Merjenje temperature pred vstopom v šolo. Foto: Reuters
Merjenje temperature pred vstopom v šolo. Foto: Reuters

V šolske klopi je znova sedlo 5,6 milijona učencev v 13 od 20 dežel. V preostalih sedmih deželah, med drugim v Apuliji in Kalabriji, se bo šolsko leto začelo teden dni pozneje.

"V zraku je čutiti vznemirjenje tako pri nas kot pri otrocih. Zelo smo veseli, da se znova vidimo, toda hkrati moramo biti močni, da se drug drugemu ne približamo preveč," je dejala Patrizia Zucchetta, učiteljica v osnovni šoli v Rimu.

Italija: Vrnitev v šole po polletnem premoru

Da bi zajezile širjenje novega koronavirusa, ki je Italijo močno prizadel, so oblasti na začetku marca zaprle šole. S številnimi strogimi ukrepi želijo oblasti zagotoviti nemoten pouk, čeprav se število okužb v zadnjih dneh znova povečuje.

"Na začetku bodo težave," je v nedeljo dejal italijanski premier Giuseppe Conte. Ena od težav, s katerimi se spopadajo šole, so zamude pri dobavi enosedežnih šolskih klopi. Šole so namreč med drugim klopi za dva učenca zamenjale za klopi za enega, da bi tako zagotovile medsebojno razdaljo. Kot poroča Reuters, pa številnih od 2,4 milijona novih enosedežnih klopi šolam še niso dobavili. Druga velika težava, na katero opozarjajo sindikati, je pomanjkanje učiteljev, starejši učitelji pa izražajo zaskrbljenost zaradi tveganja ob možnosti okužbe.

Berlusconi zapustil bolnišnico

Za covidom-19 je zbolel tudi nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi. Danes je zapustil bolnišnico. "Preživel sem najnevarnejši izziv v svojem življenju," je dejal 83-letnik. V bolnišnico so ga sprejeli 3. septembra.

Italijanska ministrica za izobraževanje Lucia Azzolina je glede učilnic povedala, da so pripravili več kot 5000 dodatnih učilnic, da bi imeli učenci več prostora. Prav tako se pojavljajo težave pri dostavi 11 milijonov zaščitnih mask za otroke in učitelje ter več kot dveh milijonov šolskih klopi za enega učenca, ki jih je obljubila vlada.

Po podatkih OECD-ja je 59 odstotkov vseh italijanskih učiteljev v osnovnih in srednjih šolah starejših od 50 let, s čimer so 1. na lestvici v zahodnih državah.

Maske, razdalja, nova realnost v šolah. Foto: Reuters
Maske, razdalja, nova realnost v šolah. Foto: Reuters

Strah pred drugim valom

Italija spada med najbolj prizadete države zaradi pandemije covida-19. V Italiji je umrlo okoli 35.500 ljudi, kar je največ med državami EU-ja. Oblasti so zelo zaskrbljene, ker se v zadnjih tednih, tako kot v drugih evropskih državah, število novookuženih znova povečuje, vse kaže na drugi val bolezni. "Sledimo varnostnim protokolom, toda še vedno je nad vsem strah in negotovost, kako se bo leto nadaljevalo. Številni učitelji so zelo zaskrbljeni," pravi Alessandra Capata, namestnica ravnatelja v osnovni šoli Avogadro v Rimu. Prav tako so zaskrbljeni glede prihajajočih mesecev tudi starši. Pravila so zelo stroga: ob kakršnem koli simptomu prehlada ali vročine mora otrok ostati doma.

Vsi učenci, starejši od šestih let, morajo zunaj svojega razreda nositi masko in se izogibati medsebojnemu stiku. "Otrokom sem pojasnila, da se morajo izogibati stiku, poljubom in objemom, toda ne želim, da bi živeli v terorju," je dejala Claudia Costantini, mama dveh šoloobveznih otrok, in dodala, da jim je treba povedati, da se bodo razmere izboljšale.

Švedski pristop ali »kockanje s pandemijo«

Na Madžarskem 844 novih okužb

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 844 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo pet starejših bolnikov, ki so imeli pridružene bolezni. Do zdaj so na Madžarskem potrdili 13.153 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 642 ljudi, 4117 pa jih je ozdravelo. Aktivno okuženih je 8394 ljudi, v bolnišnicah pa se zdravi 287 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 16 priključenih na medicinske ventilatorje.

Zaradi širjenja novega koronavirusa so na Madžarskem prejšnji teden prepovedali obiske v domovih za starejše občane. Prepoved je prizadela približno 1600 domov, je danes za radio Kossuth dejal Attila Fulop, državni sekretar na ministrstvu za človeške vire. V skladu s prepovedjo, ki so jo uvedli 8. septembra, približno 100.000 starejših ali invalidov ter psihiatričnih bolnikov, ki živijo v teh domovih, ne sme zapustiti prostorov, je dejal.

Češki premier Andrej Babiš je priznal prehitro rahljanje ukrepov, hkrati pa okrcal tiste, ki so najprej napadali vlado, da jim želi natakniti nagobčnike, zdaj pa ji očitajo, da je sprostila omejevalne ukrepe. Foto: EPA
Češki premier Andrej Babiš je priznal prehitro rahljanje ukrepov, hkrati pa okrcal tiste, ki so najprej napadali vlado, da jim želi natakniti nagobčnike, zdaj pa ji očitajo, da je sprostila omejevalne ukrepe. Foto: EPA

Češki premier Babiš: Junija in julija morda prehitro rahljali ukrepe

Češki premier Andrej Babiš je v ponedeljek prvič priznal, da je v boju proti novemu koronavirusu morda naredil napako s hitrim rahljanjem ukrepov v juniju in juliju. V videoposnetku na družbenem omrežju Facebook se je tako odzval na hitro naraščanje števila novih okužb v zadnjih dneh. "Junija se nam je zdelo, da koronavirusa ni več. Žal smo se motili," je dejal Babiš. Ob tem je spomnil, da so se ljudje tedaj pritoževali, da jim želi vlada "natakniti nagobčnike" in omejuje podjetja. Zdaj so po njegovem mnenju najglasnejši prav tisti, ki so prej pozvali k rahljanju ukrepov. Število okužb na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, vztrajno raste. V nedeljo so tako poročali o rekordnih 1541 novih okužbah v zadnjem dnevu.