V zadnjih mesecih je italijanska policija izvedla nekaj zelo odmevnih akcij, da bi mafiji vsaj malo pristrigla peruti. Foto: EPA
V zadnjih mesecih je italijanska policija izvedla nekaj zelo odmevnih akcij, da bi mafiji vsaj malo pristrigla peruti. Foto: EPA

Organizirani kriminal samo s trgovino zasluži več kot 92 milijard evrov, kar je šestina BDP-ja, kažejo podatki italijanske trgovinske zveze Confesercenti o obsegu kriminala v Italiji. Glavni vir je trgovina z mamili, ki letno navrže 59 milijard evrov, iz blagajn trgovcev in podjetnikov pa v mafijske denarnice steče 250 milijonov evrov na dan. Oblasti opozarjajo, da finančna kriza še dodatno krepi nevarnost mafije. "Mafija lahko izkoristi šibkost in negotovost borz za okrepitev svojega položaja," je dejal predsednik Confesercentija Marco Venturi.

V zadnjih petih letih je število ovadenih oseb, ki jim morajo Italijani plačevati "mafijski davek", t. i. pizzo, naraslo za 30 odstotkov, največ na območju Neaplja, v Caserti in Palermu. Policija je v prvi polovici leta ovadila več kot 4.500 oseb, ki pobirajo omenjeni mafijski davek, medtem ko je bilo preteklo leto ovadenih več kot 7.800 oseb. Mafiji naj bi za nemoteno delovanje plačevalo več kot 180.000 ljudi.

Mafijske družbe največkrat perejo denar skozi razna gradbena podjetja, vtihotapljajo pa se tudi v turizem, živilsko industrijo in nepremičninsko ter finančno panogo, med drugim pa mafija nezakonito upravlja s kar 2.500 pekarnami.

K. T.