Rimskokatoliška cerkev na Irskem zaradi razkritja zlorab izgublja svojo vlogo in pomen v družbi. Foto: EPA
Rimskokatoliška cerkev na Irskem zaradi razkritja zlorab izgublja svojo vlogo in pomen v družbi. Foto: EPA
Irska
Otroci, ki so v 90. letih obiskovali katoliške šole ali bivali v sirotišnicah in poboljševalnicah, ki so bile v lasti Cerkve, so bili zelo pogosto žrtve zlorab. Foto: www.nytimes.com
Pedofilska afera v irski cerkvi

Kardinal Sean Brady se je opravičil žrtvam in njihovim družinam. "Resnično mi je žal in močno me je sram," je povedal kardinal Brady in se opravičil tudi za to, da je Cerkev ves ta čas prikrivala te grozljive zločine, ki so se zgodili v dublinski nadškofiji. Brady je svoje opravičilo, da Cerkev ni ukrepala, razširil še na vse prebivalce Irske in dejal, da nad zakonom v državi ni nikogar. "Vsak katoličan mora delovati v skladu s pravom in z zakoni ter prijaviti vse zločine, za katere ve, da so se zgodili," je še povedal kardinal.

Kardinalu Bradyju se je pridružil tudi dublinski nadškof Diarmuid Martin, ki je vsakemu, ki je doživljal grozote, ponudil svoje opravičilo. "Žal mi je in sram me je, da se je kaj takega zgodilo," je dejal Martin.

46 duhovnikov zlorabilo več kot 300 otrok
Kot je znano, je irska vlada v četrtek objavila 750 strani dolgo poročilo, ki je bilo plod triletnega dela in kjer so dokazali, da je 46 duhovnikov dublinske nadškofije med letoma 1975 in 2004 zlorabilo več kot 320 otrok. Nekatere duhovnike so v tem času selili od župnije do župnije, kjer so lahko nemoteno zlorabljali otroke, Cerkev pa je za te zlorabe vedela, a jih je prikrivala, da bi ohranila svoje dobro ime. Za zlorabe je vedela tudi vlada, a ni pravočasno ukrepala.

V poročilu so zapisali tudi, da so štirje duhovniki (John Charles McQuaid, ki je umrl leta 1973, Dermot Ryan, ki je umrl leta 1984, Kevin McNamara, ki je umrl leta 1987, in upokojeni kardinal Desmond Connel) vedeli za vse zlorabe, ki so se dogajale v teh 30 letih, a duhovnikov niso izdali in so njihove zločine prikrivali.

Opravičila se je tudi irska vlada
Za zlorabe otrok se je že v četrtek opravičila tudi irska vlada. "Ne glede na zgodovinske in sociološke razloge za zlorabe, se vlada brez kakršnih koli zadržkov opravičuje žrtvam in njihovim družinam za napake, ki jih je storila, ker ni prijavila zlorab," so zapisali v sporočilu za javnost. Irski minister za pravosodje Dermot Ahern je obljubil, da bodo tiste, ki so zlorabljali nedolžne otroke, pripeljali pred roko pravice, ne glede na čas, ki je minil od zločina.

Pedofilska afera v irski cerkvi