Od začetka zračnih napadov je v zadnjih petih tednih v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več kot 1.200 ljudi, 300.000 pa jih je razseljenih. Foto: Reuters
Od začetka zračnih napadov je v zadnjih petih tednih v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več kot 1.200 ljudi, 300.000 pa jih je razseljenih. Foto: Reuters
Savdska Arabija je do zdaj napade v Jemnu izvajala iz zraka. Se obeta kopenska ofenziva? Foto: Reuters

HRW je sporočil, da so zbrali več fotografij, videoposnetkov in drugih dokazov, ki kažejo na uporabo kasetnega streliva v koalicijskem bombardiranju hutijevskih upornikov na severu Jemna v pokrajini Sada.

Kasetne bombe so še posebej nevarne zaradi neeksplodiranih ostankov, ki potem še leta predstavljajo nevarnost za civilno prebivalstvo. Bombe pa naj bi koalicija pod vodstvom Savdske Arabije uporabila le kakih 600 metrov stran od poseljenih območij, njihovi ostanki pa naj bi ležali na kmetijskem območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kasetne bombe so eksplozivne naprave, ki so sestavljene iz več manjših bomb. Osnovna granata običajno eksplodira na višini in razprši manjše bombe na večjo površino in s tem poveča ubojni učinek. Pogosto pa posamezne "kasete", torej deli kasetnih bomb, ne eksplodirajo in na tleh ostanejo kot mine.

Savdijci uporabljajo ameriške kasetne bombe
Organizacija HRW navaja, da so bile v Jemnu uporabljene bombe izdelane v ZDA, dobavili pa naj bi jih Savdski Arabiji in Združenim arabskim emiratom. V ZDA sicer navajajo, da te bombe izvažajo, ker so izjemno "zanesljive" in neeksplodiranega ostane manj kot odstotek streliva. V HRW-ju so Washington že pozvali, naj prenehajo z izvozom tega streliva.

Kasetne bombe so od leta 2008 prepovedane z mednarodno konvencijo, ki jo je podpisalo 116 držav. Med njimi pa ni Savdske Arabije in njenih arabskih zaveznic v koaliciji v Jemnu, Jemna in ZDA.

V soboto so hutijevci pozvali Združene narode, naj pozovejo Savdsko Arabijo, naj preneha izvajati zračne napade. V zadnjih petih tednih je v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več kot 1.200 ljudi, 300.000 pa jih je razseljenih.

Savdijci poslali enote v Aden
Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je po besedah predstavnika jemenske vlade in poveljnika milice, zveste pobeglemu predsedniku Abedrabuju Mansurju Hadiju, v mesto Aden na jugu Jemna prispela "omejena" skupina enot pod vodstvom Savdske Arabije z namenom podpreti predsedniku zvesto milico.

Reuters poroča, da gre za od 40 do 50 arabskih vojakov, pripadnikov posebnih enot. Prišle naj bi še dodatne enote. Do zdaj je vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije položaje upornikov v Jemnu napadala zgolj iz zraka. Gre torej za prvo namestitev enot na terenu.

Po besedah poveljnika milice, enote, ki jih sestavljajo predvsem vojaki jemenskega porekla iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, podpirajo borce, ki so Hadiju naklonjeni, okoli mednarodnega letališča, ki je v rokah upornikov.

Vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je sicer zanikala poročila, da je začela kopensko ofenzivo v Adnu, ni pa komentirala možnosti, da so vpletene njene posebne enote, poroča Reuters.

Tik pred propadom
Združeni narodi medtem opozarjajo, da so ključne storitve in infrastruktura v Jemnu - zaloge vode, zdravstvo in telekomunikacije - tik pred razpadom zaradi hudega pomanjkanja goriva. "Storitve na področju zdravstva, vode, hrane, ki so še na voljo, hitro izginjajo, ker gorivo ne prihaja več v državo," je v Džibutiju dejal humanitarni koordinator za Jemen Johannes van der Klaauw. Če v nekaj dneh na področju goriva in hrane ne bo nič storjenega, se bo Jemen popolnoma ustavil, je še dejal van der Klaauw, poroča maannews.net.