Palestinec s sliko Arafata pred mavzolejem v Ramali. Foto: EPA
Palestinec s sliko Arafata pred mavzolejem v Ramali. Foto: EPA
Posmrtne ostanke so iz mavzoleja prepeljali v bližnjo mošejo. Foto: EPA

Švicarski, francoski in ruski strokovnjaki bodo z vzorci skušali potrditi navedbe, da je bil pravi vzrok Arafatove smrti v pariški bolnišnici leta 2004 zastrupitev.

Francija je preiskavo umora odprla avgusta potem, ko so švicarski strokovnjaki na voditeljevem perilu našli sledi radioaktivnega polonija-210.

Kot uradni razlog Arafatove smrti so v vojaški bolnišnici navedli krvavitev v možganih, ki naj bi bila posledica okužbe v črevesju. Njegova vdova Suha je takrat nasprotovala obdukciji, zdaj pa je palestinske oblasti prosila za dovoljenje za izkop, da bi "se resnica razkrila".

Arafatove posmrtne ostanke so pokopali v mavzoleju predsedniškega kompleksa Mukata v Ramali na Zahodnem bregu. Mavzolej so pred tedni že zapečatili.

Brez novinarjev
Predstavniki palestinskih oblasti so za AP povedali, da so ostanke iz mavzoleja prepeljali v bližnjo mošejo, da bi palestinski zdravniki lahko vzeli vzorce iz kosti. Znanstveniki bodo nato vsak v svoji državi izvedli teste na polonij in morebitne druge smrtonosne substance. Preiskava bi lahko trajala več mesecev.

Zaradi "svetosti dogodka in simbola" izkopu ostankov niso dovolili prisostovati nobenemu medijskemu predstavniku.

Nova pogrebna slovesnost z vojaškimi častmi naj bi potekala že čez nekaj ur.

Mnogi Palestinci so prepričani, da je Arafata zastrupil Izrael, ki je videl priljubljenega palestinskega voditelja kot oviro za mir in mu je odredil hišni pripor. Izrael odločno zanika vsakršno vpletenost v domnevni umor Arafata.