V Idomeni prihajajo novi prebežniki, ki čakajo na vstop v Makedonijo. Foto: Reuters
V Idomeni prihajajo novi prebežniki, ki čakajo na vstop v Makedonijo. Foto: Reuters
Johanna Mikl-Leitner
Grčija je zavrnila obisk Johanne Mikl-Leitner. Foto: EPA

Na grškem zunanjem ministrstvu so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili, da so zavrnili prošnjo avstrijske notranje ministrice za obisk begunskega taborišča v Grčiji. To se je zgodilo dan po tem, ko je Grčija v četrtek na pogovor poklicala svojega veleposlanika na Dunaju zaradi ministrskega srečanja v sredo v avstrijski prestolnici, na katerega Grčija ni bila povabljena.

Odnosi so se zaostrili prav zaradi tega srečanja zunanjih in notranjih ministrov držav balkanske poti o migracijah, kamor Atene niso bile vabljene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Avstrija je večkrat obtožila Grčijo, da je neuspešna pri nadzoru zunanje meje Evropske unije, ker je dovolila prehod meje tako velikemu številu prebežnikov.

Oster odziv grškega ministra za migracije
Na četrtkovem srečanju notranjih ministrov EU-ja v Bruslju je Mikl-Leitnerjeva pod vprašaj postavila tudi mesto Grčije v schengenskem območju. "Če gre res za to, da ni mogoče zavarovati grške zunanje meje, a je potem to še lahko schengenska zunanja meja?" se je vprašala. Grški minister za migracije Janis Muzalas je bil v odzivu oster. Dejal je, da Mikl-Leitnerjeva izkrivlja resnico in "vodi Avstrijo v naraščajoča sovražna dejanja proti Grčiji in EU-ju". "Naša država varuje svoje meje, ki so prav tako meje Evrope," je med drugim pripomnil Muzalas.

Grčija verjame, da je Avstrija s svojimi ukrepi spodbudila vrsto dodatnih omejitev pri sprejemanju prebežnikov v državah na balkanski poti, kar je ustvarilo ozko grlo prav v Grčiji. Tisoče prebežnikov je namreč obtičalo v Grčiji, potem ko je Makedonija začela zavračati prehod Afganistancev ter vzpostavila pregled dokumentov za Sirce in Iračane.

V Idomeni še prihajajo prebežniki
Medtem na grško-makedonsko mejo še naprej prihajajo množice prebežnikov, ki želijo po balkanski poti v Evropo. V kraju Idomeni in okolici po podatkih človekoljubnih organizacij čaka več kot 4.000 državljanov Sirije, Afganistana, Pakistana in Maroka. Po podatkih grške policije je ponoči na območju Idomenija v Makedonijo vstopilo samo 150 sirskih beguncev.

Razmere so napete tudi v makedonskem tranzitnem centru Tabanovci ob makedonsko-srbski meji, kjer že pet dni prebiva okoli 300 migrantov iz Afganistana, ki jih je Hrvaška v preteklih dneh vrnila Srbiji, ta pa Makedoniji. Predstavnica Rdečega križa v tem centru Sanja Rosevska je dejala, da je vse več prebežnikov bolnih. V centru ni dovolj postelj za vse, ki so obtičali na tem območju.

Omejitev vstopa v celinsko Grčijo
Grške oblasti nameravajo omejiti pritok prebežnikov v celinski del države. Todoris Dricas, grški minister, ki je pristojen za obalno stražo, je povedal, da bodo s trajekti z otokov v Egejskem morju v pristanišče Pirej v prihodnjih dneh prepeljali manj migrantov kot doslej. "Zaradi zastoja v celinskem delu moramo upočasniti pritok," je poudaril minister. Prebežnikom bodo izdali manj vozovnic za trajekte kot doslej, zmanjšali pa bodo tudi število trajektov za njihov prevoz.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.