Da je 12 medijev kršilo kodeks v tako občutljivi zadevi, je dokaz, da so slovenski mediji na tem izpitu padli, poudarja predsednica novinarskega razsodišča Ranka Ivelja. Foto: BoBo
Da je 12 medijev kršilo kodeks v tako občutljivi zadevi, je dokaz, da so slovenski mediji na tem izpitu padli, poudarja predsednica novinarskega razsodišča Ranka Ivelja. Foto: BoBo

Vsak novinar ima po kodeksu možnost zavrniti poročanje o določeni zadevi.

Ranka Ivelja

Ravnatelj ene izmed mariborskih srednjih šol je novembra lani naredil samomor, potem ko je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem naj bi bila z eno od učiteljic intimna v prostorih šole.

Po tragediji, ki je sledila obširnemu medijskemu poročanju o posnetku, je upravni odbor društva novinarjev vložil 12 pritožb, novinarsko častno razsodišče (NČR) pa je ugotovilo, da je kodeks skupno kršilo 48 novinarjev, urednikov in voditeljev - le v enem primeru, v primeru novinarke Žurnala24 Anje Zupanc, kršitve niso ugotovili.

V Odmevih poudarjali družbene vidike dogodka
Po ugotovitvah NČR-ja so POP TV, TV Slovenija in spletni portal Žurnal24 kršili 17. člen kodeksa, ki novinarje zavezuje k spoštovanju zasebnosti.

V primeru TV Slovenija sicer niso bili popolnoma soglasni pri obravnavi, je poudarila predsednica razsodišča Ranka Ivelja. V oddaji Odmevi so se namreč zelo samoomejili, poudarjali so družbene vidike dogodka, kot so poseg v zasebnost in kaznivost snemanja dejanja. Edini zdrs, ki se je zgodil, pa je objava identitete vpletenih.

Poleg 17. člena kodeksa so Radio 1, Radio Aktual, moski.si, moskisvet.com, Planet TV, PlanetSiol.net, Slovenske novice in Kanal A kršili še 12. člen, ki sankcionira nedovoljeno zbiranje podatkov. Časnik Svet24 in spletni portal svet24.si pa sta poleg omenjenih kršila še 23. člen, ki novinarje zavezuje k etičnemu poročanju o samomoru.

12 medijev ravnalo napačno
Na vprašanje, kaj pomeni, da je 12 medijev kršilo kodeks v tako občutljivi zadevi, Ivelja odgovarja, da je to dokaz, da so slovenski mediji na tem izpitu padli. Med temi mediji so mediji z največjim vplivom, nacionalna televizija, radii z veliko poslušanostjo in časopisi z veliko branostjo, je še poudarila.

Ta primer po njenih besedah tudi dokazuje, da raven etike v slovenskem novinarstvu ni dobra. "Kar 12 medijev je napačno ravnalo, ni spoštovalo kodeksa, ni spoštovalo posameznikov, ki sta se znašla v stiski in bila žrtvi domnevnega kaznivega dejanja," je dodala.

Novinarji lekcije očitno niso razumeli
Kot je še povedala, se niti eden od obravnavanih novinarjev ni opravičil ali iskreno obžaloval svoje odgovornosti. In samo urednica ene izmed televizij ni zanikala svoje odgovornosti. Prav tako je le ena novinarka, mariborska dopisnica nacionalne televizije Ana Marija Bosak, v odgovoru na pritožbo zapisala, da ni želela posneti izjave, ampak so jo v to prisilili. Vendar pa Ivelja poudarja, da ima vsak novinar po kodeksu možnost zavrniti poročanje o določeni zadevi.

V odgovorih na pritožbe so sicer dobili veliko odgovorov, ki so bili izgovori, je nadaljevala. Večinoma so novinarji pisali, da je bila zadeva že objavljena, a s tem po besedah Ranke Ivelja ne moreš opravičiti svojega ravnanja.

Poudarila je še, da NČR lahko le trka na vest novinarjev, zato je pesimistična glede morebitnih sprememb, saj je že iz odgovorov na pritožbe razbrati, da niso razumeli lekcije.

Vsak novinar ima po kodeksu možnost zavrniti poročanje o določeni zadevi.

Ranka Ivelja