Francoska policija še ni ugotovila motiva za napad. Foto: Reuters
Francoska policija še ni ugotovila motiva za napad. Foto: Reuters
Nica
Napad v Nici je tudi zaradi izvedbe šokiral tako Francijo kot svet. Foto: Reuters
Francois Hollande
Francoski predsednik Hollande poziva k enotnosti in svari pred skušnjavami, da se razdeli državo. Foto: EPA
Islamska država prevzela odgovornost za napad v Nici

Francoska policija je medtem v Nici v povezavi z napadom, v katerem je umrlo 84 ljudi, aretirala štiri ljudi.

Samooklicana Islamska država (IS) je odgovornost za napad prevzela v soboto. "Človek, ki je izvedel operacijo v Nici v Franciji, v kateri je povozil ljudi, je bil eden izmed vojakov Islamske države," je sporočila tiskovna agencija Amak, ki podpira IS. "Operacijo je izvedel kot odgovor na poziv, naj se meri na državljane držav, ki so del koalicije proti Islamski državi," je še sporočil Amak.

Medtem je francoska policija v povezavi z napadom aretirala pet ljudi. Dva so aretirali že v petek, preostale tri pa danes zjutraj. Že pred tem so pridržali tudi voznikovo nekdanjo ženo, ki jo zdaj zaslišujejo. Kot poroča Reuters, naj bi bili trije danes aretirani ljudje blizu 31-letnemu vozniku, ki je s tovornjakom ubil 84 ljudi. Aretacije so bile izvedene na dveh lokacijah v mestu.

V eni izmed aretacij je po poročanju Reutersovega novinarja sodelovalo okoli 40 pripadnikov posebnih policijskih enot.

Policija preiskuje, ali je 31-letni voznik, Mohamed Lahouaie Bouhlel, Francoz tunizijskega rodu, deloval sam ali pa je imel sodelavce. Ob tem še ni znan motiv za napad. Preiskujejo se morebitne povezave z radikalnim islamom.

Notranji minister Bernard Cazeneuve je medtem dejal, da se je napadalec "zelo hitro radikaliziral" in da so to pokazali pogovori policije z njegovimi prijatelji in družino. "Zdaj smo soočeni s posamezniki, ki so odprti za sporočila Islamske države, naj izvedejo izredno nasilna dejanja, ne da bi se morali uriti ali pa imeli orožje za izvršitev množičnih napadov," je izpostavil.

Minister je še potrdil, da napadalec obveščevalnim agencijam ni bil znan, ker "ni izstopal s povezavami z radikalno islamsko ideologijo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hollande poziva k enotnosti
Francoski predsednik Francois Hollande je po napadu v Nici pozval h koheziji in nacionalni enotnosti. "Smo v času, ko obstaja skušnjava, da bi razdelili državo. Soočeni s temi skušnjavami, s tem tveganjem, moramo znova pozvati k enotnosti in koheziji države okoli naših vrednot," je po besedah tiskovnega predstavnika vlade Stephana Le Folla Hollande dejal ministrom na današnjem kriznem sestanku varnostnega kabineta.

Zaradi napada je Hollande tudi odpovedal del evropske turneje, na kateri se bo prihodnji teden pogovarjal o posledicah odločitve britanskih volivcev za izstop Velike Britanije iz EU-ja. Tako ne bo obiskal Avstrije, Slovaške in Češke, bo pa vseeno obiskal Portugalsko in Irsko, in sicer v torek in četrtek.

Število mrtvih se bo morda povečalo
Spomnimo, Bouhlel je s tovornjakom hladilnikom skozi množico, zbrano na Angleški promenadi ob praznovanju državnega praznika ob obletnici padca Bastilje, divjal dva kilometra, preden so ga ubili policisti. Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, od tega deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih. Med žrtvami naj bi bilo veliko tujcev, med katerimi pa po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni slovenskih državljanov. Oblasti opozarjajo, da se utegne število žrtev še povečati, saj je okoli 50 ranjenih v kritičnem stanju.

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Nici