Nova populistična vlada v Italiji je zavzela ostro politiko do priseljencev. Foto: Reuters
Nova populistična vlada v Italiji je zavzela ostro politiko do priseljencev. Foto: Reuters

"Če kdo, v Berlinu ali Bruslju, načrtuje, da bo tu odvrgel desetine prebežnikov z nepooblaščenih čarterjev, se mora zavedati, da nima in ne bo imel na voljo nobenega letališča," je dejal.

Uslužbenci na letališču v Münchnu so povedali, da bavarske deželne oblasti v prihodnjih dneh načrtujejo prvo večjo deportacijo prebežnikov, ki so se v EU prvič registrirali v Italiji.

V to državo naj bi jih vrnili s čarterskimi leti v spremstvu bavarske policije.

Bavarsko notranje ministrstvo te informacije ni niti potrdilo niti zanikalo. "Zapiramo letališča, tako kot smo že zaprli pristanišča," je na to s tvitom odgovoril Salvini.

Ostra protipriseljenska politika
Nova populistična vlada v Italiji je zavzela ostro politiko do priseljencev. Odločno nasprotuje dublinski uredbi, po kateri morajo prosilci za azil vložiti prošnjo za azil v prvi članici EU-ja, v kateri vstopijo v povezavo.

Zaradi tega je veliko breme prebežnikov in beguncev na sredozemskih državah, čeprav je njihov končni cilj navadno Nemčija.

Oblasti na Bavarskem, kjer bodo prihodnji teden deželne volitve, se zavzemajo za ostrejšo politiko do prebežnikv kot osrednja vlada v Berlinu.

Med drugim se zavzemajo za krepitev nadzora na mejah in vzpostavitev lastnega azilnega urada, s čimer bi lahko pospešili deportacijo prebežnikov, ki jim je bila zavrnjena prošnja za azil v Nemčiji.