Foto:
Foto:
Štirje posiljevalci v Indiji obsojeni na smrt

Sodnik Jogeš Kana, ki je na začetku tedna odločil, da je četverica kriva za zločin, je zavrnil prošnjo zagovornikov za milejšo kazen in je vse štiri obsodil na smrt. "Vsi so obsojeni na smrt," je dejal eden izmed odvetnikov.

Z izrekom kazni, sodišče je že v sredo odločilo, da so krivi, se je tako končal sedemmesečni proces, ki je močno odmeval v javnosti in pogosto potekal za zaprtimi vrati. Pod drobnogled je postavil problem posilstev v Indiji, ki je tako dobila sloves države, ki ni varna za ženske. Sodni proces je pretresel tudi samomor petega obtoženca v njegovi zaporniški celici. Šesti posiljevalec, ki je mladoleten, je bil obsojen na tri leta v prevzgojnem domu, kar je najvišja kazen, ki jo določa indijska zakonodaja za mladoletnike.

Kruto posilstvo na ulice pognalo množice
Šesterica je v New Delhiju 16. decembra lani na avtobusu napadla 23-letno študentko medicine in njenega partnerja, dekle večkrat posilila in jo pretepala z jekleno palico, nato pa so jo na pol nezavestno odvrgli ob cesti. Dekle je za posledicami krutega napada čez dva tedna umrlo, njena smrt pa je sprožila številne proteste po celotni Indiji.

Zaostritev zakonodaje in zdaj tudi prve obsodbe
Po več primerih brutalnih skupinskih posilstev tujih turistov so indijske oblasti marca letos zvišale kazni za posiljevalce. Minimalno zaporno kazen za posilstvo so z desetih let dvignile na 20 let, najvišja zagrožena kazen pa je dosmrtna zaporna kazen brez možnosti pogojnega izpusta. Marca sprejeta zakonodaja vključuje tudi možnost izreka smrtne kazni, in sicer v primerih, ko žrtev posilstva umre ali ostane v vegetativnem stanju.

Štirje posiljevalci v Indiji obsojeni na smrt