V Siriji je že skoraj polovica prebivalcev zapustila svoje domove. Foto: Reuters
V Siriji je že skoraj polovica prebivalcev zapustila svoje domove. Foto: Reuters

Rusija je dobavljala vojaško opremo Siriji, jo dobavlja in bo to nadaljevala tudi v prihodnje," je bil jasen ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Dodal je, da pošiljke spremljajo ruski strokovnjaki, ki pomagajo pri namestitvi opreme in učijo sirske vojake, kako opremo uporabljati. Lavrov je v pogovoru za rusko tiskovno agencijo še izjavil, da namerava predsednik Vladimir Putin konec meseca v generalni skupščini Združenih narodov spregovoriti o Siriji, Ukrajini, svetovni gospodarski krizi in sankcijah proti Rusiji.

Moskva ne skriva, da se je v štiriinpolletni vojni v Siriji postavila na stran vladnih sil in režima predsednika Bašarja Al Asada, zaradi česar se je večkrat znašla pod plazom kritik ZDA in zalivskih držav. Kot je znano, ZDA in njeni zavezniki nasprotujejo Al Asadu, a Moskva trdi, da je njena vojaška pomoč Damasku v skladu z mednarodnim pravom in da so ruski vojaški pripadniki v Siriji prisotni že vrsto let, saj so bili tam, še preden se je začela vojna.

Ruski vodja diplomacije je tudi prepričan, da je "absurdno", da se sirska vojska izključuje iz boja proti Islamski državi, saj bi lahko bila ta vojska odločilna v boju proti skrajnežem. "Sirske oborožene sile bi bile najučinkovitejša vojska na terenu. Vsi naši zahodni partnerji nam brez izjeme govorijo, da vedo, kaj je glavna grožnja na severu Afrike in Bližnjem vzhodu. A ta grožnja ni Al Asadov režim, pač pa Islamska država," je dodal.

V več kot štiriletnih spopadih v Siriji je umrlo že okoli 250.000 ljudi, skoraj polovica izmed 23 milijonov Sircev pa je zaradi nemirov zapustila svoje domove. Številni med njimi pritiskajo na meje Evrope. Lavrov je o begunski krizi dejal, da bo Rusija še naprej sprejemala vse, ki so uvrščeni v kategorijo beguncev.