Na krovu ribiške ladje, ki je na jug prispela ponoči, so prevladovali Pakistanci. Foto: Reuters
Na krovu ribiške ladje, ki je na jug prispela ponoči, so prevladovali Pakistanci. Foto: Reuters

Ladja italijanske obalne straže Dattilo s 584 prebežniki še neznane narodnosti se je danes zasidrala v pristanišču prestolnice Kalabrije. Po doslej znanih podatkih je na ladji okoli 70 žensk in otrok.

Tri plovila italijanske obalne straže so ponoči v Kalabrijo pospremila ribiško ladjo v slabem stanju, na kateri je bilo 487 prebežnikov. Po podatkih policijske uprave v Crotoneju so vsi moški, okoli 40 pa jih je mladoletnih. Med rešenimi prebežniki je 370 Pakistancev, 85 Egipčanov in 35 Afganistancev. Ponoči so se vsi izkrcali.

Preiskovalci domnevajo, da je ladja izplula iz pristanišča Tobruk v Libiji, za pot do Kalabrije pa je potrebovala pet dni. Policija je že začela preiskavo, s katero naj bi identificirali tihotapce in ugotovili izvorno pristanišče čolna.

Ribiško ladjo so opazili v petek popoldne kakih 70 milj od kalabrijske obale po opozorilu agencije EU-ja za meje Frontex. Enote obalne straže so jo prestregle ob obali Crotoneja in jo s pomočjo vlačilca kljub slabim razmeram in prenatrpanosti varno prepeljale v pristanišče.

Italijanska obalna straža je sicer od petka sodelovala v več reševalnih operacijah v Sredozemskem morju. Predsednik južnoitalijanske dežele Kalabrija Roberto Occhiuto je dejal, da je na čolnih, za katere je Frontex opozoril, da bi lahko zašli v težave, skupaj približno 1300 prebežnikov.

Naplavine po brodolomu. Foto: Reuters
Naplavine po brodolomu. Foto: Reuters

Umrlo najmanj 30 mladoletnikov

Iz Italije so danes še poročali, da so v morju našli trupli dveh deklic, starih pet ali šest let, kar sta 74. in 75. potrjena smrtna žrtev smrtonosnega brodoloma pred obalo Kalabrije 26. februarja. Pogrešajo še 30 ljudi. V brodolomu ribiškega čolna je umrlo najmanj 30 mladoletnikov, 21 žrtev pa je bilo mlajših od 12 let.

Medtem pa se je v mestu Cutro na jugu Italije zbralo več kot 5000 ljudi in na protestu vlado obtožilo malomarnega zavlačevanja pri reševanju prebežnikov z ladje. Na protestni pohod pod geslom "Ustavite pokol zdaj" je pozivala skupina Rete Asilo, ki se zavzema za begunce, udeležilo pa se ga je več deset združenj, političnih strank, sindikatov in gibanj iz vse Italije.

Protestniki so hodili za križem, ki so ga naredili iz lesa potopljene ladje, ki se je prepolovila v razburkanem morju, potem ko je trčila v skale.
Med udeleženci je bil tudi podpornik prebežnikov in nekdanji župan kalabrijskega mesta Riace Domenico Lucano, ki mu grozi zaporna kazen zaradi kršenja predpisov o priseljevanju. "Včasih me je sram, da sem zahodnjak," je dejal novinarjem.

Protestni pohod so začeli pri vhodu v mesto in ga končal na obali, kjer so danes našli še tri trupla žrtev brodoloma, vključno s trupli dveh deklic.

Od začetka letošnjega leta je v Italijo čez Sredozemsko morje prispelo 17.500 prebežnikov, kar je znatno več kot v istem obdobju lani, ko jih je bilo 5976. Večina prebežnikov po podatkih italijanskega notranjega ministrstva prihaja iz Slonokoščene obale, Gvineje, Bangladeša in Tunizije.