Foto: EPA
Foto: EPA

Na tisoče Italijanov se je odpravilo po rimskih ulicah, da bi izrazili protest proti uveljavitvi digitalnega ali papirnatega potrdila, da je oseba prejela vsaj en odmerek cepiva, da je bila testirana ali je prebolevnik, ki začenja veljati čez teden dni.

Ko se je nekaj sto protestnikov, med njimi so bili po navedbah italijanskih medijev pripadniki skrajnodesničarskih skupin, usmerilo proti vladnemu poslopju, jim je policija to preprečila, pri čemer je uporabila tudi vodni top. Protestniki so v večernih urah vdrli tudi v poslopje največjega italijanskega sindikata in ga razdejali.

Zvišati želijo odstotek precepljenih

Zeleno potrdilo, obvezno za vse delavce, bo začelo veljati 15. oktobra. V skladu z novim zakonom bo moral vsak delavec predložiti zdravstveni certifikat, če tega ne bo storil, bo suspendiran in ne bo dobil plače, ne morejo pa ga odpustiti.

Z uvedbo zakona želi premier Mario Draghi še zvišati odstotek precepljenih. V Italiji je polno cepljenih okoli 80 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Italija je ena izmed najbolj prizadetih držav na svetu, od začetka epidemije marca lani je tam umrlo več kot 130.000 ljudi. V Evropi je s covidom-19 umrlo več ljudi le še v Združenem kraljestvu.