Italijanski premier Mateo Renzi je svoj mandat vezal na referendumski izid. Foto: Reuters
Italijanski premier Mateo Renzi je svoj mandat vezal na referendumski izid. Foto: Reuters

Renzi je namreč napovedal, da bo odstopil, če volivci ne bodo potrdili njegove ustavne reforme. Ta predvideva spremembe političnega sistema, zaradi katerega se je država v zadnjih letih večkrat znašla v političnih krizah. "Referendum bo odločitev o tem, ali Italijani želijo stabilnejšo in preprostejšo državo," je dejal Renzi.

Vlada je datum referenduma sporočila po tem, ko je najvišje italijansko sodišče na začetku avgusta potrdilo več kot 500.000 podpisov, potrebnih za izvedbo referenduma, in s tem prižgalo zeleno luč. Vlada je morala datum referenduma določiti v 60 dneh.

Manj senatorjev
Ustavna reforma, ki jo je parlament potrdil aprila, predvideva odpravo dveh enakovrednih domov italijanskega parlamenta, saj je ta sistem do zdaj omogočal blokade pri sprejemanju zakonov.

V novem senatu bi bilo po novem 100 in ne več 315 senatorjev. Med 100 senatorji bi bilo hkrati 95 senatorjev predstavnikov dežel oziroma županov večjih mest. Poleg tega bo novi senat pristojen le še za omejen obseg zakonov.

Nov postopek izvolitve predsednika države
Ustavna reforma predvideva tudi spremembo pri izvolitvi predsednika države. Parlament naj bi ga volil tajno in po možnosti z dvotretjinsko večino. Po četrtem neuspelem poskusu bodo za izvolitev zadostovale tri petine glasov tistih, ki imajo volilno pravico, po sedmem poskusu pa tri petine dejansko glasujočih.