Ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski premier Benjamin Netanjahu v Moskvi. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski premier Benjamin Netanjahu v Moskvi. Foto: Reuters
Sirsko vojaško letalo
Rusija je sicer v Siriji v zadnjih tednih okrepila svoje sile s štirimi bojnimi letali. Foto: Reuters

Kako konfuzna je postala vojna v Siriji, verjetno dokazuje prav omenjeni dogovor. Izrael in Rusija upata, da se bosta s tem izognila medsebojni sestrelitvi svojih bojnih letal v Siriji. Rusija se bori na strani sirskega predsednika Bašarja Al Asada, Izrael pa napada libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je prav tako na strani Al Asada oziroma preprečuje oborožitev Hezbolaha po koridorju, ki poteka čez Sirijo.

Vojna v Siriji traja že peto leto. Na strani Al Asada so Rusija, Iran in Hezbolah, na strani upornikov pa koalicija sil pod vodstvom ZDA (Belgija, Kanada, Danska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Turčija, Velika Britanija, Bahrajn, Jordanija, Maroko, Katar, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Avstralija, Nova Zelandija, Singapur). Vsi skupaj pa se borijo proti IS-ju.

Rusija je sicer v Siriji v zadnjih tednih okrepila svoje sile s štirimi bojnimi letali, ZDA pa jo obtožujejo, da naj bi gradila tudi vojaško letalsko oporišče.

Izrael o sestanku obvestil ZDA
Dogovor sta Rusija in Izrael sklenila v Moskvi, kjer se je mudil izraelski premier Benjamin Netanjahu in se sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Dogovor smo sklenili, da bi se izognili nesporazumom med izraelskimi obrambnimi silami in ruskimi silami v Siriji," je dejal Netanjahu. Dodal je, da je o celotnem dogovoru že obvestil ZDA, saj je "vsem v interesu, da se izognemo nepotrebnim zapletom".

Izrael namreč skrbi, da bi ruska pomoč Al Asadu v boju proti skrajnežem lahko postavila de facto zavezniško os med Moskvo, Iranom in Hezbolahom. Iran je leta 2006 pomagal oboroževati Hezbolah proti Izraelu v libanonski vojni. Izrael se zato boji, da bi tudi rusko orožje končalo v rokah Hezbolaha. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo preprečili dostavo orožja Hezbolahu," je dejal Netanjahu Putinu.

Putin, ki ga tako kot Zahod skrbi širjenje vpliva Islamske države (IS), je Al Asadu obljubil vojaško pomoč, kar je po njegovih besedah v skladu z mednarodnim pravom. Al Asadova vojska ima že od samega začetka težave s pomanjkanjem vojaške sile, zaradi česar je sirski predsednik pred časom že napovedal, da bo sklical obvezno mobilizacijo. Tudi to naj bi bil eden izmed razlogov, zakaj mladi Sirci zapuščajo državo.

Carla Del Ponte: Al Asada bo doletela ista kazen kot Miloševića
Carla Del Ponte
, ki kot predstavnica ZN-a preiskuje kršitve človekovih pravic v Siriji, pa je medtem izjavila, da bo Bašarja Al Asada "doletela ista kazen" kot srbskega predsednika Slobodana Miloševića. "Se spomnite nekdanjega predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, ki je podpisal mirovni daytonski sporazum? Milošević je bil še vedno predsednik, ko je bilo ustreženo pravici. To je le primer iz preteklosti," je dejala.

Carla Del Ponte je bila glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki je vodila tudi postopek proti Miloševiću.