Josipović je januarja tesno izgubil v drugem krogu predsedniških volitev proti kandidatki HDZ-ja Kolindi Grabrar Kitarović. Foto: EPA
Josipović je januarja tesno izgubil v drugem krogu predsedniških volitev proti kandidatki HDZ-ja Kolindi Grabrar Kitarović. Foto: EPA

"Drži, da bom ustanovil stranko. To bo levosredinska stranka z mlajšimi ljudmi, ki so se politično že potrdili. Ime naj ostane še skrivnost. Ustanovna skupščina bo sredi maja," je napovedal Josipović v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1. Hrvaška je namreč v predvolilnem letu. Volitve so bile sprva predvidene za junij, nato pa prestavljene na oktober oziroma začetek leta 2016.

Pojasnil je, da bo temelj delovanja nove stranke izvajanje reform in reševanje problemov v državi s svežimi idejami. Med drugim je dejal, da bodo v njegovi stranki tudi ljudje, ki so bili v drugih političnih strankah, v katerih niso dobili dovolj prostora za svoje delovanje. Med predsedniško kampanjo je Josipović predstavil svoj program Nova pot, ki temelji na ustavnih spremembah. Te naj bi omogočile korenite reforme volilne zakonodaje, javne uprave in administrativno preoblikovanje države z namenom krepitve demokracije ter gospodarskega in trajnostnega razvoja.

"Pomanjkljivost te vlade je izvajanje reform"
Na novinarsko vprašanje, zakaj ni nadaljeval politične kariere v SDP-ju, je Josipović odgovoril, da socialdemokrati niso bili pripravljeni na njegove reforme, ki jih bo poskusil uresničiti na novi politični levosredinski poti. "Pomanjkanje izvajanja reform je največja pomanjkljivost te vlade. Praksa je pokazala, da je v naših institucijah veliko težav, na primer počasen sodni sistem in nerazumni predpisi, ki upočasnjujejo gospodarstvo, ter tudi počasna reakcija na krizo," je dejal Josipović, ki je napovedal tudi to, da se vrača na zagrebško pravno fakulteto.

Potrdil je tudi, da ne bo izkoristil zakonske pravice in ustanovil urada nekdanjega predsednika, kot je to naredil njegov predhodnik Stipe Mesić.

"Grabar Kitarovićeva je ravnala pravilno"
Josipović, ki je januarja letos tesno izgubil v drugem krogu predsedniških volitev proti kandidatki HDZ-ja Kolindi Grabrar Kitarović, je med drugim komentiral tudi nedavni incident med Srbijo in Hrvaško. Hrvaška je namreč iz Srbije odpoklicala svojega veleposlanika, potem ko je haaški obtoženec in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj v središču Beograda zažgal hrvaško zastavo. Na reakcijo hrvaške vlade se je odzvala predsednica Grabar Kitarovićeva, ki je dejanje obsodila kot "prenagljeno".

"Kolinda Grabar Kitarović je reagirala primerno. Srbska vlada tega dejanja ne podpira in pomembno je, da je to prepoznala v odgovoru Nikoliću. Obstajati mora pripravljenost na dobrososedske odnose. Cilj odpoklic veleposlanika je bil poslati sporočilo. Morda bi se dalo tudi brez tega," je komentiral Josipović.