Foto: EPA
Foto: EPA

Učenci in dijaki se v izobraževalne ustanove vračajo po modelu B, torej vsi in 1. septembra, a ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Inštitut bo torej potek pouka pomembno sooblikoval. Glede na trenutne zdravstvene oziroma epidemiološke razmere je pripravil priporočila za šole in jih bo tedensko prilagajal.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob začetku drugačnega šolskega leta v poslanici šolarjem poudarila zaupanje. "Ko zaupamo vase, smo vedno na dobri in trdni poti. Če pri tem zaupamo še svojim sopotnikom – prijateljem, staršem, učiteljem, nam gre še lažje, bolje, hitreje, lepše," je dejala v videunagovoru.

"Ko zaupamo stroki, tu v prvi vrsti na našem šolskem polju mislim na stroko naših učiteljev, pa tudi na zdravstveno in psihološko stroko, potem smo pripravljeni, da se podamo tudi na pot v manj znane čase," je prepričana šolska ministrica. Meni, da bodo šolarji, pospremljeni s takšnim zaupanjem, lahko mirno in s pričakovanji zasedli šolske klopi. "Srečno, uspešno, varno in veselo. Pa ne pozabite – zaupajte vase, učiteljem in nam, starejšim. Ker smo vsi mi tukaj za vas, vi pa za nas," je pozvala Kustečeva.

Začetek šolskega leta v znamenju zdravstvenih ukrepov

Kako bo v prvem tednu?

"Da je šola začela delo na normalen način, je velik uspeh celotne Slovenije. Zdaj je veliko ukrepov, ki bi jih morali vestno izvajati. Stvari pa niso tako komplicirane, saj smo te ukrepe izvajali že več mesecev. Upamo, da bodo starši spodbujali svoje otroke in dajali zgled," je na vladni novinarski konferenci povedala strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok Polonca Truden Dobrin.

Tretji predmet NPZ-ja

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je določila štiri predmete za določitev tretjega predmeta, iz katerega bodo učenci 9. razredov opravljali nacionalno preverjanje znanja (NPZ).

Ti predmeti so biologija, zgodovina, šport in tuji jezik. Določila je tudi, katerega od teh predmetov bodo opravljali na posameznih šolah.

Šole bodo med drugim morale zagotavljati ustrezno razdaljo med učenci različnih oddelkov, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Malica bo potekala v učilnici, za kosilo pa bo treba določiti urnik oziroma število učencev, ki so lahko hkrati v jedilnici.

Šolam odgovorni priporočajo razdelitev večjih oddelkov v manjše skupine, dopuščena je možnost združevanja učencev iz različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju izbirnih predmetov. Pri izvajanju jutranjega varstva in podaljšanega bivanja zavod za šolstvo šolam priporoča, naj se organizirajo tako, da se učenci iz različnih oddelkov zadržujejo v manjših ločenih skupinah.

NIJZ-jeva priporočila glede nošenja mask pravijo, da naj vsi učenci v osnovni šoli v skupnih prostorih nosijo maske. (Po dozdajšnjih priporočilih je veljalo, da naj jih nosijo le stari 12 let ali več.) "Pomembno je, da otroci in zaposleni pridejo v šolo mirno in s kar največjo mero mirnosti. Nošenje maske da ali ne – odločitev je na strani staršev," je v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija povedala ministrica Simona Kustec.

Za priporočilo se je NIJZ odločil, ker "je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20". NIJZ tudi priporoča, da otroci do vključno petega leta ne uporabljajo mask, otroci od šestega do 11 leta pa naj jih uporabljajo skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, kar pomeni v zdravstvenih ustanovah in javnem prevozu. Starejši od vključno 12 leta pa naj jih uporabljajo enako, kot to za odrasle priporočajo vladni odloki.

Okužba v Šolskem centru Krško-Sevnica

Maska kot del šolske opreme

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala Polonca Truden Dobrin z NIJZ-ja, so za otroke dopustne tekstilne pralne večslojne maske. Pojasnila je, da je maska zdaj "nova šolska potrebščina", in opozorila na pravilno uporabo. "Menjamo jih vsak dan, za vikend jih operemo in posušimo, v torbi naj bo še kakšna za rezervo, če prva pade na tla, se umaže ali vanjo zakašljamo," priporoča strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok.

NIJZ bo za vsak teden posebej pripravil epidemiološko oceno tveganja in na tej podlagi podal navodila za uporabo mask v naslednjem tednu. Če bo povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v preteklih sedmih dneh v državi znašalo več kot 20 (ali 140 na teden), bodo priporočili, da v šolah v skupnih prostorih zaščitne maske uporabljajo vsi učenci. Če pa bo število omenjenih okužb manjše od 20, bodo priporočili, naj maske v skupnih prostorih uporabljajo le učenci tretjega triletja osnovne šole, torej učenci 7., 8. in 9. razreda.

Ministrstvo je o novih priporočilih z okrožnico že obvestilo osnovne in glasbene šole. Med drugim jih je obvestilo, da NIJZ priporoča, da otroci prihodnji teden v prostorih zunaj učilnice, torej v skupnih prostorih šole, nosijo zaščitno masko.

Ministrica Kustec svetuje ob prvem šolskem dnevu

Mlajši kot so otroci, težje je prepoznati virus

Otroci v pomladnih mesecih niso bili večji izvor okužbe, zdaj podatki kažejo nekoliko drugačno sliko. "To je verjetno posledica hitrega zapiranja šol in drugih izobraževalnih ustanov, o čemer pričajo tudi podatki iz drugih držav, kjer so uvedli podobne ukrepe. Ob odpravljanju teh ukrepov pa študije ugotavljajo, da tudi otroci redno zbolevajo za covidom-19, seveda z nekoliko drugačno klinično sliko," je pojasnila infektologinja Mateja Logar.

"Manjši kot so otroci, manj specifična je klinična slika virusa, težje jo je prepoznati," je dejala Logarjeva, ki opozarja, da zadnje študije kažejo na to, da predvsem večji otroci in najstniki bistveno pogosteje širijo virus, kot je bilo to sprva predpostavljeno. Strokovnjaki so namreč tudi pri mlajših otrocih v vrtcih zaznali večje virusno breme v tekočinah, ki jih izločajo med dihanjem. "Še vedno velja, da večina otrok preboleva bolezen v lažjih oblikah, z redko potrebno hospitalizacijo, a zavedati se moramo, da otroci virus lahko še vedno prenesejo na druge družinske člane. Prav zato je še pomembnejše, da se vsi, tudi v izobraževalnih ustanovah, držimo predpisanih ukrepov," je še dejala Mateja Logar.

Različni odzivi staršev

"V Sloveniji je zelo običajno, da so družine medgeneracijske, smo zelo med seboj povezani. Kot je že bilo rečeno, je mogoče, da se okužba z otrok razširi naprej in da zbolijo tudi osebe, ki imajo povečana tveganja za težji potek bolezni covid-19 in za zaplete pri tej bolezni," opozarja Polonca Truden Dobrin iz NIJZ-ja. Ob tem je opozorila, da so tudi med učenci otroci, ki imajo zdravstvene težave ali omejitve in so posebej občutljivi, pa tudi učitelji, lahko imajo zdravstvene omejitve in s tem povečano tveganje za težji potek bolezni. "Z medsebojnim zaupanjem, da bomo dosledno izvajali priporočila, v bistvu skrbimo drug za drugega," je dejala Truden Dobrinova.

Sorodna novica Ministrica: Pouk se bo 1. septembra začel kot običajno, šole so pripravljene

Strokovnjakinja za področje mladine in zdravje otrok je na novinarski konferenci povedala, da se je na NIJZ obrnilo veliko staršev otrok z različnimi zdravstvenimi težavami, ki jih skrbi, ali bo šolsko okolje varno. Na drugi strani je po besedah Polonce Truden Dobrin tudi veliko ogorčenih odzivov staršev, ki nasprotujejo nošenju mask v šolah. "To je področje t. i. 'fake news' in mitov, ki se je v času covida-19 razbohotilo po celem svetu. To lahko spremljate tudi na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije, ki redno objavlja, kakšne novice se pojavljajo in kakšno je dejansko stanje. Starše prosim, da otroke spodbujajo pri izvajanju ukrepov," je ob tem dejala Truden Dobrinova.

V šolsko leto s preventivnimi koronaukrepi

Kustečeva: To so priporočila

Zaradi poslabševanja epidemiološke slike ministrica za izobraževanje Simona Kustec ne bi bila presenečena, če bo NIJZ kmalu izdal še kakšno dodatno usmeritev. To bo treba spoštovati, je poudarila v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo.

Šolarjem, otrokom v vrtcih, vzgojiteljem, učiteljem in drugim zaposlenim v izobraževalnem sistemu ter staršem je ministrica zaželela, naj ne pozabijo na smeh, veselje, radost in ponos prvega dne. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona/(oddaja Dobro jutro)
Šolarjem, otrokom v vrtcih, vzgojiteljem, učiteljem in drugim zaposlenim v izobraževalnem sistemu ter staršem je ministrica zaželela, naj ne pozabijo na smeh, veselje, radost in ponos prvega dne. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona/(oddaja Dobro jutro)

Priporočila, ki jih je šolam za izvajanje posameznih modelov pouka izdalo ministrstvo, so "v prvi vrsti priporočila, smernice oz. pomoč pri avtonomni izvedbi pedagoškega procesa". "To pomeni, da naj bi se jih šole pri svojem delu držale in jim sledile v čim večji meri in kjer je to mogoče," je izjavila.

Smernice ministrstva so po njeni oceni izvedljive, optimalne in življenjske. V publikaciji pa ni smernic za vrtce in osnovne šole s prilagojenim programom. Za osnovne šole s prilagojenim programom po besedah ministrice velja, da začenjajo pouk po enakem modelu kot redne osnovne šole, pri tem pa vsaka šola prilagodi delo potrebam otrok oziroma svojim posebnostim.

Če bi se v katerem od oddelkov v šoli pojavila okužba, so po besedah ministrice protokoli jasni in podrobno razloženi v publikaciji za osnovne in srednje šole. "V primeru slabega počutja velja, da učenec zapusti razred, šola obvesti starše, ki se po telefonu posvetujejo z otrokovim zdravnikom ali dežurno službo glede testiranja. V primeru pozitivnega testa je o tem nemudoma obveščena epidemiološka služba, ki izvede vse nadaljnje korake in šoli predlaga ustrezne ukrepe," je pojasnila.

Sorodna novica Pečan: Ta pravila lahko napiše samo nekdo, ki je že pozabil, kako poteka povprečen šolski dan

Pečan: Usmeritve so pogojno izvedljive

Predsednik Združenja ravnateljev Gregor Pečan je v intervjuju za MMC ocenil, da so smernice ministrstva samo pogojno izvedljive. "Želel bi si, da bi kdor koli od t. i. odgovornih prišel razlagat šest let starim otrokom, da morajo nositi maske in držati razdaljo," je izjavil.

"Treba je povedati tudi to, da te meter in pol razdalje v veliki večini normalno velikih učilnic po Sloveniji niso izvedljive. Razrede učencev bi morali zmanjšati, za to pa ni dovolj učiteljev. Poglejte, Italija bo nabavila 2,5 milijona dodatnih enosedežnih klopi, zaposlila 60.000 dodatnih učiteljev ter 50.000 dodatnega spremljajočega kadra na šolah. Jaz pa nisem dobil soglasja za zaposlitev dodatne kuhinjske pomočnice in čistilke, ker bo treba zdaj malice voziti po razredih po celi šoli, hoditi po umazano posodo, voziti kosila v razrede, ker v jedilnici ni možnosti, da izpeljemo kosilo v skladu z varnostnimi smernicami. V šolo naj bi vstopali z maskami in z 1,5 metra razdalje, pred garderobnimi omaricami pa naj se ne bi drenjali. To lahko napiše samo nekdo, ki je že zdavnaj pozabil, kako je videti povprečen šolski dan od znotraj," je komentiral Pečan.

Prvi dan novega šolskega leta zaznamovali koronaukrepi
Sorodna novica Mladi opozarjajo: V razredih in na hodnikih bo težko vzdrževati razdaljo

Novo šolsko leto v številkah

455 matičnih osnovnih šol in 316 podružničnih šol bo v novem šolskem letu obiskovalo predvidoma 190.990 učenk in učencev (lani 187.476), od tega bo šolski prag prvič prestopilo 21.366 prvošolk in prvošolcev (lani 20.796). V 27 osnovnih šol s prilagojenim programom in 21 enot s prilagojenim programom pri osnovnih šolah bo predvidoma vključenih 3335 otrok. V 15 zavodov za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami bo predvidoma vključenih 87 otrok (vrtec), 915 učenk in učencev ter 273 dijakinj in dijakov. V domsko vzgojo bo predvidoma vključenih 866 otrok in mladostnikov.

Na osnovnih šolah je bilo v šolskem letu 2019/2020 zaposlenih 12.465 učiteljic in učiteljev obveznega programa, 5391 učiteljic in učiteljev razširjenega programa ter 1720 drugih strokovnih delavcev.

Od šolskega leta 1993/1994, odkar na ministrstvu zbirajo te podatke, so ukinili 64 podružničnih šol, 15 podružničnih šol pa so preoblikovali v samostojne matične šole. Na petih podružničnih šolah v novem šolskem letu ne bodo imeli vpisanih učencev v 1. razred.

V sistem vajeništva je vključen tudi poklic krovca. Profil je zadnje čase v hudem pomanjkanju zaradi neurij, ki povzročajo ogromno škode na strehah. Foto: BoBo
V sistem vajeništva je vključen tudi poklic krovca. Profil je zadnje čase v hudem pomanjkanju zaradi neurij, ki povzročajo ogromno škode na strehah. Foto: BoBo

V šolskem letu 2020/2021 bo delovalo šest zasebnih osnovnih šol, ki bodo skupaj vpisale 225 prvošolčkov. Delovalo bo 54 javnih glasbenih šol in 15 zasebnih. Javne glasbene šole bo obiskovalo predvidoma 21.050 učencev, zasebne pa predvidoma 1425 učencev.

V šolskem letu 2020/2021 bo srednje šole obiskovalo približno 73.900 dijakinj in dijakov, kar je nekoliko več kot v preteklem šolskem letu, ko jih je bilo 72.891. Od tega jih bo v prvih letnikih približno 21.000, lani jih je bilo 20.450.

V sistem vajeništva bo vključenih okoli 300 vajencev. Na voljo bo 12 programov – program mizar, oblikovalec kovin orodjar, gastronom hotelir, kamnosek, papirničar, steklar, slikopleskar črkoslikar, strojni mehanik, mehatronik operater, zidar, elektrikar in klepar krovec.

Sorodna novica Dodaten plačan dan dopusta vsem staršem prvošolčkov

Dodaten plačan dan dopusta vsem staršem prvošolcev

Letos bodo do dodatnega plačanega dne dopusta za spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan prvič upravičeni vsi zaposleni starši, tudi tisti v zasebnem sektorju. Januarja je namreč začela veljati novela zakona o delovnih razmerjih, ki ureja to vprašanje. To je prva sprememba t. i. delavske ustave doslej, ki ni bila usklajena na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

To je izredni dopust, ki ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, pa ga bo delavec lahko izrabil le na prvi šolski dan – torej ne prej in ne pozneje.

Dan izrednega dopusta pripada obema staršema.

Pomen prometne varnosti

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v. d. direktorja agencije za varnost prometa Jože Hribar in ravnateljica OŠ Venclja Perka Petra Korošec so pred omenjeno šolo v Domžalah simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto. Ob tem so poudarili pomen prometne varnosti ob ponovni večji vključenosti otrok v promet. "Pozivamo voznike, da so previdni v cestnem prometu, da dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise, varnostno razdaljo, da dajo prednost otrokom na prehodu za pešce, da prilagodijo hitrosti," je ob tem dejal Vrtovec.

Slovenski policisti osnovne šole običajno obiščejo že na prvi šolski, a bodo zaradi epidemioloških razmer obisk prestavili na nekoliko pozneje, ko bo v šolskih prostorih manj ljudi in bodo lahko zagotovili ustrezno medosebno razdaljo, je v izjavi za medije ob robu obiska osnovnih šol v Škofji Loki pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

V osnovnih šolah Ivana Groharja in Škofja Loka - mesto je Hojs nagovoril prvošolce, starše pa pozval, naj se v obdobju, ko so največji vzorniki svojih otrok, v prometu obnašajo odgovorno. "Če starši prečkajo cesto tam, kjer ni prehoda za pešce in hodijo čez semaforje ob rdeči luči, potem to otroci srkajo kot gobe. Moje sporočilo je, da se je v prometu treba obnašati odgovorno od samega začetka do pozne starosti," je poudaril. "Pozivamo voznike, da so previdni v cestnem prometu, da dosledno spoštujejo cestnoprometne predpise, varnostno razdaljo, da dajo prednost otrokom na prehodu za pešce, da prilagodijo hitrosti," je ob tem dejal Vrtovec.

Prostovoljci skrbijo za varno pot v šolo

Poostren nadzor prometa

Na prvi šolski dan bo agencija za varnost prometa v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih po Sloveniji izvajala terensko akcijo, s katero bodo voznikom želeli sporočiti, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji. Med njimi bo tudi 21.366 prvošolcev, ki spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, so zapisali.

Akcija bo 1. septembra na večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru. 51 promotorjev prometne varnosti bo tako med 7. in 11. uro na 20 lokacijah voznike opozarjalo na začetek šole, pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Spet so zazvonili šolski zvonci