Oblasti v Kijevu na vzhodu Ukrajine nadaljujejo s protiteroristično operacijo. Foto: Reuters
Oblasti v Kijevu na vzhodu Ukrajine nadaljujejo s protiteroristično operacijo. Foto: Reuters
Arsenij Jacenjuk in Jose Manuel Barroso
Jacenjuk je z ukrajinsko vlado obiskal Evropsko komisijo. Foto: Reuters
Jecenjuk išče podporo v Bruslju

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da se je napad na njihove sile iz zasede zgodil v bližini mesta Kramatorsk. Na kolono oklepnikov so streljali, ko se je približevala mostu. Dva vojaka sta umrla v napadu, štirje pa v streljanju, ki je sledilo.

Na vzhodu Ukrajine je prišlo do še enega incidenta, v katerem je bil s strelnim orožjem ranjen eden od proruskih separatistov in samooklicani guverner pokrajine Lugansk Valerij Bolotov, ki je bil po besedah njegovih podpornikov tarča atentata.

Tiskovni predstavnik samooklicanih oblasti v Lugansku Vasilij Nikitin je novinarjem sporočil, da je bil Bolotov ranjen, ko so neznanci z avtomatskim orožjem streljali na njegov avtomobil. Pri tem je izgubil veliko krvi, a je sedaj v redu in ni v življenjski nevarnosti.

Za napad je Nikitin obtožil oblasti v Kijevu in dejal, da je bil to odgovor na nedeljski referendum, na katerem so se večinsko izrekli za neodvisnost.

Po nedeljskem referendumu so v ponedeljek neodvisnost razglasili tudi v pokrajini Doneck na vzhodu Ukrajine. Samooklicane oblasti te regije so ob tem Rusijo zaprosile za sprejem v Rusko federacijo.

Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je pred tem pred parlamentom dejal, da bodo na vzhodu Ukrajine nadaljevali protiteroristično operacijo s ciljem zaščite življenj in premoženja ukrajinskih državljanov. Ob tem je poudaril, da v regijah Doneck in Lugansk številne teroristične skupine nadaljujejo z ubijanji, mučenji in ugrabitvami ukrajinskih državljanov.

Plin ne sme biti orožje
Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je med obiskom v Bruslju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom pogovarjal o podpori Evropske unije Ukrajine.

Barroso je dejal, da še ni prepozno za konstruktiven dialog in ob tem Rusijo pozval, naj ne uporablja energije za politično orožje. Jacenjuk je po drugi strani zagrozil s sodiščem, če ne bo pristala na dobavo plina po tržni ceni. Sestanek je sicer potekal v senci ruskih groženj s prekinitvijo dobave plina Ukrajini.

Predsednik Evropske komisije je dejal, da je konstruktiven dialog v interesu vseh, tudi Rusije, saj lahko v nasprotnem primeru le izgubi. Izrazil je pričakovanje, da bo Rusija upoštevala skrbi Ukrajine, sploh glede cene za plin.

Jacenjuk pa je Rusiji očital, da je s priključitvijo Krima Ukrajini ukradla dve milijardi kubičnih metrov plina, ter zagrozil, da bodo šli na sodišče v Stockholmu, če jim Rusija ne bo plina zagotovila po tržni ceni.

Putin podpira posredovanje Ovseja
Ruski predsednik Vladimir Putin podpira posredovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za umiritev krize v Ukrajini, je v ponedeljk sporočila organizacija. Na načrt Ovseja za reševanje krize so se pozitivno odzvali tudi v Ukrajini, Evropski uniji in ZDA.

Načrt, ki so ga oblikovali pretekli teden, predvideva, da bi "na pragmatičen način prešli z logike stopnjevanja na logiko sodelovanja in okrepitve stabilnosti na terenu". To pomeni ustavitev nasilja, razorožitev, nacionalni dialog in pomoč ukrajinski vladi pri ustvarjanju okolja, naklonjenega izvedbi svobodnih in poštenih prihajajočih predsedniških volitev.

Prvi korak v tej smeri je Ovse napravil z imenovanjem nemškega diplomata Wolfganga Ischingerja za posrednika v pogovorih med ukrajinsko vlado, parlamentom in predstavniki regij. Ti pogovori naj bi se začeli še ta teden, Burkhalter pa je že v ponedeljek poudaril potrebo po tem, da v dialogu sodelujejo tudi predstavniki vzhodnih ukrajinskih regij.

Jecenjuk išče podporo v Bruslju