Leta 2015 je bilo v Indiji posiljenih več kot 10.000 otrok. Foto: Reuters
Leta 2015 je bilo v Indiji posiljenih več kot 10.000 otrok. Foto: Reuters

Da je žrtev noseča, so odkrili julija, ko je tožila nad bolečinami v trebuhu, njeni starši pa so jo zaradi tega odpeljali v bolnišnico. Deklica vse do osmega meseca ni vedela, da je noseča, zaobljen trebušček pa so pripisovali žolčnim kamnom. Novorojenko so izročili socialni službi v posvojitev.

Drugega strica so aretirali, potem ko se dojenčkov DNK ni ujemal z DNK-jem osumljenca, se pa je ujemal z DNK-jem njegovega mlajšega brata. Sodišče je oba moška spoznalo za kriva, pri čemer je sojenje starejšemu bratu trajalo mesec dni, mlajšega pa so spoznali za krivega v pičlih 18 dneh, poroča BBC.

Srhljivi primer desetletnice je več tednov polnil naslovnice časnikov tako v Indiji kot po svetu. Deklica je bila 30 tednov noseča, ko je sodišče v Chandigarhu zaradi previsoke nosečnosti zavrnilo njeno prošnjo po splavu. Komisija zdravnikov je namreč presodila, da bi bil splav pretvegan. Odločitev je kasneje potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Indijski zakon ne dovoljuje prekinitve nosečnosti po 20. tednu, razen če zdravnik ne zagotovi, da je življenje matere ogroženo.

Redka dovoljenja za splav
Žrtev je policiji in socialni službi sprva povedala, da jo je v zadnjih sedmih mesecih večkrat posilil starejši, 45-letni stric, na sodišču pa je prek videopovezave pričala in razkrila vse podrobnosti. Dekličin oče je za BBC povedal, da prvi stric obtožb ni zanikal, policija pa je potrdila, da je dejanje priznal. A ko se njegov DNK ni ujemal z dojenčico, je policija krog osumljencev razširila in septembra aretirala njegovega brata. Analiza DNK-ja je potrdila, da je oče drugi stric.

Indijska sodišča so sicer v zadnjih mesecih prejela več prošenj za splav, pri čemer gre v veliko primerih za otroške žrtve posilstev. V večini primerov se take nosečnosti odkrije (pre)pozno, ker se otroci ne zavedajo svojega stanja. Septembra je sodišče 13-letnici dalo dovoljenje, da pri 32 tednih prekine nosečnost, maja pa je sodišče splav odobrilo 20 tednov noseči desetletnici, ki jo je posilil njen očim.