Begunska kriza je v Pakistanu na vrhuncu. Foto: EPA
Begunska kriza je v Pakistanu na vrhuncu. Foto: EPA
Mingora spominja na mesto duhov. Foto: EPA

Mingora s 300.00 prebivalci je največje mesto v pakistanski dolini Svat, kjer varnostne sile že mesec dni vodijo veliko ofenzivo proti talibanom.
"Gre za velik dosežek," je povedal pakistanski major Atar Abas. "To je največje mesto v Svatu in Mingora je zdaj osvobojena." Abas še poroča, da so se talibanski uporniki krčevito upirali, a je njihov odpor oslabel, ko je vojska začela prodirati vse globlje.
Posamezna obkoljena območja upornikov naj bi ostajala le še v neposredni okolici Mingore. Če gre verjeti vojski in obrambnemu ministru Sjedu Atarju Aliju, bi se morala operacija končati v prihodnjih dneh. "Le še od 5 do 10 odstotkov dela ostaja," je bil samozavesten minister na srečanju azijskih držav v Singapurju. V Mingoro so že pripotovali zdravniki v ponovno odprto bolnišnico, mesto ima spet plin in prenosne generatorje, ki bodo delovali, dokler ne bodo prebivalci spet dobili elektrike.
Najhuje po Ruandi 1994
A spopadi so terjali visok davek: okoli 2,4 milijona Pakistancev na severozahodu države je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Približno 10 odstotkov izmed njih po poročilih Združenih narodov zdaj živi v begunskih taboriščih. Le peščica držav po svetu - Sudan, Irak, Kambodža - ima več notranjih beguncev.
Hitrost premikanja na vrhuncu (do 85.000 ljudi na dan) se lahko primerja le s tisto med genocidom v Ruandi leta 1994. Kar se dogaja v Pakistanu, je ena največjih nenadnih begunskih kriz, kar ji je bil svet kdaj priča.
Dnevi krvi
Novica, da je vojska pregnala talibane iz Mingore, prihaja po več dnevih talibanskih napadov po vsej državi. Še v petek so pakistanske oblasti po smrtonosnih eksplozijah v Lahoreju in Pešavarju okrepile varovanje v Islamabadu.
V zadnjih 24 urah je v napadu padlo 25 vojakov in en taliban. Talibani so sicer zagrozili, da se bodo napadi po državi nadaljevali, dokler vojska ne bo ustavila operacij proti njim na severozahodu.
V spodnji fotogaleriji nekaj podob opustošene Mingore in množičnega eksodusa beguncev v dolini Svat.
K. S.