Brandenburška vrata, osvetljena v barve nemške zastave. Foto: EPA
Brandenburška vrata, osvetljena v barve nemške zastave. Foto: EPA
Berlin
Merklova je obiskala prizorišče napada v Berlinu in se poklonila žrtvam, nato pa se v cerkvi vpisala v žalno knjigo. Foto: Reuters
Ariel Zurawski
Lastnik tovornjaka Ariel Zurawski je povedal, da je na posnetkih prepoznal ubitega bratranca. Foto: Reuters
Nemčija
Nemška policija je okrepila prisotnost na javnih prireditvah. Foto: EPA
Napadalec je s tovornjakom s ceste zapeljal na pločnik, kjer je bil božični sejem, in vozil okoli 50 metrov po njem. Foto: Reuters
Območje okoli trga Breitscheid v bližini Kurfurstendamma je še vedno zaprto. Foto: Reuters
Berlin
Na kraj napada ljudje prinašajo cvetje in sveče. Foto: Reuters
V iskanju storilcev po napadu v Berlinu

Skrajna sunitska skupina je v sporočilu na svojem medijskem kanalu Amaq zapisala, da je napad izvedel "vojak Islamske države".

"Izvajalec operacije v Berlinu je vojak Islamske države in operacijo je izvedel kot odgovor na poziv k napadom na državljane koalicijskih držav," se glasi sporočilo. Skupina sicer ni predložila nobenega dokaza, da je organizirala napad.

V ponedeljek zvečer je storilec s tovornjakom zapeljal med množico obiskovalcev na božičnem sejmu v Berlinu in po zadnjih podatkih ubil 12 ljudi, okoli 50 pa jih je bilo v napadu ranjenih.

Tovornjak s poljskimi registrskimi tablicami je s polno hitrostjo s ceste zapeljal na pločnik proti stojnicam in nato peljal še kakšnih 50 metrov, preden je ustavil. Ker preiskovalci niso našli sledi zaviranja, sumijo, da je šlo "verjetno za teroristični napad".

Kmalu po napadu so prijeli 23-letnega pakistanskega prosilca za azil, ki naj bi zbežal s prizorišča in ki mu je sledil neki mimoidoči, vendar je bilo olajšanje po novici o prijetju osumljenca prenagljeno.

Glavni nemški tožilec je sporočil, da so 23-letnika že izpustili na prostost, saj nimajo dovolj dokazov, ki bi ga povezovali z napadom. Policija je prebivalce že pozvala k previdnosti, saj bi bil lahko pravi storilec na begu in oborožen.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da je napadalec verjetno še vedno na begu, saj proti aretiranemu osumljencu ni bilo dovolj dokazov za vpletenost v napad. Pojasnil je še, da policija preiskuje več sledi, brez dvoma pa je po njegovih besedah šlo za napad.

"Ravno smo slišali, da je domnevno odgovornost za napad prevzela t. i. Islamska država, ki je dejansko tolpa teroristov," je odvrnil notranji minister, ko je prišla novica, da so sunitski skrajneži prevzelo odgovornost za tragedijo v Berlinu.

Že pred tem je de Maiziere dejal, da je osumljeni prosilec za azil zanikal vpletenost v napad na sejmu v Berlinu. Dejal je še, da naj bi imeli nekateri ranjeni poškodbe, ki spominjajo na strelne rane, čeprav samega orožja še niso našli. Policija pregleduje posnetke okoliških varnostnih kamer, da bi prišla na sled pravemu storilcu.

Poljak prva žrtev napada
Poljski državljan Lukasz Urban, ki so ga ubitega našli v tovornjaku, s katerim je napadalec v ponedeljek zvečer zapeljal v množico na božičnem sejmu, je bil pravi voznik tovornjaka. Voznik je bil ustreljen, na njegovem truplu pa so po navedbah lastnika prevozniškega podjetja, v čigar lasti je tovornjak, vidne sledi ureznin.

Lastnik prevozniškega podjetja Ariel Zurawski, bratranec umrlega voznika, je povedal, da je bil njegov bratranec precej močen, saj je tehtal okoli 120 kilogramov in je bil visok 183 centimetrov. Tovornjak je v Berlin v sredo pripeljal iz Italije, prevažal pa je 24 ton jeklenih elementov. V Berlinu bi moral v torek tovor razložiti. Zurawski je povedal, da se je z voznikom zadnjič slišal v ponedeljek okoli 15. ure, okoli 16. ure ga je še enkrat klical, a se ni več oglašal na telefon.

S pomočjo sistema GPS so ugotovili, da se je okoli 16. ure vozilo premikalo, a je šlo za manjše premike na parkirišču, kot bi se nekdo učil voziti, nato pa je ob 19.40 tovornjak parkirišče zapustil in odpeljal proti deset kilometrov oddaljenemu božičnemu sejmu. Kot je še povedal lastnik, je bilo vozilo enostavno upravljati, imelo je avtomatski menjalnik, kljub temu pa vožnja po Berlinu s takšnim tovornjakom ni preprosta, zato je mogoče, da ga je vozil pravi voznik in ne napadalec.

Tarča: Svarilo črnega decembra
Pokol v Berlinu, atentat v Ankari, morija v Zürichu..., takšna je podoba evropske celine v primežu terorizma. Kako varni smo sploh še v Evropi? Kje bo po porazu v Iraku in Siriji udarila Islamska držav? Kako se razpleta sirska kriza, lahko prekrižani interesi velesil sprožijo nov begunski val? V Tarči z Mojco Širok.

Poljska premierka Beata Szydlo je dejala, da je bil Urban prva žrtev tega "gnusnega nasilnega dejanja".

Pričakovati je nove napade
Po besedah glavnega nemškega tožilca Petra Franka menijo, da je imel napad teroristično ozadje, vendar pa še niso seznanjeni s kakršnimkoli posnetkom, s katerim bi kdo prevzel odgovornost.

Za zdaj policija še ne ve, ali je šlo za enega ali za več napadalcev, ki so lahko še na begu. Ne ve se niti to, ali je imel napadalec kakšne pomočnike. Tudi glavni tožilec je dejal, da prijeti osumljenec mogoče ni napadalec, več pa naj bi bilo znano popoldne.

"Sprijazniti se moramo z idejo, da verjetno ni bil storilec ali da ni pripadal skupini storilcev," je dejal na novinarski konferenci.

Vodja nemške zvezne kriminalistične policije Holger Münch je opozoril, da lahko kmalu po ponedeljkovem napadu pričakujemo nove napade. "Zadevo preiskujemo v vseh smereh," je dejal.

Angela Merkel: Težko bo, če se izkaže, da je storilec prosilec za azil
Nemška kanclerka Angela Merkel je na novinarski konferenci dejala, da je "nepojmljivo, da je v tem groznem dejanju umrlo toliko ljudi". Po njenih besedah se mnogi med ranjenimi bojujejo za življenje: "V teh urah moramo misliti predvsem na te ljudi, na mrtve in njihove bližnje. Vsa država je z vami v globoki žalosti, molimo za vas, da boste našli mir in živeli naprej po tem tragičnem dogodku."

Dodala je še, da bo vsem "izredno težko, če bi se izkazalo, da je to dejanje izvedel nekdo, ki je prišel v Nemčijo kot prosilec za azil. Težko bo za vse tiste Nemce, ki vsak dan pomagajo prosilcem za azil in beguncem, ki so prišli v našo državo po pomoč."

Merklova je obiskala prizorišče napada in se poklonila žrtvam, nato pa se je odpravila še v drugi svetovni vojni uničeno Spominsko cerkev cesarja Viljema, ki stoji zraven in velja za berlinski simbol miru, kjer se je vpisala v žalno knjigo.

"Strnimo vrste"
Žrtev napada so se spomnili z žalno mašo v katoliški katedrali v Berlinu, ki se jo je udeležilo okoli 400 ljudi. Nadškof Heiner Koch je vernike pozval, naj v težkih časih držijo skupaj.

"Strnimo vrste v noči po terorističnem napadu," je pozval. Po njegovih besedah žrtvam ne bo pomagalo olepševanje ali podcenjevanje razmer. Prav tako pa ljudje ne bi smeli začeti izmenjevati očitkov, kar bi mednje vneslo razdor, je menil glede odziva na napad.

Putin: Zločin, usmerjen proti nedolžnim civilistom
V nemški prestolnici se je napad zgodil kmalu po atentatu na ruskega veleposlanika v Turčiji, ko se je ob božičnih stojnicah trla množica ljudi. Angela Merkel se je danes po telefonu pogovarjala z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki ji je zagotovil, da bodo ZDA Nemčiji pomagale pri preiskavi. Sožalje Nemčiji je že izrekel ruski predsednik Vladimir Putin in dodal: "Ta zločin, usmerjen proti nedolžnim civilistom, je šokanten, brezbrižen cinizem".

Nemčiji so izrazili sožalje in solidarnost tudi madžarski premier Viktor Orban, ki je dejal, da je napad v Berlinu "hud udarec za celotno Evropo in skupne krščanske vrednote". Pretresenost sta izrazila tudi avstrijski kancler Christian Kern in predsednik Alexander Van der Bellen. Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da so Francozi v tej tragediji z Nemci; v Nici se je poleti zgodil podoben napad s tovornjakom, v katerem je umrlo 86 ljudi, izvedel pa ga je privrženec skrajne skupine Islamska država.

Območje okoli trga Breitscheid v bližini Kurfurstendamma bo danes iz obzirnosti do žrtev zaprto. Nemško notranje ministrstvo pa je sporočilo, naj preostali božični sejmi zunaj Berlina delujejo naprej.

Neuradno: Slovencev ni med žrtvami
Slovensko zunanje ministrstvo je ostro obsodilo teroristični napad v Berlinu. "Napad je zahteval številna nedolžna življenja ljudi, ki so se veselili v tradiciji svobodnega sveta. Nerazumnost in zavrženost tovrstnega dejanja zahtevata najmočnejšo obsodbo," so sporočili in poudarili, da je Slovenija v teh težkih trenutkih solidarna z Nemčijo. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je nemškemu kolegu Franku-Walterju Steinmeierju izrazil sožalje in solidarnost.

Predsednik države Borut Pahor se je po telefonu pogovarjal z nemškim predsednikom Joachimom Gauckom in mu v svojem imenu in v imenu Slovenije izrazil globoko sožalje ter ga prosil, da prenese izraze sočutja sorodnikom in svojcem žrtev napada, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pahor in Gauck sta se strinjala, da si moramo v takih težkih preizkušnjah stati ob strani, nemški predsednik pa je ob tem poudaril iskreno hvaležnost nemških ljudi ob solidarnosti slovenskih državljanov. Predsednika sta izrazila zadovoljstvo, da se bosta v kratkem sešla na delovnem srečanju, ki bo v začetku februarja prihodnje leto.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da med ubitimi ali ranjenimi v ponedeljkovem napadu v Berlinu po še neuradnih podatkih ni slovenskih državljanov. Po njegovih besedah MZZ po napadu v Berlinu ne odsvetuje potovanj v tujino, svetuje pa previdnost vsem, ki načrtujejo potovanje.


V iskanju storilcev po napadu v Berlinu