Teksaški senator Ted Cruz je po objavi izidov najprej objel ženo Heidi. Foto: Reuters
Teksaški senator Ted Cruz je po objavi izidov najprej objel ženo Heidi. Foto: Reuters
Donald in Melania Trump
Trump ostaja favorit za republikansko nominacijo in že pogleduje proti New Hampshiru, kjer ima po anketah kar 32-odstotno prednost pred tekmeci. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Clintonova je v družbi moža Billa in hčerke Chelsea dejala, da je počaščena, da se je pridružila dolgi vrsti ameriških reformatorjev. Foto: Reuters
Strankarske volitve v Iowi

"Današnji večer je zmaga za pogumne konservativce v Iowi in povsod po naši veliki državi," je v zanosu dejal 45-letni Cruz, se zahvalil Bogu in dodal, da je Iowa poslala jasno sporočilo, da naslednjega predsednika ZDA ne bodo izbrali mediji ali washingtonska politična elita. Teksaški senator je prejel 28 odstotkov glasov in tako za seboj pustil newyorškega milijarderja, razvpitega Donalda Trumpa, ki ima med kandidati po javnomnenjskih raziskavah še vedno največjo podporo, ter floridskega senatorja Marca Rubia.

Trump je prejel 24 odstotkov glasov, Rubio 23 odstotkov, zdravnik Ben Carson devet, senator iz Kentuckyja Rand Paul pet, nekdanji guverner Floride Jeb Bush tri, preostali kandidati pa so si razdelili po dva ali manj odstotka glasov.

Pri kandidaturi še vztraja tudi nekdanja glavna izvršna direktorica Hewlett Packarda Carly Fiorina, od kandidature pa sta odstopila demokrat Martin O'Malley in republikanec Mike Huckabee, ki je leta 2008 celo zmagal na strankarskih zborovanjih.

Cruz se je moral na poti do zmage spopasti z napadi Trumpa, ki je sprožal dvome v legitimnost njegove kampanje zaradi rojstva v Kanadi in trdil, da ga nihče ne mara. V zmagoslavnem nagovoru je veliko govoril o Bogu in krščanski veri, napadal zvezno vlado, grozil, da bo pobil vse teroriste, in se primerjal z nekdanjim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je v republikansko stranko pritegnil številne demokrate.

Prva "rana" za Trumpa
Trump je po drugi strani z drugim mestom v Iowi dobil prvi udarec, odkar je lani poleti začel kampanjo. Ankete so mu napovedovale tesno zmago, še posebej ob visoki udeležbi. Ta je bila s 185.000 udeleženci res visoka, vendar je bolj koristila Cruzu in tretjeuvrščenemu Rubiu. 50.000 glasov za Cruza je bilo največ v zgodovini republikanskih zborovanj.

Trumpov poslovilni nagovor volivcem Iowe na odru, kjer mu je ob strani stala slovenska žena Melania, je bil zelo kratek. Dejal je, da mu je Iowa tako všeč, da bo tam kupil farmo, čestital Cruzu za zmago in se odpravil v New Hampshire, kjer v anketah uživa veliko večjo prednost, kot jo je v Iowi.

Rubio dobil zagon
Morda največ pa je s tretjim mestom iz Iowe potegnil Rubio, ki je eden izmed tistih kandidatov, za katere strankarsko vodstvo upa, da se jim bo uspelo prebiti v ospredje. Rubio računa, da se bo zdaj začel val podpore strankarskega vrha, ki je prepričan, da s skrajnim ideologom Cruzom in nepredvidljivim Trumpom ne more upati na osvojitev Bele hiše. Tudi vodstvo stranke je z izidom zadovoljno, saj bi Trumpova zmaga pomenila odprto pot milijarderja do nominacije, zdaj pa je tekma odprta.

Bolj tesno ne bi moglo biti
Na demokratski strani je bila tekma dolgo neodločena, saj je bila razlika med nekdanjo državno sekretarko in nekdanjo prvo damo Hillary Clinton ter senatorjem iz Vermonta Berniejem Sandersom premajhna, da bi lahko razglasili zanesljivega magovalca. Še več, v petih okrožjih, kjer je bilo število delegatov liho, je bila razlika tako tesna, da so o zmagovalcu odločali z metom kovanca - in v vseh petih primerih je Clintonova imela več sreče. Njen tabor je tako razglasil zmago, uradni izidi pa kažejo, da sta oba zbrala po 50 odstotkov glasov, a je Clintonova dobila 22 delegatov, Sanders pa 21. Po zadnjih uradnih podatkih je Clintonova prejela 49,8 odstotka glasov, Sanders pa 49,6.

Demokrati sicer ne preštevajo glasov, ampak se na zborovanjih porazdelijo v skupine, na podlagi katerih se delijo delegati za okrožne, okrajne in državno konvencijo.

Sandersu se obeta zmaga v New Hampshiru
Clintonova je v Iowo vložila veliko denarja, napora in dela na terenu. Samooklicani demokratični socialist Sanders pa premočno vodi v anketah New Hampshira, kjer bodo strankarske volitve 9. februarja.

V prihodnjih mesecih se bodo demokrati in republikanci odpravili na strankarska zborovanja tudi v drugih 49 zveznih državah in tako izbrali vsak svojega kandidata, ki se bosta nato pomerila na zveznih volitvah 8. novembra. Novi predsednik bo položaj prevzel januarja leta 2017, ko se bo tudi iztekel drugi mandat trenutnega predsednika, demokrata Baracka Obame.

Strankarske volitve v Iowi