Kljub nevarnostim na morju se prebežniki še vedno podajajo na pot prek Sredozemlja v Evropo. Foto: EPA
Kljub nevarnostim na morju se prebežniki še vedno podajajo na pot prek Sredozemlja v Evropo. Foto: EPA

Mare nostrum so oblasti v Rimu sprožile pred letom dni po dveh tragičnih nesrečah ladij z begunci, ko je umrlo najmanj 500 ljudi. V prvih devetih mesecih operacije, v kateri je mesec dni z vojaško ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija, so na morju rešili več deset tisoč prebežnikov, vendar italijanske oblasti zatrjujejo, da same ne morejo voditi take operacije.

"Mare nostrum ne bo potekal skupaj s Tritonom, ampak se bo končal," je v parlamentu dejal italijanski notranji minister Angelino Alfano in pojasnil, da bodo o tem uradno odločili na naslednji seji vlade.

Operacija Triton bo predvidoma začela delovati s 1. novembrom. Direktor Frontexa Gil Arias je povedal, da je podporo Tritonu obljubilo 26 od 28 držav članic Evropske unije, kar je "več kot dovolj za pokritje operacijskih potreb". Kljub temu pa je dejal, da operacija razmeram sama ne more biti kos.

"Agencija in Evropska unija ne moreta nadomestiti odgovornosti držav članic za nadzor svojih meja; nudimo lahko samo podporo," je dejal in dodal, da je odločitev o morebitnem zmanjšanju ali ukinitvi operacije Mare nostrum v rokah italijanskih oblasti.

Triton ni rešitev
Na odločitev italijanskih oblasti so se že odzvali v mednarodni nevladni organizaciji za človekove pravice Amnesty International, tako v pismu Alfanu kot tudi premierju Matteu Renziju so zapisali, da bo operacija Triton le delno zadovoljila potrebe po reševanju človeških življenj.

Poudarili so, da bo imela misija EU-ja tri milijone evrov vreden mesečni proračun, Mare nostrum pa ima devetmilijonskega. Poleg tega bo Triton deloval le blizu italijanskih ozemeljskih voda namesto v celotnem Sredozemskem morju.