Urzua je bil zelo pomemben člen med redarji, saj jim je vlival vedno novih moči in upanja. Foto: EPA
Urzua je bil zelo pomemben člen med redarji, saj jim je vlival vedno novih moči in upanja. Foto: EPA
Čile
Takole so reševalci gledali, kako je kapsula na površje popeljala še zadnjega rudarja. Foto: EPA
Omar Reygadas
Nekateri rudarji so se ob prihodu na površje zahvalili Bogu. Foto: EPA
Edison Pena
Edison Pena je kot dvanajsti padel v objem svojcev na površju. Foto: EPA
Mario Gomez
Gomez, ki je bil rešen kot deveti, je kot nekaj drugih rudarjev ob prihodu na površje razvil čilsko zastavo. Foto: EPA

Bil sem z Bogom in hudičem. Borila sta se in Bog je zmagal.

Izjava Maria Sepulveda, potem ko je bil rešen.
Jimmy Sanchez
Jimmy Sanchez je najmlajši rudar, ki je bil ujet pod zemljo, na površje pa so ga potegnili kot petega. Foto: EPA
Čile
Pred rudnikom so se zbrali tudi številni novinarji, ki poročajo o veselem dogodku. Foto: Reuters
Mario Sepulveda
Veselje rudarja Maria Sepulvede, ko je prišel na površje. Foto: Reuters
Čile
Rudarji pod zemljo na površje pospremijo vsakega izmed tovarišev. Zadnji naj bi pod zemljo ostali psihično najbolj močni. Foto: EPA
Rudarji
33 rudarjev je bilo pod zemljo ujetih več kot dva meseca. Foto: EPA
Vpliv ujetništva na rudarje
Čilski rudarji ugledali dnevno svetlobo

33 rudarjev, starih od 19 do 63 let, je 625 metrov pod površjem puščave Atacame na rešitev čakalo kar 69 dni. Reševalna akcija je potekala brez težav in hitreje, kot so predvidevali.

Zadnji je iz rudnika prišel vodja izmene, 54-letni Luis Urzua. Urzua, ki so ga rudarji klicali Don Lucho, je v drami rudarjev igral zelo posebno vlogo, saj je bil prav on tisti, ki je rudarje držal skupaj, jih bodril in spodbujal, še posebej v prvih dneh, ko še nihče ni vedel, da so živi. Da bo zadnji, ki bo prišel iz rudnika, se je javil sam.

Ticono čakala hčerka Esperanza
Predzadnji je na površje prišel 29-letni Ariel Ticona, ki je v času, ko je bival v rudniku, postal oče. Ženo je prosil, če bi deklico poimenovala Esperanza, kar pomeni upanje. Pred rudnikom ga je pričakala žena, predsednik Pinera pa mu je dejal: "Vaša hčerka vas čaka." Esperanza je bila tista, ki je rudarjem pod zemljo vlila novega upanja.

Enaintridesetega so reševalci na površje potegnili Pedra Corteza, 24-letnega rudarja, za katerega so čilski mediji poročali, da so mu prebivalci ulice, kjer živi, pripravili ogromne količine piva in pisco sourja za zabavo dobrodošlice, ko se bo vrnil domov.

40-letni Raul Bustos, ki je kot 30. rudar prišel iz rudnika, je znan kot "najsrečnejši nesrečen moški na Zemlji", saj je ob potresu v Čilu ostal brez dela v mestu Talcahuano, zato se je odpravil v rudnik San Jose po nov začetek. Pod zemljo je bilo njegovo delo organizacija zalog vode. Pred rudnikom ga je pričakala žena, ki mu je padla v objem.

Kot 29. je iz rudnika prišel 49-letni Juan Aguilar, ki je v rudniku delal kot nadzornik.

28. rudar, ki ga je kapsula Fenix pripeljala na površje, je bil 27-letni Richard Villaroel, ki je v rudniku delal dve leti. Prav v času reševalne akcije je Villaroelova punca rojevala dečka, Richarda Juniorja. Pred rudnikom sta Villaroela pričakali njegove sestra in mama, rudar pa je ob prihodu iz kapsule razgrnil čilsko zastavo.

Kot 27. so iz rudnika potegnili 53-letnega Franklina Lobosa, nekdanjega nogometaša. Veselega, a bledega rudarja je pred rudnikom počakala hčerka, ki mu je prinesla podpisano nogometno žogo.

26. rudar, ki so ga rešili, je Claudio Acuna, ki je v rudniku praznoval svoj 35. rojstni dan. Pred rudnikom ga je pričakalo dekle, ki mu je prinesla majico s podpisi igralcev njegovega najljubšega nogometnega kluba Colo Colo. Acuna je v rudniku svoje dekle, s katero že imata hčerko, zaprosil za roko. Kapsula z Acuno je na površje potovala manj kot deset minut.

Rešen je tudi 25. rudar, 29-letni Renan Avalos. Njegov mlajši brat Florencio je bil prvi, ki so ga rešili. V objem mu je planila žena Brunela Oliva, zatem pa tudi mati.

54-letni Jose Henriquez, 24. rešeni rudar, je evangeličanski duhovnik, ki je v rudnikih delal 33 let. "Pod zemljo" se je trudil za duhovno oskrbo rudarjev. Dočakala ga je žena Blanca.

27-letni Carlos Bugueno, ki ga je pričakala mati, je 23. rudar, ki so ga rešili iz rudnika. Pod zemljo je še vedno njegov prijatelj iz otroštva Pedro Cortez.

22. rešeni rudar je 43-letni Samuel Avalos. V rudniku je pred nesrečo delal pet mesecev in ima tri otroke, stare 18, 9 in 2 leti s svojo dolgoletno prijateljico.

Yonnija pričakala ljubica, ne žena
Kot 21. se je na površje dvignil 50-letni Yonni Barrios, ki je postal znan kot "zdravnik" in je bil pristojen za spremljanje zdravstvenega stanja ujetih kolegov. Ko je bil pod zemljo, se je izvedelo, da ima poleg soproge, s katero sta skupaj že 28 let, tudi ljubico. Lokalni mediji so žensko, ki ga je pričakala, identificirali kot njegovo ženo Marto Salinas.

20. rešeni rudar je 48-letni Dario Segovia, čigar družina ima že dolgoletno rudarsko tradicijo. Na površju ga je z objemom pričakala njegova žena. Njegove sestre Marie se je prijel vzdevek "županja", zaradi njene vodilne vloge v "taborišču Upanje", kjer so svojci čakali ujete rudarje.

Kot 19. je kapsula na površje dvignila 19-letnega Pabla Rojasa. Njegov bratranec, 44-letni Esteban Rojas, je bil 18. rudar, ki so ga dvignili na površje. Oče treh otrok se je ob izstopu iz kapsule je prekrižal, zmolil in se nato objel s svojo partnerico, s katero sta skupaj 25 let. Med ujetništvom jo je zaprosil za roko.

Sveto pismo in čilska zastava
Kot sedemnajstega so na površje privlekli 56-letnega Omarja Reygadasa, ki je ob prihodu na površje pomahal s Svetim pismom in nato še s čilsko zastavo. 27-letnega Daniela Herrera so na plan potegnili kot 16. Ko je izstopil iz kapsule, mu je v objem padla njegova mama.

Kot 15. je bil rešen 48-letni Victor Segovia, ki je bil v času ujetništva skrbel za dnevna poročila o razmerah pod zemljo. 33-letni Victor Zamora, ki je na površje prispel kot štirinajsti rudar, je po poklicu mehanik in je v rudnik odšel samo na popravilo vozila, a nato ostal ujet skupaj z rudarji.

Trinajsti je dnevno svetlobo ugledal 27-letni Carlos Barrios, ki ga je pričakal njegov oče. Dvanajsti je bil rešen 34-letni Edison Pena in ob prihodu na površje ga je pričakalo njegovo dekle Angelica Alvarez.

Enajsti se je na površju prikazal Jorge Galleguillos, ki ga je ob prihodu na površje objel eden izmed reševalcev. Kot deseti se je v kapsulo in na prostost podal rudar Alex Vega, 31-letni mehanik. Pred rudnikom ga je pričakala punca Jessica Salgado, ki mu je padla v objem.

Novembra se je hotel upokojiti
Deveti rudar, ki so ga potegnili na površje, je najstarejši med rudarji, 63-letni Mario Gomez. Gomez je rudar že od svojega 12. leta, pred nesrečo pa je razmišljal o skorajšnji upokojitvi. Pri njegovem vkrcavanju v kapsulo so bili reševalci še posebej previdni, nadeli pa so mu tudi kisikovo masko, saj ima težave z dihanjem. Ob prihodu na površje je razvil čilsko zastavo in molil na kolenih. Pred rudnikom ga je pričakala žena Lilian Ramirez.

Kot osmi je na površje prišel 34-letni Claudio Yanez, ki se je, medtem ko je bil ujet pod zemljo, zaročil s svojim dolgoletnim dekletom Cristino Nunez. Pred rudnikom so ga pričakale dekle in dve hčerki, njihovo snidenje pa je bilo zelo ganljivo.

Ojeda ima sladkorno bolezen
Kot sedmi je na površje prišel 47-letni Jose Ojeda, ki ima sladkorno bolezen. Ojeda je napisal sporočilo "Vsi smo dobro", ki je postalo znano po vsem svetu, pred rudnikom pa ga je pričakala pastorka, saj je Ojeda že osem let vdovec. Ob prihodu na površje je Ojeda razgrnil čilsko zastavo.

Šesti rudar, ki so ga potegnili iz rudnika, je 30-letni Osman Araya. Njegovo zadnje sporočilo pred odhodom na površje je bilo namenjeno družini: "Nikoli vas ne bom zapustil. Boril se bom do konca, da bom z vami." Pred rudnikom ga je pričakala žena Angelica.

Sanchez je bil najmlajši med rudarji
Peti rudar, ki so ga reševalci potegnili na površje, je bil Jimmy Sanchez, s svojimi 19 leti najmlajši med rudarji. Pred nesrečo je kot rudar delal le pet mesecev. Ob njegovem reševanju se je kapsula premikala počasneje kot pri preostalih, reševalci pa so z njim ves čas komunicirali. Jimmyja, ki je bil vidno izčrpan in pretresen, je pred rudnikom pričakal oče.

Kot četrti je na površje prišel 23-letni Bolivijec Carlos Mamani, ki je bil tudi edini tujec med rudarji. Pred rudnikom ga je čakala žena Veronica Quispe, njegove prve besede zbranim so bile "hvala vsem", nato pa so ga odpeljali v bolnišnico.

Z Mamanijem se je srečal tudi bolivijski predsednik Evo Morales, ki je obiskal prizorišče reševanja, kjer mu je čilski predsednik pojasnil potek reševalne akcije. Morales se je čilskemu ljudstvu zahvalil za rešitev njegovega rojaka.

Tretji rudar, ki je prispel na površje, je bil Juan Illianes, 51-letni nekdanji vojak. Pred rudnikom ga je pričakala žena, na vprašanje, kako je potekala pot, pa je odvrnil: "Kot križarjenje."

Mario Sepulveda najbolj vesel
Drugi je na površje prišel rudar Mario Sepulveda. Bil je izjemno vesel in dobre volje, njegova pozitivna energija pa je presenetila vse, ki spremljajo reševanje. "Njegova odlična fizična in psihična kondicija sta vzor za vse," je zapisala BBC-jeva dopisnica Valeria Perraso.

Prvi rudar, Florencio Avalos, je na površje prispel ob enih zjutraj po čilskem času (ob 5. uri po srednjeevropskem času), pričakala pa sta ga žena in sin. Avalos je najprej objel objokanega sina in ženo, nato pa so ga odpeljali na zdravniško opazovanje in psihofizične teste.

Pinera: Reševanje je čudež
Nekatere rudarje je ob družinskih članih pred rudnikom pričakal in pozdravil tudi čilski predsednik Pinera, ki je uspešno reševanje prvih rudarjev označil za čudež in se zahvalil vsem strokovnjakom, ki so rešitev omogočili.

Povedal je, da je to "noč čustev, ki je Čile in svet ne bosta pozabila, akcija pa je zgled, ki ne sme nikoli v pozabo". Operacijo reševanja je neposredno prenašala čilska nacionalna televizija, prek nje pa veselje rudarjev in njihovih družin spremljal ves svet, ki si je želel uspešnega konca dolgotrajne drame. Pinera si je vmes vzel nekaj časa za počitek, saj sta ga čakala nova naporna dan in noč.

Pri rudarjih pod zemljo dva reševalca
S kapsulo Fenix se je k rudarjem spustilo tudi šest reševalcev, ki so določili vrstni red, po katerem so na površje dvigali rudarje.

Za dviganje na površino so pripravili posebno štiri metre visoko kapsulo Fenix, opremljeno z radijsko zvezo in s kamero. Kapsula je na površje potovala od 12 do 15 minut, vanjo pa je bilo mogoče spraviti enega človeka. Rudarje so pred dvigovanjem na površino toplo oblekli, saj je bilo v rudniku okoli 30 stopinj, v puščavi pa mraz. Nataknili so jim tudi sončna očala, saj so več kot dva meseca živeli v temi.

Najprej najmočnejši, nato šibkejši
Kot so se odločili že v torek, so na vrh najprej potegnili duševno najstabilnejše in najizkušenejše rudarje - samo za primer, če bi šlo v začetnih poskusih reševanja kaj narobe. Njim so sledili tisti, ki so najšibkejši ali bolni, saj je imel eden izmed rudarjev višji krvni pritisk, drugi je bil diabetik, nekateri pa so imeli težave z dihali in s kožo zaradi vlage v rudniku. Zadnji so bili znova duševno in telesno najstabilnejši, kot zadnjega pa so na površje potegnili vodjo izmene Luisa Urzua.

Ker pod zemljo še nihče ni bil ujet toliko časa, je rudarje po snidenju z najožjimi družinskimi člani čakalo 48 ur zdravstvenih opazovanj v bolnišnici v mestu Copiano, kamor so jih prepeljali s helikopterji.

Minister: Rudarji so v dobrem stanju
Čilski minister za zdravje Jaime Manalich je po obisku pri rudarjih povedal, da so na splošno v dobrem zdravstvenem stanju, a da imajo nekateri med njimi visok pritisk, ki je po vsej verjetnosti posledica potovanja na površje. Manalich je povedal tudi, da rudarje že zdravijo, jih rehidrirajo in jim dajejo vitamine, ter dodal, da je rudarjem jasno, zakaj bodo morali ostati na opazovanju.

Čilenci slavijo uspešno reševanje
Kot so poročali tuji mediji, je bilo tudi v Copiapu, najbližjem mestu, zelo veselo. Slavja so potekala na vsakem koraku, prebivalci so bili navdušeni in so čakali na rudarje, da se poveselijo z njimi. O čilskem duhu in podpori je pred začetkom reševalne akcije spregovoril tudi predsednik Pinera: "Rudarji so dokazali, da smo, ko je Čile združen, sposobni velikih stvari".

Bil sem z Bogom in hudičem. Borila sta se in Bog je zmagal.

Izjava Maria Sepulveda, potem ko je bil rešen.
Vpliv ujetništva na rudarje
Čilski rudarji ugledali dnevno svetlobo