Pogovori v Ženevi so se začeli v optimističnem ozračju. Kljub temu udeleženci opozarjajo, da v prvih dneh ne gre pričakovati preboja. Foto: EPA
Pogovori v Ženevi so se začeli v optimističnem ozračju. Kljub temu udeleženci opozarjajo, da v prvih dneh ne gre pričakovati preboja. Foto: EPA
Nov krog pogajanj o iranskem jedrskem programu

Pogovori med Teheranom in šesterico držav, petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov in Nemčijo, so prva priložnost, da novi iranski predsednik Hasan Rohani dokaže, da z bolj umirjenimi toni misli resno. Sporočila Teherana so namreč, odkar je predsedniški položaj prevzel Rohani, v primerjavi s tistimi pod njegovim predhodnikom Mahmudom Ahmadinedžadom, veliko milejša in zvenijo veliko bolj spravljivo.

Rohani je pred začetkom pogajanj dejal, da si želi, da bi dogovor dosegli v šestih mesecih, zahodne države pa ob tem vztrajajo, da bo moral Iran nov odnos dokazati še z dejanji. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je sicer dejal, da v prvih dveh dneh pogajanj ne gre pričakovati preboja, a upa, da se jim bo uspelo dogovoriti o časovnem okviru in vsebini nadaljnjih pogajanj. Vsi udeleženci so ob začetku pogajanj dejali, da je čutiti pozitivno vzdušje in da so optimistični.

Podrobnosti iranskega predloga še niso znane
Za mizo v Ženevi so tako sedli namestnik iranskega zunanjega ministra Abas Arakči in njegovi kolegi iz šesterice velikih sil, ki jih vodi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, z njo pa se je že sešel tudi iranski zunanji minister Zarif. Ashtonova mu je povedala, da od Irana pričakuje predstavitev novih idej, ki naj bi bile odziv na ponudbo, ki jo je šesterica Iranu predstavila aprila, pa se ta do zdaj še ni odzval.

Iran je tako po pričakovanjih pogovore začel s predstavitvijo novega načrta, kako rešiti zastoj, ki je nastal, a tiskovni predstavnik Ashtonove Michael Mann podrobnosti dogovora še ni razkril. Povedal je, da ga bodo strokovnjaki in predstavniki držav analizirali, javnosti pa naj bi njegovo vsebino predstavili kmalu. "Upam, da je zdaj čas za otipljive rezultate," je po prvih pogovorih dejal Mann.

Arakči je pozneje novinarjem dejal le, da iranski predlog ne vsebuje možnosti nenapovedanih obiskov inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v iranskih jedrskih objektih.

Iran ima zdaj le dolžnost, da IAEA obvesti tri mesece prej, preden v jedrske objekte prenese jedrski material. Za nenapovedane in pogoste obiske inšpektorjev bi moral Teheran sicer podpisati dodaten protokol k sporazumu o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Ta dodatni protokol je Iran prostovoljno izvajal med letoma 2003 in 2005, nato pa prenehal, ko je vprašanje iranskega jedrskega programa leta 2005 prišlo v Varnostni svet ZN-a.

"Konstruktivno vzdušje"
Pogovori se bodo nadaljevali v sredo. Danes so preučili tehnična vprašanja glede iranskega predloga, šesterica pa je postavila vrsto vprašanj, je za francosko tiskovno agencijo povedal iranski vir. Dodal je, da so pogovori potekali v "konstruktivnem in pozitivnem vzdušju". Strani so se sicer dogovorile, da ne bodo razkrile vsebine iranskega predloga.

Iran vztraja, da je jedrski program miroljuben
Iran vztraja, da je njegov jedrski program povsem miroljubne narave, zahodne države in Izrael pa vztrajajo, da je namenjen izdelavi jedrskega orožja. Izrael tako od Irana zahteva polno ustavitev njegovega vojaškega jedrskega programa, ameriški zunanji minister John Kerry pa je še pred začetkom pogovorov dejal, da se je odprlo okno priložnosti za diplomacijo z Iranom, za katerega upa, da ga bo Teheran izkoristil. Dejal je še, da se zavedajo tudi potrebe Izraela po varnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem posvaril pred "delnim dogovorom", ki od Irana ne bi zahteval polne zaustavitve njegovega domnevnega vojaškega jedrskega programa. Ponovil je tudi grožnjo o možnosti "preventivnega" napada na iranske jedrske zmogljivosti, da bi preprečili, da bi Iran dobil jedrsko orožje.

Nov krog pogajanj o iranskem jedrskem programu