Večini nemških kadilcev se bo tudi po uvedbi zakona še vedno godilo bolje kot njihovim kolegom v drugih državah, saj bodo povečini še vedno lahko kadili v ločenih prostorih. Foto: Reuters
Večini nemških kadilcev se bo tudi po uvedbi zakona še vedno godilo bolje kot njihovim kolegom v drugih državah, saj bodo povečini še vedno lahko kadili v ločenih prostorih. Foto: Reuters
Cafe des Anges
Francozi so navajeni, da je v njihovih barih zelo zakajeno. Z novim letom bo gneča na terasah še večja. Foto: MMC RTV SLO/K. T.

Ponekod v Nemčiji so kajenje že omejili, prebivalce osmih zveznih držav omejitve čakajo od 1. januarja dalje, potem pa bodo sledile še ostale. Pravila so v zveznih državah različna, večinoma pa kajenja ne prepovedujejo v celoti, temveč ga zapovedujejo v posebnih ločenih prostorih. Najbolj strogo različico zakona je uvedla Bavarska, ki kajenja ne dovoljuje niti v ločenih prostorih.

V državi, kjer prihodki od cigaretov vsako leto proračun povečajo za 15 milijard evrov, kadi vsak tretji prebivalec. Nemško združenje hotelirjev in gostincev je že vložilo tožbo pred ustavno sodišče, a verjetnost, da njihova namera uspe, je skoraj nična.

Tudi slavni francoski "cafeji" brez dima
Tudi Francija bo uvedla strožja pravila glede kajenja, potem ko je že februarja omejila kajenje na javnih mestih (letališča, železniške postaje, bolnišnice, šole, trgovine in uradi). Zdaj bo kajenje prepovedano tudi v barih, restavracijah, diskotekah, kazinojih in hotelih, ukrep pa bo stopil v veljavo z 2. januarjem. Kot je sporočilo zdravstveno ministrstvo, bodo 1. januarja tolerantni, tako da bodo zaradi novoletnega rajanja kadilci tam še lahko prižigali cigarete.

Kadilcu, ki bo pozneje kršil zakon, grozi kazen 450 evrov, lastniku pa do 750 evrov. Med 60,7 milijona Francozov jih kadi približno 13,5 milijona. Prepoved kajenja za Francoze pomeni velik kulturni šok, saj je ravno podoba zakajenega "cafeja" dolga desetletja privabljala številne umetnike in filozofe, pa tudi turiste.

K. T.