Cowen se bo težko obdržal na premierskem položaju. Foto: EPA
Cowen se bo težko obdržal na premierskem položaju. Foto: EPA

Še pred volitvami bo parlament glasoval o novem izrednem proračunu, s katerim si bo Irska zagotovila paket 85 milijard evrov finančne pomoči za izhod iz krize.

"Še pred splošnimi volitvami moramo sprejeti ključne zakone, da zagotovimo Irski ekonomsko prihodnost," je dejal Cowen v parlamentu in napovedal, da bo takoj po potrditvi proračuna predlagal razpustitev parlamenta.

Cowenova vladajoča stranka Fianna Fail lahko na volitvah pričakuje hud poraz, saj so irski volivci razočarani nad njenim sprejemanjem protikriznih ukrepov in reševanjem močno prezadolženih bank, zaradi česar je moral Dublin na koncu zaprositi za denarno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Kljub kritikam in nezadovoljstvu je Cowen zatrdil, da je vendarle Fianna Fail poskrbela, da je Irska zdaj na poti okrevanja. "Želim, da pridemo skozi te težke čase in znova vidimo, kako država napreduje," je dejal premier.

V razpis predčasnih volitev takoj po sprejetju proračuna je Cowen privolil že novembra, za kar si je takrat prizadevala predvsem koalicijska stranka Zelenih.

Cowenov vladni kabinet je sicer v vse večjih težavah, saj ga je zapustila že tretjina ministrov, zadnji štirje v sredo. Ne glede na težave v vladi in nepriljubljenost stranke med ljudstvom pa je Cowen v torek zvečer uspešno prestal glasovanje o zaupnici svojih strankarskih kolegov in ostaja na čelu stranke. Njegov največji kritik znotraj stranke, zunanji minister Micheal Martin je nato odstopil.