Netanjahu je Zahod opozoril pred popuščanjem Iranu. Foto: Reuters
Netanjahu je Zahod opozoril pred popuščanjem Iranu. Foto: Reuters

Netanjahu je na začetku zimskega zasedanja izraelskega parlamenta pozval k ohranitvi sankcij, da bi tako dosegli ustavitev iranskega jedrskega programa.

"Zgodovinska napaka bi bila, če bi zmanjšali pritisk na Iran, še preden bi sankcije dosegle svoj cilj," je dejal v knesetu dan pred začetkom novega kroga pogajanj o iranskem jedrskem programu med šesterico držav in Iranom v Ženevi.

To bodo prva jedrska pogajanja z Iranom, odkar je na čelu islamske republike zmerni predsednik Hasan Rohani.

Izrael in nekatere zahodne države obtožujejo Iran, da razvija jedrsko orožje, medtem ko v Teheranu te obtožbe zavračajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben jedrski program, do katerega ima pravico vsaka država.

"Izrael ne bo dovolil, da bi imel Iran jedrsko orožje," je bil jasen in odločen Netanjahu v svojem govoru.

"Zahvaljujoč sankcijam je iransko gospodarstvo na robu zloma. Kljub pritisku pa se iranski režim ni odpovedal razvoju svojega jedrskega programa, samo spremenil je taktiko za dosego tega cilja," je dejal in dodal, da še posebej zdaj ne smemo obupati nad njimi, ampak je treba ohraniti pritisk.

Po njegovem prepričanju kakršno koli popuščanje ne bo okrepilo zmernih sil v Iranu, okrepilo bo "brezkompromisne elemente" in iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej bo izpadel kot zmagovalec.

Zahod pozdravil pristop Rohanija
Rohani je obljubil, da se bo vključil v konstruktivna prizadevanja za rešitev te težave, da bi na koncu zagotovil odpravo mednarodnih sankcij proti Iranu. Zahod se je na to odzval pozitivno, Izrael pa se boji, da bo to pripeljalo do omilitve mednarodnega pritiska na Iran zaradi njegovega jedrskega programa.

Netanjahu je še ocenil, da je Iran pripravljen na "nepomembne spremembe svojega jedrskega programa, ki bi mu dovolile ohraniti zmogljivosti za pridobitev jedrskega orožja v zameno za omilitev sankcij, ki bi lahko privedla do sesutja celotnega režima sankcij".