Večji del tistih, ki so se poslovili od Cantonejeve, so bile ženske. Foto: EPA
Večji del tistih, ki so se poslovili od Cantonejeve, so bile ženske. Foto: EPA
Tizianina mama pravi, da je bilo dekle vedno zdravo in normalno, da pa v zadnjem letu nikakor ni mogla ubežati posledicam objave posnetka. Foto: EPA
Tizianina zgodba je te dni v Italiji ena večjih tem. Foto: EPA

tna senzacija, posnetek, ki ga je objavil njen nekdanji fant, si je ogledalo več kot milijon ljudi.

Po pisanju La Repubblice je Cantonejeva šest posnetkov poslala petim ljudem, ki jim je zaupala, a že naslednji dan so zaokrožili po spletu. Njena intima je naglo postala viralna spletna uspešnica, iz mlade Neapeljčanke pa so se norčevali, jo zbadali in ogovarjali na ulici, stavek "Snemaš video? Bravo", ki ga izreče v posnetku, pa so si ljudje celo natisnili na majice. Po spletu so zaokrožile govorice, da naj bi poskušala postati pornoigralka, navedbe pa so povzeli tudi mediji.

Življenje je za Cantonejevo postalo tako nemogoče, da je celo dala odpoved v službi, se preselila v Toskano in sprožila postopek za spremembo imena, a ni pomagalo, posnetek jo je spremljal skoraj leto dni in pol.

Plačilo sodnih stroškov kot zadnja žalitev
Ta mesec je sodnik razsodil njej v korist na podlagi "pravice do pozabe" in ukazal umik posnetka s Facebooka in drugih družbenih omrežij, a je bil do takrat že več tisočkrat snet in naložen na druga omrežja, tako da ji kaj veliko to ni pomagalo. Za nameček Cantonejevi ni bilo jasno, zakaj mora kljub dobljeni tožbi plačati 20.000 evrov pravnih stroškov.

"Vedno je bila zdravo, normalno dekle. Zadnje čase pa je bila zelo nesrečna. Trpela je zaradi vsega, kar je videla in slišala, še posebej pa zaradi izida tožbe, saj je menila, da pravici ni bilo zadoščeno," je povedala njena 58-letna mama, medtem ko so italijanski mediji o znesku poročali kot o "zadnji žalitvi" za osramočeno dekle.

Njena prijateljica Teresa Petrosino je za Corriere della Sera dejala, da je šokirana nad javnim sramotenjem ženske, ki ni storila ničesar slabega. "Mislim, da bi jih bilo lahko sram. Vse tiste, ki so polnili medmrežje z žaljivkami, medtem pa se na skrivaj naslajali nad posnetki," je pribila.

Po dveh neuspelih poskusih samomora si je Cantonejeva vzela življenje v tetini hiši v Mugnanu blizu Neaplja.

Odprta preiskava zaradi smrti
Javni tožilec Francesco Greco je odprl preiskavo njene smrti, v kateri naj bi ugotovili, do katere stopnje je objava posnetka vplivala na pokojnico.

Številni Italijani zdaj žalujejo za Cantonejevo in se posipavajo s pepelom, a ne vsi. Tako je Walter Caputo, torinski mestni svetnik iz vladajoče Renzijeve Demokratske stranke, na Facebooku zapisal, da je Tiziana s pošiljanjem posnetka znancem morda "merila na določeno prepoznavnost" in da "prav gotovo ni bila svetnica". Pozneje se je za opazke opravičil.

Oglasil se je tudi znani italijanski novinar in pisatelj Roberto Saviano, avtor Gomore, ki je na Twitterju zapisal, da sovražnost do Tiziane izvira iz "morbidnega" odnosa Italije do seksa. "Žalujem za Tiziano, ki se je ubila, ker je bila ženska v državi, kjer sproščen in igriv seks še vedno velja za najhujši greh," je zapisal.

Številni menijo, da bi bila Cantonejeva še živa, če bi bila moški, saj spolno življenje moških ne izzove takega zgražanja in pozornosti. Ob tem izpostavljajo tudi, da na njenem pogrebu moških tako rekoč ni bilo, kar je zelo zgovorno.

Ob tem lahko dodamo, da pri nas očitno tudi moški niso imuni na tovrstne pritiske javnosti - najbolj zgovoren je tragični primer samomora ravnatelja mariborske srednje šole, ki si je življenje vzel potem, ko so ga dijaki posneli med spolnim odnosom v pisarni, nato pa je posnetek zaokrožil po spletu in medijih.