Iraške sile so v nedeljo nadaljevale napade s helikopterji. Foto: Reuters
Iraške sile so v nedeljo nadaljevale napade s helikopterji. Foto: Reuters

V spornem letalskem napadu oziroma napadih v soseski Džadida naj bi po podatkih opazovalcev umrlo več kot sto ljudi, po nekaterih navedbah pa naj bi bilo žrtev celo 200. Iraška vojska je na družbenem omrežju Facebook zanikala, da bi bili za civilne žrtve krivi letalski napadi. V izjavi so kot območje napada navedli sosesko Al Resala, in ne soseske Džadida. Kot so še zapisali, je mednarodna koalicija napad izvedla na prošnjo iraških sil.

Iraški vojaški strokovnjaki so preverili hišo, ki naj bi jo zadel letalski napad. "Ugotovili so, da je hiša popolnoma uničena, ni pa bilo znaka, da bi jo uničili v napadu," so sporočili. "Veliko vozilo, napolnjeno s strelivom, je bilo najdeno v bližini hiše. Izpod ruševin so potegnili okoli 61 trupel," so dodali. Po navedbah iraške vojske pripadniki IS-ja po besedah prič hiše, v katerih so družine, uporabljajo za shranjevanje streliva in tudi za napade na iraške sile.

Kot smo poročali, so Združeni narodi v soboto izrazili veliko zaskrbljenost nad poročili, da je v zračnem napadu koalicije pod vodstvom ZDA v Mosulu umrlo najmanj 200 civilistov. Ameriška vojska je pozneje sporočila, da preiskuje okoliščine letalskega napada 17. marca na "lokaciji, ki se ujema z navedbami o kraju s številnimi mrtvimi civilisti", poroča BBC.

V soboto je iraška vojska sporočila, da bo začasno prekinila ofenzivo, s katero želi iz zahodnega dela Mosula pregnati pripadnike IS-ja, a jo je po poročanju BBC-ja v nedeljo že nadaljevala.

V zahodnem delu Mosula je po podatkih Združenih narodov še vedno okoli 600.000 ljudi, od tega jih je 400.000 ujetih v starem mestnem jedru v zelo slabih razmerah.