Italijanski obalni straži je uspelo rešiti 2.00 prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Italijanski obalni straži je uspelo rešiti 2.00 prebežnikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Prebežniki so se po poročanju krajevnih medijev iz Libije v Italijo podali na dvanajstih čolnih, očitno ne vedoč, da se nad morjem približuje neurje. V obsežni nedeljski reševalni akciji je sodeloval helikopter, štiri ladje z obalno stražo, vlačilca in vojaška ladja.

Nevarna reševalna akcija
Po poročanju italijanskega ministra za promet Maurizia Lupa je med reševalno akcijo prišlo do streljanja, saj so štirje moški s kalašnikovkami začeli streljani na reševalce in zahtevali, naj jim vrnejo zajete čolne. Po podatkih Lupa so nekateri moški skočili v enega izmed čolnov in pobegnili.

Agencija Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočila, da je leta 2014 poskušalo prečkati Sredozemsko morje in doseči Evropo okoli 3.500 ljudi. Reševalcem je uspelo rešiti okoli 200.000 ljudi.
Prebežnikov vedno več
Večino prebežnikov je bila rešenih v sklopu italijanske operacije Mare Nostrum, ki jo je italijanska obalna straža izvajala od oktobra 2013 kot odgovor na tragedijo pri Lampedusi, v kateri je umrlo 365 ljudi. Operacija danes ni več aktivna, zato organizacije in nekateri evropski voditelji že nekaj časa opozarjajo, da se bo število žrtev "na najbolj nevarnem prečkanju morja", kot ga je poimenoval UNHCR, še povečalo.

Prejšnji teden je v Sredozemskem morju najverjetneje umrlo okoli 300 prebežnikov, ki so skušali italijansko obalo doseči v gumijastih čolnih. UNHCR je sporočil, da je brodolom preživelo devet prebežnikov z dveh čolnov, na katerih naj bi bilo skupno 200 ljudi. V petek pa so reševalci rešili okoli 600 prebežnikov le 80 kilometrov stran ob libijske obale.

Evropska unija trenutno izvaja manj obsežen nadzor meje, imenovan Triton, saj nadzira le območje tik ob meji z evropsko obalo.