Ladja Galaxy Leader, ki so jo zasegli hutijevski uporniki. Foto: AP
Ladja Galaxy Leader, ki so jo zasegli hutijevski uporniki. Foto: AP

"Večkrat smo povedali, da uporniške skupine v regiji predstavljajo svoje države ter sprejemajo odločitve in delujejo na podlagi interesov svojih držav. Sionistični režim pa ne more sprejeti dejstva, da je v Palestini doživel velik poraz, in želi najti opravičilo za ta poraz z obtoževanjem Irana," je dejal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani. Ob tem je dodal, da Izrael skuša s takšnimi obtožbami preusmeriti pozornost od "nepopravljivega poraza" v boju proti Hamasu v Gazi.

Hutijevski uporniki iz Jemna, ki jih podpira Iran, so v nedeljo v Rdečem morju zajeli tovorno ladjo Galaxy Leader, ki je prevažala avtomobile in je bila na poti iz Turčije v Indijo. Odpeljali naj bi jo v Jemen in ob tem napovedali, da bodo odslej vse ladje, povezane z Izraelom, postale njihova tarča.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je za zaseg ladje obtožil Iran. Ugrabitev ladje je po njegovem mnenju "teroristično dejanje, ki pomeni kvalitativni preskok v iranski agresiji proti državljanom svobodnega sveta in ustvarja mednarodne posledice za varnost ladijskih poti".

Po poročanju izraelskih medijev naj bi ladjo upravljalo podjetje v delni lasti britansko-izraelskega poslovneža Ramija Ungarja.

Iran, ki finančno in vojaško podpira skrajno palestinsko gibanje Hamas, je napade gibanja na Izrael 7. oktobra označil za uspeh, a pri tem zanikal neposredno vpletenost. Prav tako je Teheran večkrat opozoril na nevarnost širitve konflikta v regiji.