Izbor Svet
Veličastna sklepna slovesnost na stadionu, ki so ga uporabili samo dvakrat, stal pa je več kot 100 milijonov dolarjev. Foto: Reuters
Gostiti olimpijske igre je za številne postalo predrago. Tudi zato večina evropskih mest kar samih izstopi iz boja, ostane pa Azija. Foto: Reuters
Smučarsko letovišče duhov, le streljaj od Pjongčanga, je zlovešči opomnik, kaj čaka tudi olimpijske objekte v Pjongčangu. Foto: Reuters
Prazne tribune na kar nekaj tekmovanjih organizatorjem niso bile v ponos. Foto: Reuters
OI 2018 so bile oglaševane kot igre miru in resnično grobe retorike med Severno in Južno Korejo v tem času ni bilo, še več, Pjongjang je v Pjongčang poslal delegacijo mičnih navijačic, ki so postale prava atrakcija na prizoriščih. Foto: Reuters
Tekme v alpskem smučanju so bile denimo zelo slabo obiskane. Pa tudi gledanost ni bila najvišja glede na to, da se številnim evropskim navijačem ni ljubilo vstajati sredi noči. Foto: Reuters
Pjongčang je olimpijsko štafeto predal Pekingu, ki bo gostil OI leta 2022. Foto: Reuters

Dodaj v

Južna Koreja se sprašuje: so bile olimpijske igre vredne cene?

Strah pred dragim vzdrževanjem
28. februar 2018 ob 15:48
Pjongčang - MMC RTV SLO

Več kot sto tekem, skoraj 3.000 športnikov, več kot 300 medalj - in ček za 13 milijard dolarjev. To je namreč končni strošek zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, za pet milijard višji od predvidevanj.

Ob visoki ceni, ki jo plačujejo gostiteljice olimpijskih iger, se nekateri strokovnjaki sprašujejo, ali se tako veliko finančno breme izplača.

Olimpijske igre so zlasti v zadnjih desetletjih dobile slab glas zaradi prekoračenja proračunov in prelomljenih obljub, kako bodo koristile gospodarstvu države gostiteljice. Z razlogom so olimpijske igre leta 2022 že pred časom dobile vzdevek "iger, ki jih nihče noče gostiti" (Peking in Almaty sta bili tako rekoč edini mesti, ki sta bili nazadnje sploh še zainteresirani).

Zimske olimpijske igre v Sočiju leta 2014 so stale vrtoglavih 50 milijard dolarjev, Montreal pa je kar 30 let odplačeval dolgove po olimpijskih igrah 1976. Čaka podobna usoda tudi Pjongčang?

Nekateri analitiki so optimistični. Južnokorejski Hyundaiev raziskovalni inštitut je napovedal, da bodo OI v državi spodbudile gospodarsko dejavnost, vredno okoli 40 milijard dolarjev - ta znesek naj bi zagotovili predvsem turisti, ki so Južno Korejo obiskali tako med samimi igrami kot jo bodo tudi v prihodnjem letu.

A veliko strokovnjakov je ob tem skeptičnih, ali se bodo te projekcije dejansko uresničile. "Mislim, da ne vlada ne organizacijski odbor ne bosta dobila svojega vložka nazaj," je za CNN povedal Park Sung-bae, profesor na katedri za športno industrijo na univerzi v Hanyangu.

Prihodnost v turizmu?
Južna Koreja si želi po igrah Pjongčang spremeniti v turistično destinacijo za zimske športe. V ta namen so zgradili več novih prizorišč, a njihova prihodnost je negotova. Vrtoglavih 107 milijonov dolarjev vreden olimpijski stadion s 35.000 sedeži so denimo zgradili zgolj za dva dogodka - otvoritveno in sklepno slovesnost. Zdaj ga bodo delno razstavili in spremenili v spominsko dvorano in gledališče. To je tudi smiselno, glede na to, da celotno okrožje Pjongčang šteje zgolj 43.000 prebivalcev.

Kaj se bo zgodilo z drugimi prizorišči, ni znano. Če jih bodo pustili taka, kot so, bi bilo to za Južno Korejo zelo drago. Stroški vzdrževanja prizorišč za zimske športe so namreč izjemno visoki, ta pa so uporabna le nekajkrat letno. Nič čudnega, da skoraj po vsakih olimpijskih igrah ostane kar nekaj megalomanskih objektov, ki počasi propadajo, kot denimo tisti v Sarajevu, in ostajajo le še malce žalostni opomnik na olimpijski izkupiček.

Previsoki stroški
Po Parkovem mnenju bo imel Pjongčang zaradi odročnosti in pomanjkanja namestitev veliko težav pri privabljanju turistov. V primerjavi s Seulom ali drugimi večjimi korejskimi mesti tu tudi ni kaj veliko za početi. Pa čeprav so prizorišča zdaj s Seulom povezana s hitrim vlakom, ki so ga za ogromne stroške izdelali za potrebe OI. Pred tem so se vozniki po polžje vlekli do prestolnice po cesti, ki so jo domačini primerjali z "vožnjo po črevesju".

"Veliko denarja smo porabili za gradnjo impresivnih stadionov in prizorišč, a jih po koncu iger nihče ne bo uporabljal," opozarja Park.

To bi lahko za Gangwon, provinco, kjer leži Pjongčang, predstavljalo veliko težavo - območje, ki leži le 80 kilometrov od severnokorejske meje, je namreč eno najrevnejših v Južni Koreji, zato bi bilo vzdrževanje olimpijskih objektov za lokalne vlade preprosto neizvedljivo. Kot ocenjujejo, bi s tem vsako leto rdeče številke narasle za kar devet milijonov dolarjev. Za nameček so tu še stroški okoljskega čiščenja po igrah - ti naj bi znašali 90 milijonov evrov.

"Države morajo preučiti prioritete razvoja države in prioritete olimpijskih iger. Tu je veliko odstopanj, kar privede do ogromno tratenja," je za Guardian povedal Andrew Zimbalist, profesor na ameriškem kolidžu Smith in avtor knjige Circus Maximus o finančnem tveganju organizacije OI. "Gostiteljstvo olimpijskih iger ne bo spremenilo tega, da zimski športi na prostem v Južni Koreji tradicionalno niso priljubljeni."

Prazne tribune
Po podatkih organizatorjev je bilo sicer prodanih več kot 90 odstotkov vstopnic za tekmovanja, a prazni sedeži so bili na nekaterih tekmovanjih, kot so bila tista v alpskem smučanju, prav v oči bodeči. Pri tem jim niso prav nič pomagale niti brutalno nizke temperature in nadležen veter, zaradi katerega je bilo zlasti v prvi polovici iger kar nekaj odpovedi tekmovanj.

Kim Yuk-youm, profesor športnega menedžmenta na univerzi v Seulu, je za CNN povedal, da imajo Južni Korejci zelo nizka pričakovanja glede pozitivnih učinkov OI na gospodarstvo. "Veliko je pomislekov in negotovosti glede tega, zakaj smo se sploh lotili organizacije OI in kakšne koristi bomo imeli od tega," je povedal.

Južna Koreja je sicer enkrat že gostila OI, poletne leta 1988. Takrat je vlada hotela z igrami promovirati vzhajajoča južnokorejska podjetja in postaviti državo na svetovni oder. Danes je Južna Koreja precej bogatejša država, dom svetovnih znamk, kot sta Samsung in Hyundai. Številni Južni Korejci zato kakšnega večjega smisla organizacije pregrešno dragega dogodka ne vidijo.

Konec iger, konec sprave?
Potem je tu še vidik "iger miru" - Pjongčang 2018 je bil tudi priložnost za zbližanje Severne in Južne Koreje, ki sta si bili v teh dveh tednih bližje, kot kdor koli pomni. Slišali smo besede sprave, umirjeno retoriko, pozive k diplomatskim rešitvam, ne vojnih napovedih in sankcijah, pri čemer so po drugi strani še kar vztrajale ZDA.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je od samega začetka OI v Pjongčangu propagiral kot "igre miru" - tudi zato, da bi pomiril udeležence iger in tuje obiskovalce, ki si res niso želeli morebitnih izmenjav raket nad seboj. Severna Koreja je izziv sprejela in na igre poslala delegacijo pod vodstvom priljudne in uglajene sestre Kim Džong Una in "diplomatsko ofenzivo" v podobi atraktivnih navijačic, ki so bile včasih tudi edine na tribunah tistih najbolj ledenih dogodkov.

A, kot ugiba Guardian, je vprašanje, koliko časa po OI se bo navidezna sprava med sprtima državama obdržala. Analitiki opozarjajo, da bo Kim verjetno želel odpravo sankcij v zamenjavo za nadaljevanje dialoga. Stroka si je tudi enotna, da ko se pomladi začnejo napovedane vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, Severna Koreja nikakor ob tem ne bo prav radostna, ampak bo verjetno znova zagrozila s povračilnimi ukrepi, s tem pa se bodo napetosti znova zaostrile.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kris
# 28.02.2018 ob 16:14
MOK je že večkrat dokazana podtalna mafijska organizacija, nabolj evidentno v korupciji, dopingu ter organizaciji OI. Dati organizacijo OI nekim xy-krajem, ki nimajo veze z masovnim zimskim športom kar se mene tiče ni problem. Ne razumem pa MOK-a, da ne poskrbi za gledalce. V smislu, da bi zagotovili gledalce na športnih panogah, ki pokajo od obiska, ko te tekme potekajo ''doma.'' Nemce na biatlon, Poljake na skoke, Avstrijce na smučanje, Norvežane na smučarske teke. Seveda ne samo eno nacijo na en šport, temveč nekaj njih na športno panogo, da ne bi izgledalo smešno. In kako zagotoviti gledalce na tekmah, kako jih motivirati za pot čez pol sveta? Preprosto: MOK bi moral v sodelovanju z organizatorji ter letalskimi družbami ponuditi izbranim državam (glede na interes in panogo) pakete z najnižjo možno ceno, da bi si jih ljudje lahko privoščili, z minimalnim dobičkom. Ponudijo naj skromno nastanitev, nič teh jajc okoli zvezdic, ljudje naj gredo gledati športne boje na najvišji možni ravni. Paketi 7- do 14 dni, vključujoč karte za več tekem, dodatni popusti za hrano in prevoz, sem prepričan, da bi se tudi najbolj razvajeni gosti prilagodili temu, saj je v ospredju vendarle šport. Tako pa so OI za športne navdušence vedno drage kot žafran, se še kdo čudi, da so štadioni prazni, da je bilo na alpskih tekmah manj gledalcev kot jih je sredi kanadske divjine v Lake Louisu?

Ne bom pozabil iger 1994 v Lillehammerju, ko je na moški smuk prišlo 50 tisoč gledalcev. Norvežani, katerim je alpska smučarija druga liga, so oblegali ciljno areno v Kvitfjellu. Huronsko navijanje in nogometno vzdušje, ki se je ob nastopu domačega favorita Aamodta stopnjevalo v eksplozijo navdušenja, kaj takega nisem videl ne prej ne pozneje na alpskih tekmah na OI.
LINK

Vemo, da MOK ni Karitas ne Rdeči križ. A za gledalce se jim j*be. Zanima jih lasten luksuz in tretji pas na cestah, rezerviran le za njih. V Riu je bilo isto. Da okoljske in finančne katastrofe ne omenjamo. Potem Bach govori neslanosti kot so ''šport povezuje.'' Koga?
frgo
# 28.02.2018 ob 16:02
haha

vedno je po vsakih igrah minus, pa še kar rinejo in se grebejo za kandidature
milkra
# 28.02.2018 ob 16:12
Strašni stroški. Pa še igre v krajih, kjer zimski športi niso bogve kako popularni (razen hitrostnega drsanja ipd.).
To se ne more obrnit v plus po nobeni teoriji.
kučkučki
# 28.02.2018 ob 16:59
¸je pa tud res da so bile najbolj dolgočasne olimpijske igre do sedaj
pan
# 28.02.2018 ob 16:52
Kot kolesarski popotnik sem si ogledal poletne olimpijske igre v Atenah 2004. Spomnim se mladega hotelirja (receptorja), v majhnem hotelu Niobh, v Tebah. Na vprašanje, ali je ponosen, ker končno Grčija gosti igre, mi je resignirano in s trpkim nasmehom, poltiho dejal: "Te igre bodo odplačevali tudi naši vnuki!"
Ni se zmotil!
slamič
# 28.02.2018 ob 16:06
Niso, se nimajo kaj spraševati... Peking znajo biti zadnje ZOI kot jih poznamo v sedanji obliki.
generacija56
# 28.02.2018 ob 15:52
Absolutno previsok strošek iz enega razloga.
Če bi od danes Korejci lahko živeli v miru, računali na mir v svoji državi, DA.
Vendar, ker dovolijo, da jim mir ali vojno kroji njihov gospodar, NE.
Takoj po olimpijadah se prične ponovno odštevanje do mogoče apokalipse.
svabo
# 28.02.2018 ob 16:23
Minule olimpijske igre so dokaz, da šport pod okriljem 5 krogov ne povezuje popolnoma nikogar več. Večini športnikov na olimpiadi so bile odveč. Razen nosilcem medalj, ki pa jih je 300. Ostalih 90 odstotkov pa ali obžaluje udeležbo ali pa so tja prišli kot eksoti. Prišli smo že tako daleč, da je 4 mesto napr. našega Žana vredno nič oz. je uvrščeno v rubriko turisti na igrah. Da so bile igre odveč tudi Korejcem se je videlo skozi obisk. Da pa tudi svetovnim turističnim navijačem niso dišale je pa vidno po tribunah, kjer si jih dobesedno preštel na prste ene roke če malo pretiravam. MOK je vedno bil in postaja vedno hujša rigidna politična organizacija zaprtega kroga luksuznih turistov, ki potujejo po svetu na račun svoje organizacije, ki naj bi bila v osnovi namenjena športnikom hahaa. Ko bo MOK prevetril nekdo v rangu Čeferina bo morda celo prišlo do obrata in vrnitve k koreninam. Absolutno ne vidim razloga zakaj olimpijskih iger ne bi moglo organizirati napr. 10 držav. Otvoritvena slovesnot kot prostor druženja je preživeta stvar. Otvoritvena slovesnot v 10 državah vsaka na svoj način originalna brez velikih stroškov pa je lahko samo dodana vrednost....samo razmišljanje.
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 17:22
Samo drzave lahko organizirajo taksne potratne projekte. Nobeno mega mocno podjetje ne bo delalo taksnega projekta, ker je jasno v prvi sekundi, da je to navadna potrata denarja.
13 milijard za nekaj tednov smucanja? Lepo vas prosim.

Maribor je imel sreco, da takratnemu zupanu Kanglerju ni uspelo zaceti projekta zimska studentska univerzijada na pohorju, ki bi bil dokoncni polom mesta in hkrati spomenik lokalnemu serifu.
jureimacure
# 28.02.2018 ob 16:08
Če bi Južno Korejci s helikopterjem ta znesek raztresli po Severni Koreji meje ne bi bilo več.
malikaliber
# 28.02.2018 ob 18:26
Olimpijske igre so kot Evrovizija... Kdo to sploh še gleda in kakšen je še smisel, razen v šopirjenju in razkazovanju??? Torej smisla ni, ali pač...?
BlackHole
# 28.02.2018 ob 16:48
Ocitno se grebejo le odgovorni ki pobasejo podkupnine, s posledicami pa se potem ukvarjajo drugi. Videno ze preveckrat.
beton
# 28.02.2018 ob 16:40
OI, kjer je šport postal drugorazredna tema $$$
Kerlc1
# 28.02.2018 ob 16:38
Zanimivo, da je Lillehammer ostal v neizbrisnem spominu tako nastopajočim kot gledalcem. To so bile zadnje olimpijske igre, organizirane tam, kjer so zimski športi res doma. Olimpijske igre brez pravega vzdušja na tekmovališčih pač izgubijo svojo pravo draž. A MOK vztraja pri "čudnem" izboru gostiteljev. Zanj je pač najpomembnejši denar ... Že če pogledamo prizorišča od leta 1994 naprej (Nagano, Salt Lake City, Torino, Vancouver, Soči, Pjongčang) je jasno, da so prireditelji mesta, kjer ni prave tovrstne tradicije. Popularen je le en ali dva športa (na primer hokej ali hitrostno drsnje), vse ostalo je zanje nezanimiva eksotika. Posledično se zdi, da (vsaj zimske) olimpijske igre izgubljajo tisti veličastni čustveni naboj, ki so ga imele, tudi tam, kjer so sicer zimski športi popularni. K temu pripomore še dejstvo, da olimpijske igre ne uspejo zbrati vseh najboljših - hokej brez NHL-ovcev je sicer še vedno zanimiv, a kljub temu je to nekaj takega, kot da na svetovnem nogometnem prvenstvu ne bi igrali tisti igralci, ki nastopajo v Ligi prvakov ...
DnB
# 28.02.2018 ob 18:25
Olimpijske igre so se izrodile v nekaj za kar niso bile v principu ustvarjene. Bogatenje določenih posameznikov in lobistov, pehanje za medaljami, z vsemi mogočimi sredstvi in preko vseh trupel. Praktično odkrit doping , ki pa je dovoljen samo določenim narodom. Se spomnim npr. 30 let nazaj s kakšnim veseljem in zanosom je cela družina spremljala vse kar se je spremljati dalo in hitela skupno pred ekran, zadnjih par iger nič od te evforije. Vsa ta šarada se kaže tudi navzven, ljudi igre vedno manj zanimajo oz. so apatični in jih jemljejo kot še eno globalno ligo , kot je npr. NBA , NHL itd. , ki pa se pač ponavlja na 2/4 leta. Ko bodo sklestili stroške za brezpotreben blišč in igre vrnili na arhaičen a preverjen in všečen tip bodo morda zopet zanimive. Imam pa občutek da bodo tudi to uničili, kot že mnogokaj.
DnB
# 28.02.2018 ob 18:28
Poleg tega sem pozabil dodati, da so tudi igre postale prizorišče političnih igric, globalističnih platform za širjenje agende in celo vojaškega hujskanja, kar je nezaslišano in se v zgodovini iger ni nikoli dogajalo. (Npr. siljenje iger na neprimerna prizorišča za vsiljevanje korektnosti in enakosti, ter npr. letošnji hujskaški izpadi Ivančice) ce naštejem samo nekaj takih aktualnih.
aless70
# 28.02.2018 ob 17:48
MOK se pase in preserava samo še po državah z dvomljivo demokracijo.
.
So jim Norvežani lepo pokazali kam spadajo: po bizarnih zahtevah predstavnikov MOK-a - luksuzni hoteli, svoj pas na cesti (pazite, za predstavnike MOK-a, ne športnike) itd... ...so izvedli referendum v mestu (Oslo?), ki je kandidiralo in gladko odstopili od kandidature.
.
Razkritje: Na letošnjih OI nisem spremljal niti ene tekme v živo. V posnetku pa samo kazenske strele med Slo in SVK.
sas
# 28.02.2018 ob 16:57
Potem bi morali Ruse vprašat ... iz ocenjenih 12 na 50 milijard. Naši lopovi okol TEŠ6 so amaterji v primerjavi z njimi.
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 16:56
Lahk bi naredili olimpijske v vec drzavah npr. Avstrija, Italija slovenija.(popularnost zimskih sportov visoka)..pri nas bi bili definitivno smucarski skoki :).Avstrijci pa iatlijani bi se pa lahk izmenjavali pri sportih.. Ljudi bi bilo za celo hrvaško morje. :)...ampak ne gremo v korejo in kasneje na kitajsko.kr nekaj
sportecho
# 28.02.2018 ob 18:29
Resnicna potrata denarja že več olimpijskih iger zapored. Tudi s svetovnimi prvenstvi v nogometu je podobno. Res ne vem zakaj na hitro in drago sezidat mega objekte, mogoče še porušiti kaksna naselja, ki pac ali motijo izgradnjo ali niso primerno urejena za na tv.
Obupno, da se to kar še ponavlja.
Sicer pa juznokorejci radi delajo nadure, brez dopusta, brez spanja...bojo ze nadoknadili izgubo
Henrik
# 28.02.2018 ob 17:18
Seveda niso vredne, a to se ve že kar nekaj časa - zato pa se za organizacijo v glavnem potegujejo le še bogataške in nastopaške države (in njihovi firerji).
seven7
# 28.02.2018 ob 16:10
Ne
Sula
# 28.02.2018 ob 18:01
Kar se tiče Sočija, je 50 milijard za OI absolutno pretiravanje. Same OI so stale mnogo manj, vse ostale stroške pa je stala izgradnja infrastrukture, ki bi jo zgradili ne glede na OI, kot so nove ceste, železniške proge, obnova letališča, pristanišča, nove elektrarne, daljnovodi in transformatorske postaje, dve bolnišnici, obnova kanalizacije s čistilnimi napravami itd. Soči je postal pomemben del severno kavkaškega turističnega klasterja, ki sedaj ponuja celoletni turizem, gradnja novih kapacitet pa se nadaljuje tudi po OI. Turistične kapacitete v Sočijo so po OI stalno polno zasedene, tako da se te investicije same odplačujejo, poleg tega pa Rusija ni gradila OI na kredit.
Lunos
# 28.02.2018 ob 17:54
Gledal sem le hokej, ostalo lahko ukinejo.
tore
# 28.02.2018 ob 17:34
Men so brezvezne (oboje), ker je to samo ena tekma. Svetovni pokal (celo leto tekem) je poštena zadeva.
V Sočiju so vsaj naredili hotele ob morju, ki jih uporabljajo tudi za poletno turistično sezono.
Bivši uporabnik
# 28.02.2018 ob 17:18
prenapihjena histerija. Seveda da nobene olimpijske igre ne naredijo ekonomske racunice.
So pa posamezne grupe seveda mastno zasluzile. Ampak ce se folk to sprasuje sele po projektu, potem pa tud ...
ST11
# 28.02.2018 ob 17:02
2030 pa zato v Afriko, da se vse skupaj politicno uravnovesi ... ali na kaj je pravzaprav namigoval clanek izpred tedna dni.
Nikolaj
# 28.02.2018 ob 23:43
Prvič se mi je zgodilo, da me olimpijske igre sploh niso zanimale.
Kekec99
# 28.02.2018 ob 18:20
Ne ni! Večina dobljenega denarja konča v Olimpijskem Komiteju ki pa je privat firma iz Švice.
ermej
# 28.02.2018 ob 17:57
in zakaj se je potrebno povsod preseravat, pa gradit nove megalomanske dvorane, itd. ?? Se da vse speljati na manjših že uporabnih objektih, nekaj se jih pa prilagodi. Čemu mega dvorane, tribune, itd, če pol ni gledalcev. Mi bi s sosedi lahko čisto solidno kandidirali in si razdelili dogodke, ki bi se izvedli na obstoječih napravah. Al bi se delal nova planica, nove 'stožice'?
moj komentar
# 28.02.2018 ob 21:31
Hipokrizija, laž, podkupovanje, korupcija in dvoličnost, ki sta se naselila v MOK in WADA bosta uničila dušo in osnovno načelo olimpijskih iger. Olimpijske igre so za mnoge od nas izgubile vso kredibilnost in poštenost. Postale so orodje profiterjev korporacij in umazane politike udarjanja pod pasom.
ElTorro
# 28.02.2018 ob 21:04
@generacija
Pred Bjorgnovo se itak lahko skrijejo še nekdanje vzhodnonemške plavalke.
gizmolinux
# 28.02.2018 ob 19:55
Ja no, lobirajo in grebejo se za kandidaturo tisti, ki bodo imeli od tega nekaj koristi. To pa so razna gradbena podjetja v državi in njihovi Rođo s.p. priseski in podobno, pa najbrž tudi politiki, ki jih potem dobro "podmažejo", da navdušijo javnost za "skupno dobro", potem pa plebs v jok, ko je potrebno izdajat dodatne državne obveznice, da bodo lahko vnuki hodili vsaj v osnovno šolo "brezplačno". Tako gre to, vse po starem, kruha in iger, mačka pa se zdravi naslednje jutro.
aparat-čik
# 28.02.2018 ob 19:47
OI - šov namenjen političnim in gospodarskim elitam.
generacija56
# 28.02.2018 ob 19:28
Dragi moji, poglejte to steroidno nabildano Marit, pa mi povejte, ali je to le posledica zdravil proti astmi, ki jih jemlje z dovoljenjem ANTIDOPINŠE organizacije....Fotka...
Vse skupaj je postalo dramatično lažnjivo, samo da si naš...

https://www.logicno.com/vijesti/wada-nastavlja-s-pricom-o-dopingu-sve-dok-ne-slomi-rusiju.html
Zgodovinar_666
# 28.02.2018 ob 17:46
Olimpijske igre so brezvezne. Škoda denarja. Grčija je po izvedbi olimpijskih iger bankrotirala.

Južna Koreja ne bo, hkrati pa z njimi ne bo prav nič pridobila.
topol
# 28.02.2018 ob 23:50
Predvsem olimpijski funkcionarji so tisto, kar ljudi odbija. V nogometu se jasno ve. Klub ima predsednika, ta je marsikje tudi lastnik in tu se stvar neha. V Parizu imajo Khelaifija, v Madridu Pereza in to je nekako to. Nimajo jih še 40 poleg. To pa se dogaja na Oi. Tam jih je cel kup, za katere ne vemo zakaj so tam, pa še večni so. Spomnimo se Samarancha, ki je vedril do smrti, zdaj pa ga je nasledil že sin. Perez ni obogatel zaradi nogometa, ker je bil bogat, je postal predsednik. V Parizu je enako. Mok pa je bolj ustanova za odslužene plemiče.
PlanetOfTheApes
# 28.02.2018 ob 23:26
Olimpijske igre umirajo, vse skupaj je postalo predrago: preveč eksotičnih športov, preveč prizorišč, veliko denarja za varovanje in infrastrukturo.
kopibrejk
# 28.02.2018 ob 21:43
... oziroma 36 letih. Zanemarljivo.
kopibrejk
# 28.02.2018 ob 21:42
OI niso ne vem kako finančno breme. Montreal se ga je npr. rešil po vsega 46 letih.
kovalenkov
# 28.02.2018 ob 21:47
Problem OI so nepotrebni objekti in potrebna logistika, ki ni mačji zalogaj.

Zato bi bilo še najbolje, če bi na vsakem kontinentu nabrali največ dve lokaciji (ma lahko tudi ena na celem svetu), kjer se poletne in zimske Olimpijske igre dogajajo ter bi med njimi kolobarili. Infrastrukturo bi se postavilo enkrat, logistika bi bila znana, projekti po koncu iger ne bi propadali, pa še zanimivo bi bilo, ker bi tekmovali na istih prizoriščih in bi se dalo rezultate primerjati med sabo.
Vse kar bi bilo treba je, vzdrževati in nadgrajevati dvorane, ko zastarijo in je.
Mare_4
# 28.02.2018 ob 18:15
Več kot sto tekem, skoraj 3.000 športnikov, več kot 300 medalj - in ček za 13 milijard dolarjev.

13 milijard dolarjev! Kakšna astronomska cena! Res bi me zanimal razdelilnik stroškov - torej, koliko denarja je npr. šlo za izgradnjo samih objektov, koliko MOKu in njihovim notranjim in zunanjim sodelavcem, svetovalcem itn.
a-dee-jay
# 28.02.2018 ob 17:23
Eh, naslednje zimske igre bodo spet v Aziji, natančneje na Kitajskem. Spet jih bomo Evropejci slabo gledali. Če so jih dali leto v Azijo, bi lahko dali naslednje nekam drugam. Torej najbolje v Evropo.
Nikolaj
# 28.02.2018 ob 17:13
Olimpijske igre so pregrešno drage tudi zaradi nekaterih nesmiselnih športov oz. športov za katere ni nobenega zanimanja.
Nekatere športe bo potrebno kar ukiniti ker s predragi, objekti pa po končanih igrah samevajo. To v prvi vrst velja za bob in bob skeleton in sankanje.
Brezvezen je tudi curling in smučanje po grbinah

Pred približno 30 leti je bila Švedska pripravljena organizirati OI, vendar brez izgradnje bob steze.
Ker olimpijski komite ni dal soglasja je Švedska odstopila od kandidature.
Olorin
# 28.02.2018 ob 17:08
"2030 pa zato v Afriko, da se vse skupaj politicno uravnovesi ... ali na kaj je pravzaprav namigoval clanek izpred tedna dni."

Menda globalnega segrevanja ni in se pravzaprav ozracje ohlaja, tako da ta scenarij sploh ni zafrkancija.
ElTorro
# 01.03.2018 ob 11:25
Saj v tem primeru ne bi stalo 10 milijard vse skupaj.....ker imaš vse športne objekte že narejene, še obnavljati jih praktično ni treba ker so vsi v stalni uporabi.

Skakalnice v Planici so čisto takšne kot so, ustreznih tekaških in biatlonskih prog je kolikor hočeš, za alpsko smučanje in bordanje tudi, bob pisto imaš v Innsbrucku brezhibno, lednih dvoran pa tudi brez težav najdeš dovolj.

Prav tako to področje brez težav priskrbi dovolj namestitvenih kapacitet, postaviti je treba le olimpijsko vas, za katero pa tudi verjamem da bi jo lahko kasneje uporabljali za turizem, če bi jo dali na smiselno lokacijo.
robespierre
# 28.02.2018 ob 21:55
Jaz sem spremljal oz. gledal ZOI mogoce 40 minut.
BlackHole
# 28.02.2018 ob 21:47
in zakaj se je potrebno povsod preseravat, pa gradit nove megalomanske dvorane, itd. ?? Se da vse speljati na manjših že uporabnih objektih, nekaj se jih pa prilagodi. Čemu mega dvorane, tribune, itd, če pol ni gledalcev. Mi bi s sosedi lahko čisto solidno kandidirali in si razdelili dogodke, ki bi se izvedli na obstoječih napravah. Al bi se delal nova planica, nove 'stožice'?
To bi že šlo, samo potem "sestradane" hiene ne bi nič pokasirale od raznih provizij in podkupnin.
Semin
# 28.02.2018 ob 20:15
NE
Mici92
# 28.02.2018 ob 19:32
Jaz nikoli ne gledam športa. Me ne zanima.

Plačujem ga pa preko davkov. Isto kot kulturo in ostale oslarije...

Kdor hoče afne guncat naj jih , ampak naj bo na trgu in se prodaja. Lahko je bit prisesan na proračun...
In največ denarja tako ne gre športnikom ampak raznim pijavkam okoli njih.
Kazalo