Indija je pretresena, izredno raznolika družba se je močno poenotila in zahteva ostre kazni in predvsem odločno ukrepanje proti epidemiji spolnega nasilja v državi. Foto: EPA
Indija je pretresena, izredno raznolika družba se je močno poenotila in zahteva ostre kazni in predvsem odločno ukrepanje proti epidemiji spolnega nasilja v državi. Foto: EPA
Javnost poziva k (naj)strožjim kaznim za posiljevalce. Foto: EPA
Žalovanje za dekletom. Foto: EPA
Zdravniki bolnišnice v Singapurju so morali javnost obvestiti o žalostni novici. Foto: EPA
Umrla žrtev brutalnega posilstva

Čeprav so študentko fizioterapije še pred dnevi označevali za "medicinski čudež", se je njeno stanje v zadnjih dveh dneh močno poslabšalo in je umrla zaradi odpovedi notranjih organov.

Hitro se je odzvala tudi indijska policija, ki je šesterico priprtih osumljencev obtožila umora. Če bodo obsojeni, moškim grozi tudi smrtna kazen, je poudaril tiskovni predstavnik policije Rajan Bhagat. "K posilstvu in napadu smo dodali obtožbo umora," je dejal Bhagat. Uradno bodo sicer policisti obtožnico vložili 3. januarja, je še napovedal.

Avtobusna orgija odraz nasilja nad ženskami
Dekle je na avtobusu v New Delhiju 16. decembra med vožnjo več kot eno uro posiljevalo šest pijanih moških. Njo in njenega 28-letnega prijatelja so tudi pretepli s kovinsko palico, nato pa so ju vrgli iz vozečega avtobusa. Šesterico so oblasti prijele. Incident je bil kaplja čez rob, potem ko v Indiji že dalj časa narašča nasilje nad ženskami.
Po državi, še posebej v prestolnici New Delhi, so izbruhnile večdnevne množične demonstracije, na katerih so protestniki zahtevali večjo zaščito žensk in strožje kazni za posiljevalce, tudi smrtno kazen. Indijske oblasti so zaradi nemirov pospešile razpravo o strožji zakonodaji proti posiljevalcem in spolnemu nasilju. Za posilstvo je zdaj v Indiji najvišja zagrožena kazen dosmrtna ječa.

Posebne patrulje na ulicah
Oblasti se bojijo, da bo smrt žrtve posilstva v državi sprožila nove množične demonstracije, in prebivalce pozivajo, naj bodo mirni. "Prosim, ne hodite na ulice," je prebivalce prosil notranji minister Sushil Kumar Shinde.
Indijski premier Manmohan Singh pa je pozval Indijce, naj čustva, ki so prišla na plan ob okrutnem posilstvu, izkoristijo za pozitivne spremembe v družbi. "Izgubila je boj za življenje, mi pa moramo zdaj poskrbeti, da njena smrt ni bila zaman," je poudaril in dodal, da je treba v čast žrtvi sprejeti konkretne ukrepe za zaščito in varnost žensk po vsej državi. V središču indijske prestolnice so že močno poostrili varnostne ukrepe, po ulicah med drugim patruljirajo posebne policijske enote.

Črna lista prestopnikov
Vlada je najavila, da namerava ob tem dogodku na spletu objaviti imena, fotografije in naslove na tisoče obsojenih spolnih prestopnikov, da bi tako zajezila val spolnega nasilja nad ženskami in naraščajočo jezo javnosti, ki starejše politične voditelje obtožuje, da nimajo nobenega stika z naglo spreminjajočo se indijsko družbo.

Sporni ukrep naj bi začeli izvajati v New Delhiju, kritiki pa se bojijo, da bo črna lista obsojenih posiljevalcev vodila do povračilnih napadov. Spet drugi izpostavljajo, da je v Indiji le 25 odstotkov obtoženih posilstva dejansko obsojenih, sodni primeri se pogosto zavlečejo za več let, veliko primerov pa sploh ni prijavljenih, zato bi imeli tudi omenjeni seznami le omejen učinek.

Spolno nasilje - epidemija v srcu družbe
So pa zamisel podprli zagovorniki ženskih pravic. "Res je, da obstaja nevarnost takih napadov, a trenutno je žrtev tista, ki mora trpeti sramoto in družbeno izobčenost," je za Guardian povedala Ranjana Kumari, direktorica newdelhijskega centra za socialne raziskave. "Ne more se poročiti, denimo. Ta ukrep bo zagotovil, da je posiljevalec osramočen. Ne bo dobil službe ali stanovanja in bo odrezan od družbe. To je močno svarilo."

Spolno nadlegovanje je v Indiji preraslo v pravo epidemijo, za posilstva pa sistematično krivijo "neodgovorne ženske, ki se obnašajo neindijsko". Policija tudi rutinsko ignorira pritožbe spolnega nasilja, nekateri pa so celo predlagali, naj se ženske posiljevalcev obranijo s čilijem v prahu. Ne pomagajo tudi bollywoodski filmi, ki navadno prikazujejo sprva zadržano dekle, ki se na koncu vda odločnemu in pogosto fizično agresivnemu snubcu.

Umrla žrtev brutalnega posilstva