Ogroženost Nemčije s strani islamskega terorizma naj bi bila trenutno večja kot kdaj koli prej. Foto: EPA
Ogroženost Nemčije s strani islamskega terorizma naj bi bila trenutno večja kot kdaj koli prej. Foto: EPA
Nemčija
Da bi preprečili radikalizacijo mladih muslimanov v Nemčiji, je treba čim prej intervenirati na "kritičnih mestih", kot so šole, mošeje ali društva, meni Ziercke. Foto: EPA

"Varnostni organi ocenjujejo, da v Nemčiji obstaja več kot tisoč na nasilje pripravljenih islamistov," je povedal Ziercke ter poudaril predvsem nevarnost radikaliziranih povratnikov, katerih število je v zadnjih letih naraslo na 131, medtem ko 274 oseb velja za "pomembne na področju islamizma". Po podatkih zveznega kriminalističnega urada trenutno poteka 352 preiskovalnih postopkov v zvezi z islamskim terorizmom, med njimi se jih 105 nanaša na Afganistan.

Začetna starost skrajnih islamistov med 16 in 19 let
Da bi preprečili radikalizacijo mladih muslimanov v Nemčiji, je treba čim prej intervenirati na "kritičnih mestih", kot so šole, mošeje ali društva, meni Ziercke. Treba bi bilo "odčarati islamizem" pri mladih ljudeh. Neka raziskava je pokazala, da igra ideologija pri radikalizaciji političnih nasilnežev manjšo vlogo, kot se je domnevalo doslej. Storilci naj bi pogosto prihajali iz problematičnih družin, bili nezadovoljni z osebnim položajem in iskali v radikalnih skupinah obliko nadomestne družine. Skupini se ponavadi pridružijo v starosti med 16 in 19 let.

Grožnja kriminalnih motorističnih združb
Ziercke je opozoril tudi na naraščanje kriminalnosti motorističnih skupin, ki predstavlja "pomemben problem za notranjo varnost". Nemški varnostni organi poročajo o 90 tovrstnih skupinah s skoraj 6.000 člani. Lani so, denimo, izvedli skoraj 360 preiskovalnih postopkov s približno 880 osumljenci z motoristične scene, nevarnost stopnjevanja tovrstne kriminalnosti pa naj bi še naraščala.

Člani predvsem iz južne in zahodne Nemčije
Na zasedanju so omenili nevarnost vsakršnega romantiziranja ali heroiziranja kriminalne motoristične scene, saj gre za težke prestopnike, ki izvajajo tudi najbrutalnejše nasilje. Nemško sceno po navedbah najbolj zaznamujejo štiri mednarodne organizirane skupine, in sicer Hells Angels, Bandidos, Outlaws in Gremium, večina članov pa prihaja iz južne in zahodne Nemčije. Glavna področja delovanja teh združb naj bi bila trgovina z mamili, ljudmi in orožjem ter izsiljevanje. Njihova filozofija velja za nepolitično in načeloma ne desno skrajno. Po besedah Zierckeja se bo zvezni kriminalistični urad v prihodnje zavzemal za zaostritev nadzora nad tovrstnimi združenji.

Koliko sta oba primera – tako domnevna nevarnost islamskega terorizma kot naraščanje kriminalnosti motorističnih skupin – dejansko razlog za preplah in koliko gre za odvračanje pozornosti javnosti od drugih, otipljivejših, predvsem socialnih in ekonomskih problemov, seveda ostaja stvar interpretacije.