Jurija Lucenka so pretepli policisti, ki jim je kot notranji minister Ukrajine poveljeval med letoma 2005 in 2010. Foto: Reuters
Jurija Lucenka so pretepli policisti, ki jim je kot notranji minister Ukrajine poveljeval med letoma 2005 in 2010. Foto: Reuters
Ukrajina - pretep med protestniki in policisti
Pred sodiščem je prišlo do množičnega prerivanja in pretepanja med protestniki in policisti. Foto: Reuters
V spopadih v Ukrajini poškodovan tudi nekdanji minister

Nasilje je izbruhnilo, potem ko so trije skrajno desni aktivisti pristali v zaporu, ker naj bi pripravljali teroristično zaroto. Leta 2011 naj bi nameravali razstreliti kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Lenina, za kar jim je sodnik v petek izrekel po šest let zapora.

Nočni pretep pred sodiščem
Množica protestnikov se je zbrala pred sodiščem v Kijevu, kjer se je pred tem končalo sojenje. Med drugim so blokirali avtobuse, na katerih so se na prizorišče pripeljali policisti, jih obmetavali z barvo in razbijali po njih. Izbruhnilo je nasilje, v katerem je bilo hudo pretepenih več protestnikov, med njimi Lucenko, ki ga je na fotografijah mogoče videti z okrvavljeno glavo. V pretepu je bilo ranjenih več deset ljudi.

Soproga: "Skušal je ustaviti nasilje"
Kot je v soboto povedala njegova soproga Irina, je politik, ki velja za zaupnika zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko, na intenzivni negi. Utrpel je pretres možganov in druge poškodbe glave, večkrat je izgubil zavest. Kot je še dejala, je Lucenko skušal ustaviti nasilje, ki se je razvijalo, tako da so se policisti nanj spravili povsem neupravičeno.

Obsojen na štiri leta, zaprt več kot dve leti
Zdaj 50-letni Lucenko je leta 2005 v kabinetu Julije Timošenko postal prvi civilist na čelu ukrajinskega notranjega ministrstva, potem je služboval še v dveh vladah, tudi pod Viktorjem Janukovićem, nato pa je bil leta 2010 odpuščen in obsojen na štiri leta zapora zaradi zlorabe pooblastil in ponarejanja uradnih listin. V zaporu je Lucenko preživel 26 mesecev, izpuščen pa je bil po pomilostitvi predsednika Janukoviča. Opozicija in Zahod sta proces proti Lucenku jemala kot politično obračunavanje predsednika z neposlušnim ministrom.

Skrajna desnica je odigrala vidno vlogo v proevropskem gibanju v Ukrajini. V državi so konec novembra, potem ko ukrajinski predsednik Viktor Janukovič ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU-jem, izbruhnili največji protesti po oranžni revoluciji leta 2004.

V Kijevu protestniki še vztrajajo
Manjše število protestnikov še vedno vztraja na ulicah. Utaborili so se na Trgu neodvisnosti v središču prestolnice, od koder jih je policija že večkrat skušala neuspešno odstraniti.

Zadnji večji protivladni protest je potekal konec decembra, potem ko je bila napadena aktivistka in novinarka Tatjana Čornovil. Potem ko je objavila članek o premoženju najvišjih državnih uslužbencev in Janukoviča obtožila korupcije pri financiranju njegove rezidence, so jo neznanci na božični dan brutalno pretepli.

V spopadih v Ukrajini poškodovan tudi nekdanji minister