Indonezijski predsednik Widodo je policiji naročil, naj strelja na preprodajalce, še posebej tujce, ki se upirajo aretaciji. Foto: Reuters
Indonezijski predsednik Widodo je policiji naročil, naj strelja na preprodajalce, še posebej tujce, ki se upirajo aretaciji. Foto: Reuters

"Bodite neomajni, še posebej s tujimi prekupčevalci, ki vstopijo v državo in se upirajo aretaciji. Ustrelite jih, saj je država v položaju izrednih razmer glede narkotikov," je v govoru na srečanju političnih strank dejal Widodo.

Ukrep spominja na sankcije filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, ki je lani začel z ostrimi ukrepi proti preprodajalcem drog, zaradi katerih je umrlo več tisoč domnevnih preprodajalcev, poroča Guardian.

Kampanji Widoda je sledila obsodba mednarodne skupnosti, vključno z Združenimi narodi.

Indonezija ima tudi sicer ostro zakonodajo proti obsojenim prekupčevalcem drog, ki jih čaka smrtna kazen. Aktivisti in vlade večkrat pozivajo Indonezijo, naj smrtno kazen odpravi.

Policija ubila Tajvanca, ki se je upiral aretaciji
Pred tednom dni je indonezijska policija blizu prestolnice Džakarta ubila Tajvanca, domnevnega člana skupine, ki je v državo želela pretihotapiti tono metamfetaminov (bolj znanih kot crystal meth). Že takrat naj bi po poročanju lokalnih medijev vodja indonezijske državne policije Tito Karnavian policistom naročil, naj ustrelijo preprodajalce, ki se upirajo aretaciji.