Hlajenje v reki Parana. Foto: Reuters
Hlajenje v reki Parana. Foto: Reuters

Visoke temperature v osrednjem delu Južne Amerike vztrajajo že več dni in hromijo predvsem življenje v največjih mestih. Toplotna obremenitev naj bi se končala ob koncu tedna, piše Washington Post.

V Argentini vročina vztraja že dva tedna, saj je tam od konca decembra čez dan več kot 37,7 stopinje Celzija. Ob ekvatorju je trenutno poletje, a trenutne temperature so kljub temu mnogo višje, kot bi bilo običajno za ta čas. Na letališču Ezeiza v Buenos Airesu so že 29. decembra izmerili 40,1 stopinje Celzija, kar je najvišja izmerjena decembrska temperatura v državi. V torek je termometer pokazal še stopinjo več. Do zdaj je bila višja temperatura v zadnjem stoletju izmerjena le enkrat, januarja leta 1957.

Vremenoslovci trenutne razmere v mestu opisujejo kot "zgodovinske". Trenutni vročinski val je tudi prvi po letu 1995, ko se je temperatura dvignila nad 40 stopinj Celzija, kar pomeni, da mlajše generacije prvič občutijo tako hudo vročino.

Peklenska vročina na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters
Peklenska vročina na ulicah Buenos Airesa. Foto: Reuters

Suha vročina

V torek je po celotni Argentini padlo kar enajst vročinskih rekordov, saj so poleg prestolnice še v štirih mestih (Punta Indio, Las Flores, El Palomar in San Fernando) izmerili najvišjo januarsko temperaturo do zdaj in najvišjo v zadnjih 50 letih, zato v večini države velja najvišje, rdeče opozorilo pred nevarnostjo. Ljudem svetujejo, naj se čez dan zadržujejo v zaprtih prostorih, poskrbijo za hidracijo in nosijo lahka oblačila. Zaradi nizke vlage je vročina zelo suha, zato se ljudje ne potijo toliko, kar je še bolj nevarno, saj niso tako pozorni na znake dehidracije, so dodali.

Vročinski val bi lahko vplival tudi na kmetijstvo, predvsem na rast soje in koruze, saj je Argentina med največjimi svetovnimi izvoznicami teh pridelkov.

Tudi v nekaterih delih Paragvaja in Urugvaja so temperature presegle 40 stopinj Celzija.

Vroče tudi v Avstraliji

Zelo vroče je tudi na zahodu Avstralije – v kraju Roebourne so namerili 50,5 stopinje Celzija, kar je najbolj vroč januarski dan v zvezni deželi Zahodna Avstralja.