Večina prebežnikov se na pot prek Sredozemskega morja poda iz Libije. Foto: EPA
Večina prebežnikov se na pot prek Sredozemskega morja poda iz Libije. Foto: EPA

Dva patruljna čolna italijanske obalne straže sta v nedeljo zvečer rešila 105 prebežnikov, potem ko jih je v gumijastem čolnu presenetilo razburkano morje z osem metri visokimi valovi in temperaturami le nekaj nad ničlo.

Prebežniki so nato 18 ur preživeli na krovu italijanskih čolnov, ki sta jih odpeljala na otok Lampedusa, a jih je med plovbo zaradi podhladitve 25 umrlo. "Vsi so bili premočeni zaradi visokih valov in močnega vetra," je povedal vodja zdravstvenih delavcev na otoku Pietro Bartolo.

Od koncu iskalne in reševalne operacije Mare Nostrum pred libijsko obalo ne patruljirajo več vojaške ladje, ki so lahko več ljudi prepeljale v podpalubju. Zdaj z Lampeduse plujejo le patruljni čolni, ki nimajo toliko prostora.

Evropska operacija z manj sredstvi
Organizacije za človekove pravice so vseskozi opozarjale, da bo končanje operacije Mare Nostrum ogrozilo življenja prebežnikov, ki se v vse večjem številu podajajo na nevarno pot prek Sredozemskega morja proti Evropi, pogosto v slabo vzdrževanih in prenatrpanih ladjah.

Italijansko operacijo Mare Nostrum je novembra lani zamenjala operacija Triton pod okriljem Evropske unije, ki pa ima na voljo le 2,9 milijona evrov na mesec, kar je tretjina sredstev, ki jih je imela na voljo operacija pod vodstvom Italije. Triton, ki ga vodi agencija EU-ja za meje Frontex, bo obsegal šest ladij, štiri letala in helikopter ter 65 ljudi. Obseg delovanja je manjši od operacije Mare Nostrum.