pekinško filmsko akademijo, potrebujejo zveze," pravi urednica modne revije Ju Či. "In ko si enkrat notri, potrebuješ denar. Da postaneš slaven, potrebuješ draga oblačila, dizajnerske torbice, videti te morajo na dragih krajih in potrebuješ režiserje, da ti dajo vloge. Veliko potreb imajo."
Vrtoglave cene
Še en dejavnik, ki spodbuja zveze med lepimi mladenkami in mogočnimi možmi, je vrtoglavo drag nepremičninski trg v večjih kitajskih mestih. Včasih so si mladi lahko privoščili svoje stanovanje, zdaj lahko delajo celo življenje, pa si ga ne morejo. A če imaš "botra", ti ta lahko da avtomobil in hišo, česar si sicer dekle ne bi moglo privoščiti. Po drugi strani pa predstavniki oblasti na visokih položajih in premožni poslovneži vidijo lepa dekleta kot statusni simbol.
In ti možje znajo biti zelo vztrajni, pravi Ju. "Imam denar in si mi všeč, pravijo. Zasuval te bom s svojim denarjem, dokler ne boš šla z mano." Dekleta zalagajo z denarjem in darili, peljejo jih v drage restavracije in zanimive kraje in prav dolgo se ne morejo upirati. Ju ob tem navaja primer bogatega poslovneža, ki je vložil denar v neko TV-serijo samo zato, da bi lahko osvojil glavno igralko.

Opazovalci pravijo, da je ta trend znamenje moralnega propada na Kitajskem, ki je stranski produkt vrtoglave gospodarske rasti države. "Celotna družba je taka. Nobenih vrednot nimamo. Naši starši so verjeli v komunizem in Marxa, mi pa ne verjamemo v nič. Nobenih prepričanj ni in nič ni spoštovano," razlaga urednica. "Dekletom se zdi: Sem mlada in lepa, zakaj ne bi imela lagodnega življenja?" Stanje najbolje povzema priljubljen kitajski rek, ki pravi: "Možje postanejo slabi, ko obogatijo, medtem ko ženske obogatijo šele, ko postanejo slabe." V tem ni nič sramotnega in vsi to sprejemajo, pravi Ju.
Brez vrednot, brez sramu
Sodeč po nedavni javnomnenjski raziskavi kar 60 odstotkov mladih Kitajk upa, da se bodo poročile z bogatim moškim ali pa si našle nekoga z denarjem, ki bi jih financiral. Ni naključje, da je več uglednih univerz sprejelo nove zakonike, ki prepovedujejo študentkam, da postanejo ljubice - kazen je izključitev iz šole.

Pisateljica Džang Lijia, avtorica knjige "Socializem je krasen! Spomini delavke na novo Kitajsko", pravi, da so mlade ženske odrasle v vse bolj komercialni družbi in da so "bolj preračunljive, materialistične in imajo manj zadržkov do spolnosti". "Nimajo istega občutka sramu, storile bi vse. Če lahko prodajo svoje telo, zakaj pa ne? Storile bodo kar koli je treba, da pririnejo naprej. Seks ni več nič posebnega, in če se lahko z njim okoristiš, zakaj ne?"
Ju pravi, da se od reform in odprtja Kitajske svetu vse v državi meri v denarju. "Mladi menijo, da je denar edina vrednota. Njihovi starši jim kar naprej govorijo, da je denar pomemben in da če hočeš živeti dobro ali potovati, potrebuješ denar." Ju še pravi, da lepotičke lažje dobijo sredstva, in da jim, ko se vrnejo domov v dragih oblekah in drugih dragih dobrinah, vsi zavidajo. "Ljudje se ti bodo posmehovali, če si reven, ne bodo pa se ti posmehovali, če si prostitutka."