Nekdanjo velikobritansko premierko je vojna ujela povsem nepripravljeno. Foto: EPA
Nekdanjo velikobritansko premierko je vojna ujela povsem nepripravljeno. Foto: EPA
Nova odkritja Faklandske vojne

"Nikoli, nikoli si nisem mislila, da bo Argentina neposredno napadla Falklandske otoke. To je takšna neumnost," je, kot izhaja iz dokumentov, štiri mesece po koncu 74-dnevne falklandske vojne dejala Thatcherjeva pred posebno britansko preiskovalno komisijo.
Britanska obveščevalna služba je Thatcherjevo o neizogibnosti vojne z Argentino zaradi Falklandov obvestila 31. marca 1982, le dva dni pred argentinsko invazijo. "To je bil najhujši dan v mojem življenju," je oktobra 1982 pred komisijo še dejala Thatcherjeva. "Tisto noč mi nihče ni mogel povedati, ali bomo otočje še lahko dobili nazaj. Nihče. Tega nismo vedeli," je pojasnila.
Dokumenti, ki so do zdaj nosili oznako zaupno, razkrivajo še, da je Thatcherjeva storila vse, da bi Franciji preprečila prodajo raket exocet Peruju, ker se je bala, da bi jih ta prodal Argentini. Falklandski otoki na jugu Atlantskega oceana pred obalo Argentine, ki jih Argentina imenuje Malvini, so od leta 1833 pod britansko upravo, a jih Argentina zahteva zase, češ da je pravico do njih "podedovala" od Španije.

Tedanji argentinski diktator Leopoldo Galtieri je 2. aprila 1982 odredil invazijo in zavzetje Falklandov, Thatcherjeva pa je odgovorila z vojsko. Vojna, ki je sprožila največjo britansko zračno in pomorsko bitko po drugi svetovni vojni, je bila kratka, a krvava. Spopad se je 14. junija 1982 končal z argentinskim porazom.

Nova odkritja Faklandske vojne