Albanski navijači so prekinitev tekme radostno pozdravili. Foto: EPA
Albanski navijači so prekinitev tekme radostno pozdravili. Foto: EPA
Zastava, ki je sprožila vse. Foto: EPA

Kaj bi rekli v EU-ju in ZDA, če bi ob neki priložnosti poslali navijače v Tirano s simboli Velike Srbije in četniškimi simboli? To bi bil škandal za ves svet.

Srbski premier Aleksander Vučić
Ramo je srbska policija pridržala za 40 minut, nato ga je izpustila. Foto: EPA

"Manjkala je samo še eksplozivna naprava v kvadrokopterju, da bi dobili vtis o povezanosti s svetovnim teroristom številka ena.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić
Tekma je bila že pred incidentom skrajno naelektrena. Foto: EPA
Srbski nogometaš Stefan Mitrović je zastavo sklatil, nato pa so se nogometaši udarili med seboj. Foto: EPA

V Beogradu so v torek zvečer za 40 minut pridržali brata albanskega premierja Edija Rame, 45-letnega Olsija Ramo, ki je osumljen, da stoji za incidentom. Aretirali so ga v VIP-loži zaradi utemeljenega suma, da je organiziral in vodil ta incident. Policiji je ob tem pokazal potni list ZDA.

Olsi Rama je medtem z delegacijo albanske nogometne reprezentance že prispel v Tirano in vpletenost zanikal. "Nič nimam s kvadrokopterjem. Ne razumem, od kod je prišla ta zgodba," je povedal in dejal, da ni bil aretiran in da so policisti po incidentu pregledovali vse.

Že tako naelektrena tekma med srbsko in albansko reprezentanco je bila prekinjena v 44. minuti pri izidu 0:0. Nekaj minut pred tem se je nad nogometnim igriščem pojavil kvadrokopter na daljinsko upravljanje, na katerega je bila pritrjena albanska zastava s simboli Velike Albanije. Po provokaciji sta na zelenici izbruhnila prerivanje in pretep, nakar so tekmo začasno prekinili. Domači nogometaši so želeli nadaljevati, a se Albanci niso vrnili na razgreto igrišče.


Velika Albanija
Zastava "Velike Albanije" se nanaša na idejo razširjenega območja, na katerem živijo vsi etnični Albanci, vključno s Kosovom. Na znamenjih se pojavljata dva lika - prvi je Isa Boletini, albanski nacionalist, ki je vodil vstajo proti Srbom in Otomanom v letih 1912 in 1913, drugi pa Ismail Qemali, ki ga imajo za ustanovitelja moderne albanske države, ki je postala neodvisna leta 1912. Zastava je bila opremljena še z napisom "autochthonous", ki se nanaša na avtohtonega prebivalca kraja, za Srbe pa je beseda žaljivka.

Tekma je odmevala tudi na Kosovu, kjer so v središču Prištine v torek zvečer po incidentu pripravili praznovanje z ognjemetom in glasbo. Policija je preprečila vse dostope za vozila do glavnega trga, a se je na ulicah in trgih v središču glavnega mesta zbrala velika množica. Prekinitev nogometne tekme so proslavljali tudi Albanci v Črni gori in Makedoniji.

Rama: Gostitelji so pustili slab vtis
Albanski premier Edi Rama, ki naj bi prihodnjo sredo obiskal Srbijo, je na Twitterju napisal, da so gostitelji tekme pustili slab vtis. Ramov obisk bi bil prvi tako visoki obisk iz Albanije v zadnjih 68 letih. Albanska obrambna ministrica Mimi Kodheli je poudarila, da incident ne bo vplival na obisk. "Odločitev, da po toliko desetletjih obišče Beograd, je pomemben korak za vse na Balkanu, za vse, ki smo sosedje in ki si lahko pomagamo na poti v EU in Nato. To je izrednega pomena za varnost in prihodnost naših držav in državljanov," je dejala Kodhelijeva.

Odzval se je tudi srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki je dejal, da je bil incident na tekmi premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme. "Zame je osrednje vprašanje, kako bosta reagirala EU in Uefa, ker če bi nekdo razvil zastavo Velike Srbije v Tirani ali Prištini, bi bilo to že na dnevnem redu Varnostnega sveta Združenih narodov. V tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično razsežnost," je izjavil Dačić.

Dodal je, da so diplomati EU-ja cel dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic.

Vučić: Poskus dolgoročne destabilizacije Srbije
Srbski premier Aleksandar Vučić je incident označil za največjo politično provokacijo, ki je poskus ponižanja srbskega naroda ter dolgoročne in trajne destabilizacije Zahodnega Balkana, še posebej Srbije. Po njegovih besedah obstajajo indici, kdo je upravljal plovilo. "Namera albanskih skrajnežev je bila, da se Srbija prikaže kot nestrpna država in ponižajo vse njene državljane."

Vučić je še dejal, da nestrpno čaka na poročilo Evropske komisije o incidentu in da nikakor ne bo sprejel ocene, da "so vsi enako krivi". "Kaj bi rekli v EU-ju in ZDA, če bi jim ob neki priložnosti poslali navijače v Tirano s simboli Velike Srbije in četniškimi simboli? To bi bil škandal za ves svet," je ponovil Dačićevo analogijo še Vučić.

Veleposlaniku demarša
Še ostrejši je bil srbski predsednik Tomislav Nikolić, ki je incident označil kar za "atentat na vzpostavljanje prijateljstva med Srbijo in Albanijo". In še: "Manjkala je samo še eksplozivna naprava v kvadrokopterju, da bi dobili vtis o povezanosti s svetovnim teroristom številka ena." Ob tem je dodal, da "je še posebej skrb vzbujajoče dejstvo, da so neznanci samostan Visoki Dečani na Kosovu popisali s skrajnimi sovražnimi sporočili in da na stotine etničnih Albancev s Kosova sodeluje v terorističnih akcijah v Iraku in Siriji".

Srbsko zunanje ministrstvo je zaradi dogodka že poklicalo na zagovor albanskega veleposlanika v Beogradu Iljira Bočko in mu zaradi incidenta izročilo demaršo (ostro protestno noto, op. a.). Bočka ukrepa ni želel komentirati.

EU je medtem izrazil razočaranje zaradi prekinitve tekme, ob tem pa pohvalil profesionalnost srbskih oblasti v danih razmerah. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Maja Kocijančič je ob tem poudarila pomen regionalnega sodelovanja in pozdravila načrtovani obisk albanskega premierja v Beogradu.

Kaj bi rekli v EU-ju in ZDA, če bi ob neki priložnosti poslali navijače v Tirano s simboli Velike Srbije in četniškimi simboli? To bi bil škandal za ves svet.

Srbski premier Aleksander Vučić

"Manjkala je samo še eksplozivna naprava v kvadrokopterju, da bi dobili vtis o povezanosti s svetovnim teroristom številka ena.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić