Policija je Trainija prijela, ko je po poročanju medijev izvedel fašistični pozdrav. Foto: Reuters
Policija je Trainija prijela, ko je po poročanju medijev izvedel fašistični pozdrav. Foto: Reuters
Matteo Salvini
Traini je bil kandidat skrajno desne protipriseljenske stranke Severna Liga. Na fotografiji njen predsednik Matteo Salvini. Foto: Reuters

Luca Traini je iz vozečega se avtomobila v soboto dopoldne streljal in ranil šest temnopoltih ljudi, med njimi enega huje, dokler ga ni prijela policija. Ranil je pet moških in žensko. Po poročanju medijev ga je policija prijela, medtem ko je izvedel fašistični pozdrav pred spomenikom padlemu vojaku. Aretaciji se ni upiral.

Policija je na njegovem domu v Macerati, kjer živi z materjo, našla skrajno desničarsko literaturo, med drugim Moj boj Adolfa Hitlerja in zgodovinsko knjigo o italijanskem fašističnem voditelju Benitu Mussoliniju ter revijo fašistične mladine. Kot je še sporočila policija, so preiskovalci zasegli tudi njegov računalnik v okviru preiskave "poskusa pokola z rasističnim ciljem", poroča AFP. Traini bo odgovarjal tudi zaradi nezakonitega posedovanja orožja.

Minister Minniti je dejal, da je Traini vnaprej načrtoval napade, da pa je deloval sam in da je očitno, da sta ga motivirala rasizem in ksenofobija, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Edina stvar, ki je povezovala žrtve, je bila barva njihove kože, je poudaril minister.

Nekaj žrtev prosilec za azil, drugi živijo v Italiji dolgo
Policija je sporočila, da nekatere žrtve, ki prihajajo iz Malija, Gane, Nigerije in Gambije, v Italiji živijo že dolgo, nekaj pa jih je prosilcev za azil. Eden izmed ranjenih je v bolnišnici v kritičnem stanju, a zunaj smrtne nevarnosti. Enega ranjenega so odpustili iz bolnišnice.

Moški je streljal tudi na več uradov Demokratske stranke pod vodstvom nekdanjega premierja Mattea Renzija, ki je strelca na Facebooku označil za "bedno in noro osebo".

Policija je predtem povedala, da je Traini simpatizer skrajno desne protipriseljenske stranke Severna liga. Po poročanju medijev je bil tudi njen kandidat na lanskih lokalnih volitvah nedaleč od Macerate.

Traini: Sprožilec je bil umor najstnice
Po poročanju italijanskih medijev je Traini preiskovalcem dejal, da je bil sprožilec njegovega dejanja nedavni krut umor 18-letne Pamele Mastropietro v mestu, za katerega je osumljen preprodajalec mamil iz Nigerije, ki mu je bila zavrnjena prošnja za azil.

Po poročanju časopisa Corriere della Sera je Traini povedal, da se je peljal v telovadnico, ko je na radiu slišal o umoru najstnice. "Instinktivno sem se vrnil domov, odprl sef in vzel pištolo ter se odločil, da bom vse pobil," je dejal preiskovalcem.

Napoveduje se uspeh protipriseljenskim strankam
Napad se je zgodil v času volilne kampanje pred marčevskimi parlamentarnimi volitvami v Italiji, na katerih se dober rezultat napoveduje prav protipriseljenskim strankam, ki izkoriščajo dejstvo, da je Italija glavna vstopna točka za prebežnike s severa Afrike v Evropo.

Nekatere italijanske stranke so že v soboto obsodile napad. Premier Paolo Gentiloni je stranke v predvolilnem boju pozval k odgovorni drži. "Sovraštvu in nasilju ne bo uspelo, da bi nas razdvojila," je dejal in Italijane pozval, naj delujejo proti spirali nasilja.