Donald Trump je sočasno s potekom republikanskih predsedniških kandidatov priredil dogodek, na katerem je zbiral sredstva za vojne veterane. Foto: Reuters
Donald Trump je sočasno s potekom republikanskih predsedniških kandidatov priredil dogodek, na katerem je zbiral sredstva za vojne veterane. Foto: Reuters
Dan po zadnji televizijski razpravi republikanskih kandidatov vse zanima, kakšna je bila televizijska gledanost. Foto: Reuters
Ker na soočanju ni bilo Trumpa je prvič nekoliko bolj do izraza prišel Jeb Bush. Foto: Reuters
Ted Cruz (levo) in Marco Rubio (desno). Foto: Reuters
Trump bojkotiral Fox in raje zbiral denar za veterane


Trump je v svojem samozavestnem slogu organiziral dogodek za zbiranje denarja za veterane in razglasil zmago v vojni z republikansko televizijo Fox. Newyorški milijarder, ki mu izmed vseh republikanskih kandidatov še vedno kaže najbolje, je v torek sporočil, da ga na televizijsko soočenje ne bo, ker je televizija Fox zavrnila njegovo zahtevo, naj med voditelji ne bo Megyn Kelly, ki ga je avgusta ostro zasliševala glede odnosa do žensk, potem zaradi užaljenosti, ker so ga označili za strahopetca, nazadnje pa menda zato, ker Fox ni plačal pet milijonov dolarjev, kolikor jih je Trump zahteval za veterane.

Trump je toliko denarja zbral še pred začetkom svojega dogodka, pri čemer je sam prispeval milijon - zdaj vsi nestrpno čakajo na podatke o gledanosti soočenja in Trumpovega dogodka in ankete, ki bodo pokazale spremembe ali ne zaradi spora med Trumpom in republikansko televizijo. Trump je razglasil zmago in trdil, da se mu je televizija iskreno opravičila, kar je bilo za Fox veliko presenečenje.

A njegova odsotnost ni zmotila drugih republikanskih kandidatov, še več, svojo 'priložnost' je dobil teksaški senator Ted Cruz, ki je v anketah Iowe najbližje Trumpu. Ko je skušal kritizirati televizijske voditelje, da druge kandidate spodbujajo, naj ga napadejo, pa je doživel izraze neodobravanja občinstva - taktika kritiziranja medijev se mu je sicer do zdaj obrestovala.

Priložnost za druge kandidate
Cruz, ki ga Trump preganja, saj je bil rojen v Kanadi, si je Newyorčana takoj privoščil. Oponašal je njegov glas in kretnje ter dejal: "Naj povem, da sem manijak in vsi na odru so debeli, neumni in grdi. Ben Carson je zanič kirurg." Nato pa se je zahvalil vsem, ki so prišli in pokazali spoštovanje do volivcev Iowe in ZDA. Pozneje se je znova pošalil, da bo zapustil oder, če ga bodo spraševali kaj težkega.

Prvič do zdaj se je razprave udeležil nekdanji guverner Virginije Jim Gilmore, ki je za pomanjkanje javne podpore krivil ravno medije. Floridski senator Marco Rubio, ki se je pozneje zapletel v ostro razpravo z nekdanjim guvernerjem Floride Jebom Bushem in Cruzom glede migracijske politike, je dejal, da je Trump zabavljač, in se skušal posvetiti napadom na demokratsko kandidatko Hillary Clinton, ki jo premaguje v nekaterih hipotetičnih anketah.

Politične točke za Busha
Analitiki se strinjajo, da se je na soočenju prvič do zdaj dobro odrezal Bush, ki je bil sproščen in je celo nekajkrat dobro zadel Rubia, ko ga je ta napadal zaradi odnosa do migracijske reforme. Bushu je odsotnost Trumpa, ki ga je vedno učinkovito, čeprav nesramno utišal, zelo koristilo. "Najprej si podpiral reformo, potem pa si stisnil rep med noge in pobegnil," je Bush zabrusil Rubiu.

Proti priseljencem, a brez njih ne morejo zmagati
Republikanci imajo težavo, saj bodo na splošnih volitvah potrebovali večjo podporo volivcev latinskoameriškega rodu, ti pa se držijo stran od stranke zaradi njenega odklonilnega odnosa do priseljevanja. Republikanska baza je proti priseljencem, kar je takoj začutil in najbolj odkrito z opredelitvijo priseljencev iz Mehike kot kriminalcev in posiljevalcev izkoristil Trump. A brez Latinskoameričanov lahko stranka pozabi na Belo hišo in kandidati so se znašli v kočljivem položaju.

Na odru je bil spet senator iz Kentuckyja Rand Paul, ki je vztrajal pri podpori osebnim svoboščinam in zasebnosti pred nadzorom vlade v imenu vojne proti terorizmu. Guverner New Jerseyja Chris Christie se je spet postavljal v vlogo najbolj odločnega bojevnika proti terorizmu, guverner Ohia John Kasich pa je spet pozival k sodelovanju in skupnemu delu za boljšo Ameriko.

Rubio je izzval največ smeha, ko je dejal, da je demokratski kandidat Bernard Sanders zelo primeren za predsednika. "Vendar za predsednika Švedske, ne pa za predsednika ZDA. Mi nočemo biti kot preostali svet. Mi smo Amerika. Mi smo boljši. Zaradi tega ne smemo dopustiti, da Hillary Clinton postane predsednica ZDA," je dejal Rubio.

Dve popolnoma različni filozofiji
V procesu strankarskih volitev ne glede na razlike med kandidati znotraj demokratske ali republikanske stranke prihajata do izraza dve jasno opredeljeni viziji prihodnosti najmočnejše in najbogatejše države na svetu.

Republikanski predsednik bo prepovedal splav, poudarjal krščansko vero, neusmiljeno napadal islamske teroriste, ustavil nezakonito priseljevanje, odpravil okoljske regulacije in prepovedal znanost, ki trdi, da prihaja do podnebnih sprememb. Znižal bo davke, odpravil zdravstveno reformo, krepko povečal porabo za vojsko in zatrl možnosti izboljšanja odnosov z Iranom.

Demokratski predsednik (ali predsednica) pa bo izboljšal zdravstveno reformo, izpeljal migracijsko reformo, povišal davke - domnevno le za bogate -, olajšal breme študentskih posojil, povečal proračunsko porabo za razne projekte, si prizadeval za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in zaščitil pravico žensk do splava. Trenutno so bolj zadovoljni demokrati, ker je cirkus okrog Trumpa povzročil velike napetosti in delitve znotraj republikanske stranke. Demokrati so prepričani, da jim to lahko koristi. "Bog nam je morda dal veliko darilo na predsedniški tekmi," se je nekoliko pošalil podpredsednik ZDA Joseph Biden.

Trump bojkotiral Fox in raje zbiral denar za veterane