Prizor iz filma Gomorra, posnetega po istoimenski knjigi avtorja Roberta Savianija. Ta je zdaj opravil pogovor z mafijskim skesancem Prestierijem. Foto: EPA
Prizor iz filma Gomorra, posnetega po istoimenski knjigi avtorja Roberta Savianija. Ta je zdaj opravil pogovor z mafijskim skesancem Prestierijem. Foto: EPA
Slovenija naj bi bila mafijski raj

V pogovoru, ki jih v teh dneh v več delih objavlja časnik La Repubblica, Prestiere pravi, da v Sloveniji ni protimafijske kulture, zato se lahko mafijci po državi gibljejo neovirano.
Prestieri pravi, da so lahko v Sloveniji počeli vse, kar so si želeli, saj ni nobenih pravil. Obiskovali so kazinoje, se dobivali z ženskami in prijatelji z vseh koncev sveta.
Neprekinjeno so v Sloveniji ostajali tudi po devet mesecev, tudi za novo leto. "V Sloveniji smo bili povsem varni, zato smo uporabljali svoja prava imena," je dejal Prestieri in dodal, da niso uporabljali ponarejenih dokumentov.

Slovenske ustanove na več plačilnih listah?
Poleg tega, dodaja Prestieri, so ustanove v Sloveniji na plačilnih listah različnih mafij: ruske, srbske, italijanskih, turške, vseh. Italija je obdana z državami, kjer je po mnenju italijanskih mafijskih organizacij enostavno poslovati, saj so državne institucije zelo šibke in ne obstaja protimafijska kultura. Poleg Slovenije je Prestieri omenil še Albanijo, Grčijo, Hrvaško in Črno goro.

V teh državah naj bi mafija tudi veliko vlagala v lokalne posle. Izpostavil je Grčijo in njene obale, kjer je mafija gradila turistične komplekse, od hotelov do restavracij, vlagala pa je tudi v industrijo. "Ne spoznam se na gospodarsko krizo, vendar mislim, da bi pri njenem razumevanju morali upoštevati tudi ta dejstva," je še dejal Prestieri.

Prestieri je sicer pomočnik vodje neapeljske mafijske organizacije Kamora, Paola Di Laura. Tožilci ga obtožujejo, da je umoril 30 ljudi, zdaj pa sodeluje s sodniki. V pogovoru s slavnim pisateljem Savianom opisuje svojo življenjsko zgodbo.

Slovenija naj bi bila mafijski raj