Med izpuščenimi ujetniki so predvsem starejši in bolni pripadniki jezidov. Foto: Reuters
Med izpuščenimi ujetniki so predvsem starejši in bolni pripadniki jezidov. Foto: Reuters

Skrajna skupina Islamska država je lani napadla več skupnosti, kjer so živeli jezidi, in jih na tisoče pobila ali ugrabila. Zdaj so se odločili, da jih bodo 200, predvsem starejših ali bolnih, izpustili na prostost. Kakšen je bil vzrok za to odločitev, še ni znano.

Skupino 200 izpuščenih jezidov so kurdske pešmerge odpeljali naravnost v Kirkuk, kjer so jih razporedili po bolnišnicah. "Nekateri so ranjeni, nekateri onesposobljeni, številni pa trpijo zaradi duševnih ali psiholoških težav," je povedal Khodr Domli, vodilni aktivist za pravice jezidov, ki jih je pričakal v Kirkuku, in dodal, da so večina izpuščenih zadrževali v Mosulu.

Več mesecev so bili v jetništvu
Eden od izpuščenih je po poročanju agencije Reuters povedal, da so se bali, da jih bodo pripadniki Islamske države usmrtili, a so jih odpeljali na mejno točko med Havijo, ki jo nadzira IS, in Kirkukom. Drugi izpuščeni je povedal, da so jih pripadniki Islamske države več mesecev zadrževali v jetništvu. "Zelo težko je bilo, ne samo zaradi pomanjkanja hrane, ampak ker smo bili ves čas v skrbeh," je povedal za agencijo AFP.