Otroci - nedolžne žrtve skoraj triletne vojne v Siriji, za katero še nič ne kaže, da bi se kmalu končala. Foto: Reuters
Otroci - nedolžne žrtve skoraj triletne vojne v Siriji, za katero še nič ne kaže, da bi se kmalu končala. Foto: Reuters
Sirski begunci
Mladoletni sirski begunci v taborišču Zatari v Jordaniji čakajo na morebitne stranke. Foto: Reuters

Veliko izmed sirskih otroških beguncev je moralo zvezke in svinčnike zamenjati za delovne uniforme in garanje v različnih tovarnah. Kot ugotavlja poročilo Združenih narodov, so sirski otroci, ki jih je vojna pregnala v sosednje države, prisiljeni poprijeti za delo že pri rosnih sedmih letih.

Več kot milijon razseljenih malih Sircev
Skoraj triletni spopadi v Siriji so iz države pregnali že 2,2 milijona ljudi, več kot polovica izmed njih so otroci, ki pa preživljajo zelo težke čase tudi v taboriščih. Neposredna vojna nevarnost jim ne grozi več, razmere v begunskih taboriščih pa načenjajo njihovo telesno in psihično počutje. V Libanonu je po podatkih visokega predstavnika ZN-a za begunce Antonia Guterresa skoraj 400.000 sirskih otroških beguncev, izmed katerih jih je 2.440 ločenih od svoje družine. Kar 80 odstotkov jih ne obiskuje šole. Le nekoliko boljše so razmere v Jordaniji, kjer je zatočišče našlo 290.000 sirskih otrok, 1.300 se jih mora znajti brez staršev. Dobra polovica otrok nima na voljo nikakršnega izobraževanja.

"Če ne bomo ukrepali zelo hitro, bodo generacije nedolžnih otrok postale trajne žrtve te strašne vojne," je opozoril Guterres.

Predstavniki urada so se med julijem in oktobrom letos pogovarjali z 81 mladoletnimi sirskimi begunci ter 120 drugimi ljudmi v teh državah ter se pogovarjali s predstavniki humanitarnih organizacij.

Izgubili očete
Ugotovili so, da so otroci, ki živijo v razseljenih sirskih družinah, pogosto tarče prisilnega dela in izkoriščanja, tare pa jih tudi osamljenost. Več kot 70.000 sirskih begunskih družin živi brez očetov, okoli 3.700 otrok pa kar brez obeh staršev ali sorodnikov. Izmed 1,1 milijona mladih beguncev se jih je največ zateklo v Libanon, Turčijo in Jordanijo, veliko jih je tudi v Iraku in Egiptu.

Ker je otrok tako veliko, jim gostiteljske države le stežka zagotavljajo osnovna sredstva za preživetje, kaj šele, da bi vsem ponudile pravico do izobraževanja. Vse več sirskih otok je tudi otrok "brez države", saj države pogosto sploh ne registrirajo dojenčkov, ki so bili rojeni v njihovih begunskih centrih.

Otroci brez države
Tako kar 77 odstotkov izmed 781 malih beguncev, rojenih na libanonskem ozemlju, sploh nima rojstnega lista, v jordanskem begunskem taborišču Zatari pa so med januarjem in oktobrom letos podelili le 68 rojstnih listov.

Sirijo so sicer zaradi spopadov in nasilja zapustili že več kot trije milijoni ljudi. A te številke veljajo predvsem za registrirane begunce, medtem ko jih je v regiji zagotovo še več 100.000 neregistriranih. Države v soseščini tudi grozijo, da bodo zaprle meje ali vsaj zelo omejile dotok beguncev, saj vzdrževanje begunskih taborišč že presega njihove možnosti.