Prebežniki so na grško-makedonski meji podrli del ograje. Foto: Reuters
Prebežniki so na grško-makedonski meji podrli del ograje. Foto: Reuters
Gjorge Ivanov je dejal, da države ne morejo čakati na Bruselj, ampak so primorane same sprejeti odločitve. Foto: Reuters
Na grško-makedonski meji vse bolj napeto
Prebežniki prebili ograjo na makedonsko-grški meji

Ivanov je v pogovoru za Spiegel Online izjavil, da se bo balkanska pot za prebežnike zaprla, ko bo v Avstriji dosežena omejitev 37.000 beguncev v tem letu. Zaprtje meja na balkanski poti je sprožila objava Avstrije, da bo sprejela samo 80 prosilcev za azil na dan in letos čez svoje ozemlje spustila 37.500 ljudi. "Ko bo Avstrija dosegla svojo omejitev, se bo to zgodilo," se je tako glasil odgovor Ivanova na vprašanje, kdaj se bo pot zaprla.

Ob tem je poudaril, da "zdaj potrebujemo politično rešitev". "Kmalu bo prepozno. Avstrijska omejitev bo dosežena," je povedal makedonski predsednik in v opozorilo dodal: "Ko bodo posamezne države na severu zaprle svoje meje, bomo to naredili tudi mi. Razumeti morate, da se razmere spreminjajo ne samo iz dneva v dan, temveč iz ure v uro. Ne moremo čakati, da Bruselj sprejme odločitve. Sprejeli smo svoje odločitve. Če bi čakali na smernice Evropske unije, bi bila Makedonija preplavljena s prebežniki."

Policija prebežnike pregnala s solzivcem
Predtem je makedonska policija uporabila solzivec proti več sto prebežnikom, ki so na meji z Grčijo podrli varnostno ograjo in vdrli na makedonsko ozemlje. Potem ko so države na balkanski poti, Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija, po vzoru Avstrije uvedle dnevne kvote in vsak dan prestop meje dovolijo le 580 prebežnikom, je na grški strani meje z Makedonijo več tisoč prebežnikov, ki želijo nadaljevati pot proti severu Evrope.

Agencija Reuters, ki se sklicuje na pripovedovanje prič, poroča, da je policija uporabila solzivec proti množici, ki je porušila varnostno ograjo, in tistim, ki se niso premaknili z železniških tirov. Po incidentu je najmanj 30 ljudi poiskalo zdravniško pomoč. Med njimi je bilo večje število otrok. Kot navaja DPA, se je ob dogajanju grška policija držala ob strani.

Po nekaterih ocenah je v Idomeniju na grški strani meje trenutno okoli 8.000 ljudi, med njimi večinoma Sirci in Iračani. V jutranjih urah je sledilo prerivanje v množici prebežnikov, potem ko so se razširile govorice, da je Makedonija znova odprla mejo, ki je bila zaprta več ur. Po navedbah grške policije je preteklo noč pot proti severu skozi Makedonijo lahko nadaljevalo 305 ljudi. Makedonske oblasti so mejo zaprle s pojasnilom, da v begunskem centru v Gevgeliji ni več prostih kapacitet, prebežnikov pa ne morejo napotiti niti v center Tabanovce, ki je prepoln Afganistancev, ki sta jih vrnili Hrvaška in Srbija.

Grčija opozarja na kopičenje ljudi
V nedeljo je na grški strani meje čakalo okoli 7.000 prebežnikov, ki so želeli vstopiti v Makedonijo, medtem ko jih je bilo v vsej državi po podatkih oblasti 22.000. Grški minister za migracijsko politiko Joanis Muzalas je posvaril, da bi se lahko marca skupno število prebežnikov v državi povečalo na 70.000, če bodo meje proti severu še naprej ostale zaprte in bodo obveljale dnevne kvote.

Pri tem so vse glasnejša opozorila o perečih humanitarnih razmerah, predvsem v begunskem centru Idomeni ob meji z Makedonijo, kjer prebežniki po več ur obupani čakajo v vrstah za hrano in vodo. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid Rad Al Husein je bil danes kritičen do naraščanja sovraštva do prebežnikov v Evropi in poudaril, da niso nevarni lokalnim skupnostim: "Gradnja vse višjih zidov proti tem obupanim ljudem je dejanje krutosti zablode."

Muzalas pričakuje, da se bo množično prihajanje pribežnikov zmanjšalo, ko bodo v Turčiji, od koder v Grčijo pretežno čez Egejsko morje prihaja največ ljudi, prišle informacije o zaprtih mejah. Ob tem je napovedal informacijsko kampanjo v Turčiji, da bi prebežnike odvrnili od potovanj v Grčijo. Kampanja proti migriranju in navzočnost zveze Nato v Egejskem morju bosta po Muzalasovih napovedih število prihodov prebežnikov zmanjšali za okoli 70 odstotkov.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Na grško-makedonski meji vse bolj napeto
Prebežniki prebili ograjo na makedonsko-grški meji